Твърде силен косопад ли имате?

Твърде силен косопад ли имате?

Падат ни от 50 до 100 косъма на ден и е нормално да виждате паднали косми на възглавницата си сутрин или на канала след взимането на душ. Количеството коса, което губите, може да зависи от дължината и плътността и дори от вида на калъфката, на която спите. Но ако започнете да забелязвате, че вашата коса изглежда малко по-рядка, може да имате причина да се притеснявате.

1. Опитайте да издърпате косата си

Един от начините да разберете дали губите повече коса от нормалното е като увиете пръстите си около около 60 косъма и внимателно ги издърпате. Ако губите правилното количество коса, не трябва да паднат повече от 3 косъма.

2. Обърнете внимание на това колко косъма има на канала 

Нормално е да изгубите малко коса, когато си взимате душ, а може и да загубите още малко, когато я разресвате след това. Но ако непрекъснато забелязвате много косми на пода на банята си, това може да е признак на твърде голяма загуба на коса.

3. Опитайте да преброите космите, които ви падат

Друг начин да определите дали губите твърде много коса е като я разрешите за 60 секунди и преброите броя на космите, които падат. Загубата на около 10 косъма е нормално и ако точно толкова паднат, не бива да се притеснявате от прекомерен косопад.

4. Обърнете внимание на опашката си

Общият спад в плътността на косата е един от признаците, че може да се наложи да се консултирате с Вашия лекар. Въпреки че вероятно няма да го забележите, когато започне, когато има драстична разлика, определно ще разберете, че имате проблем. 

5. Проверявайте скалпа за плешиви петна

Ако имате по-силно от нормалното падане на коса, може дори да получите плешиво петно на главата си. Ако забележите малки такива петна, това може да е един от първите признаци на потенциално изтъняване на косата.

6. Проверявайте колко широк е "пътят" ви

Друг показател за прекомерна загуба на коса е разширяващия се път. Ако през кичурите на косата ви се вижда повече скалп, това също може да е знак, че губите твърде много коса.

7. Погледнете възглавницата си сутрин

Нормално е да губите 5 до 20 косъма, когато се мятате в съня си, особено ако спите на памучна калъфка. Известно е, че абсорбират влагата от косата ви, оставяйки я суха и чуплива. Но ако започнете да забелязвате много косми на възглавницата си сутрин, това може да е знак, че може да имате прекомерен косопад.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay