Както знаете, горчицата е подправка, която се прави от синапено семе. В общи линии смлените или цели семена се смесват с вода, сол, лимонов сок или друга течност, а могат и да се овкусят с различни подправки.
Получава се паста, която е светло жълта или тъмно кафява, в зависимост от цвета на семената. Поднася се с меса, сирена, сандвичи, салати, хот дог. Използва се широко из целия свят и вероятно е най-известният сос, редом с кетчупа и майонезата.
А как точно да си приготвите горчица у дома разкриват нашите мили колеги от Kulinar.bg.
Необходими продукти:
1/3 ч.ч. бяло синапено семе
80 мл светъл винен оцет
80 мл сухо бяло вино или пък вода
1 ч.л. кленов сироп
1 ч.л. куркума
1 щипка лют червен пипер
1-2 ч.л. хрян
Начин на приготвяне:
Смесете всички съставки без хряна в купа от неръждаема стомана. Покрийте и оставете да престои така 2-3 дни.
Прехвърлете съставките в блендер и пюрирайте, докато сместа стане възможно най-гладка.
Ако сместа ви се струва прекалено гъста, добавете 1-2 с.л. топла вода. Сега е моментът да добавите и хряна и да блендирате отново.
И това е! Имате си домашна горчица, която ви съветваме да изконсумирате в рамките на не повече от 1 месец.
Още любопитни рецепти от Kulinar.bg:
5 | 0 |