С настъпването на топлия сезон, което не личи особено по дъждовното време навън, желанието да изглеждаме в най-добрата си форма, да бъдем здрави и красиви, се заражда в нас. Но за съжаление, това няма как да се случи с магическа пръчица, а драстичните и ограничаващи диети смятаме за всякакви, но не и за здравословни.
Малко усилия от наша страна по отношение на нещата, които консумираме в дневното си меню, както и повишаване на познавателното ниво, биха свършили чудеса. Със здравето ни, с начина, по който изглеждаме и се чувстваме.
Три банана дневно за стройна фигура и срещу инсулт
Консумирането на три банана дневно предотвратяват риска от инсулт. Плодът преди закуска, обяд или вечеря осигурява нужното количество калий на организма и намалява с 21% опасността от създаването на кръвни съсиреци.
Освен че регулират кръвното налягане и контролират баланса на течностите в организма, бананите са главни действащи лица в една особено популярна диета, заради която в Азия известно време дори имаше дефицит на плода.
Мляко с какао в борбата с анемията
Горещата напитка е доста подценявана, въпреки че е любима на децата. Вечер след работа или през деня вместо кафе в офиса, тя е много приятен начин да засилим защитните сили на организма си. Усилието е никакво, като детска игра, а с постоянство резултатите са видими.
Една лъжичка какао, която е само 15 калории, осигурява около 8% от дневното количество желязо, от което организмът ни се нуждае. Млякото, както добре знаем, пък е добро за зъбите и костите.
Риба, пиле и ядки пазят от Алцхаймер
Болестта на Алцхаймер е може би едно от най-страшните заболявания от чисто психологически аспект. Да не помниш кой си, да не разпознаваш близките си. Менюто, което включва ястия от риба и пиле два-три пъти седмично, както и консумация на ядки, има превантивно действие при подобен род заболявания.
Лекарите са категорични, че омега-3 мастните киселини в тази храни драстично намаляват нивата на разрушителния токсичен протеин, който е "виновен” за болестта. Омега-3 мастните киселини се съдържат в пилешко месо, риби като сьомга, херинга и скумрия и в по-малки количества в ядките и в някои зеленчуци като брюкселско зеле и спанак, както и в растителните масла.
Ябълки за по-малко калории и срещу инфаркт и инсулт
Фразата "Една ябълка на ден държи доктора далече от мен!" неслучайно се е превърнала в поговорка. Хапването на ябълка половин час преди основното хранене, намалява калориите, които след това организмът усвоява. Ефектът се дължи на фибрите, които се съдържат в плада на Ева.
Ябълките носят и редица други ползи, подобно на бананите. Съединенията и антиоксидантите, които се съдържат в тях, намаляват кръвното налягане, понижават холестерола, предпазват от образуването на съсиреци, които могат да причинят инфаркт или инсулт.
7 | 0 |