Боза с вкус на спомени от детството

Направете си любимата напитка у дома

Боза с вкус на спомени от детството

Тъй като през октомври темата на месеца в Jenite.bg е "Направете си сами", се вдъхновяваме от съвети за създаване на какви ли не полезни неща. Днес ще ви припомним какъв беше вкуса на бозата едно време. А благодарение на Радослава Янева от кулинарния блог "без захарно покритие" Petitfoura ще ви покажем и как да си направите любимата напитка у дома.

Жадни ли сте? Или сте гладни?

Няма значение кое от двете, защото бозата е и напитка, и храна, а тази, която направих, има чудесния вкус от едно време и със сигурност няма нито едно Е, защото е направена единствено от просени зрънца, захар и вода.

Обичам бозата да е гъста, гладка и не много сладка, затова усилията ми бяха да получа точно това. Ако и вашите предпочитания са същите, тогава запишете следната рецепта:

За закваската:

2 с.л. пълнозърнесто ръжено брашно
1 пълна с.л. захар
1 чаша хладка вода

Ръженото брашно се изпича в сух тиган, като се внимава да не прегори. Слага се в буркан, добавя се захарта и се долива водата. Затваря се със салфетка и ластиче и се оставя на топло за около 12 часа. По миризмата ще познаете кога е готова закваската - има мирис на онази боза, която сме пили като деца.

За бозата:

165 гр. просо (ползвах био, а не за папагалчета)
2,2 литра вода
3/4 ч.ч. захар
закваската

Просото се смила добре в кафемелачка и се изпича в суха тенджера с незалепващо дъно. Добавят се захарта и водата. Кипва се и се вари десетина минутки на тих огън, като се разбърква, за да не стане на бучки.

Понеже брашното не е много фино, на помощ идва пасаторът. Пасираме до гладкост и оставяме да поизстине. Сега е време да се добави закваската.

Разбърква се и се оставя на топло за няколко часа, после се прибира в хладилник за през нощта и на следващия ден е напълно готова за пиене.

Ако тази статия ви е харесала, не пропускайте да посетите блога на Радослава!

13 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



13
Не е посочен 17.10.2013|17:20
Баничка и боза - класика в жанра
12
Не е посочен 16.10.2013|14:49
За жалост купешката боза няма нищо общо с едно време. С риск да прозвуча като баба ми.
11
Не е посочен 10.10.2013|15:45
Баба правеше боза, но не помня рецептата, беше много хубава.
10
Не е посочен 10.10.2013|15:29
Перфектна комбинация, дори вече започнах да се облизвам от това предложение.
9
Не е посочен 10.10.2013|14:23
Вкусът на детството! Ще си я направя отдавна ми се иска да намеря рецепта за боза, тази ще я пробвам
8
Не е посочен 10.10.2013|13:53
страхотно,скоро се бях зачудила как ли се прави домашна боза, че и за домашната халва се чудя,ако някой знае да сподели :) не че са ми неща,без които не мога, но пък друго си е човек да опита домашно!
7
Не е посочен 10.10.2013|13:01
Няма нищо по-хубаво от тези домашно приготвени вкусотии, които са в пъти по-полезни от купешките.
6
Не е посочен 09.10.2013|19:49
Отдавна се каня да направя домашна боза, ама нещо все не събирам смелост, но вече съм решена да се пробвам и ще следвам стриктно инструкциите тук.
5
Не е посочен 09.10.2013|16:47
Само ако знаят повечето хора колко вредни неща има в купешката боза тутакси ще се откажат да я пият, колкото и силно да е у тях желанието. Един ден се зачетох в етикета - аспартам и цикламат. Няма по-добро нещо от домашното!
4
Не е посочен 09.10.2013|16:36
Затъжила съм се да вкуся истинска боза. Ще взема да направя.
3
Не е посочен 09.10.2013|16:10
Хм.. Значи можем да си направим боза в семейна обстановка.
2
Не е посочен 09.10.2013|15:00
Вкъщи едно време си правехме и веднъж се получаваше, друг път - не, но пък като вкус няма база за сравнение с купешките бози.
1
Не е посочен 09.10.2013|14:47
домашна боза! Това е супер и домашна баничка! :Р
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay