Фотоепилацията е ефективна и безболезнена

Кожа, гладка като на бебе

Модерните жени знаят, че остарелите методи за премахване на нежеланото окосмяване, като бръснене например, са крайно неефективни. Днес козметичните салони предлагат широк спектър от услуги, които ще ви осигурят гладка кожа за седмици напред. Фотоепилацията е призната като един от най-добрите методи за обезкосмяване.

 

Как действа?

Мощни импулси светлина (Intense pulsed light – IPL) въздействат върху сърцевината и корена на косъма. Оцветяващият космите пигмент – меланинът – поглъща енергията на светлинните вълни. В резултат светлинната енергия се преобразува в топлинна, корените на космите силно се загряват и се разрушават. Трябва да се отбележи, че тъмните косми съдържат повече меланин, отколкото светлите или побелелите – затова този метод е най-ефективен при тъмно окосмяване. Чрез него могат да се отстраняват косми от всякакви участъци на тялото – от косъмчетата над горната устна до интимните зони.

 

Пригответе се

Началото на пролетта е идеалното време за нея – слънцето все още не е силно, за да дразни кожата, а и имате достатъчно време за постигане на ефект, преди да отидете на море. Макар че се смята за практически безопасна, има и противопоказания за прилагане на фотоепилация. Например при някои стадии на захарен диабет, заболявания на кожата (псориазис, екзема), варикозна болест на мястото на приложението, тежки форми на хипертония и исхемична болест на сърцето, инфекциозни заболявания, злокачествени новообразувания по кожата, пресен тен. Също така във възраст преди навършени 17 години или по време на бременност не бива да се прилага фотоепилация.

 

Препоръки

По време на първото посещение специалистът ще направи оглед на кожата и ще установи необходимото количество процедури, но имайте предвид, че устойчив ефект ще бъде постигнат с цикъл от 3-6 процедури, провеждани през интервал от 1-2 седмици до месец и половина. Но дори и след един сеанс, първите резултати са забележими. И така, ако сте се решили да се подложите на фотоепилация, то поне 30 дни преди процедурата следва да прекратите всякакво отстраняване на космите, освен бръснене. Ако космите са дълги, то 2-3 дена преди процедурата трябва да ги обръснете (оптималната дължина на косъма при провеждане на фотоепилация е около 1 мм). Също така в продължение на две седмици преди това е необходимо да се придържате към следните правила:

  • Да не се печете на слънце или в солариум.

  • Да не използвате автобронзанти.

  • Да не приемате препарати, които обладават фотосенсибилизиращо действие (антибиотици, транквиланти, таблетки за тен).

     

     

Процедурата

В деня на фотоепилацията не използвайте никаква козметика. В салона ще ви разположат в удобно кресло и ще ви сложат тъмни очила (за защита на очите от яркия лъч светлина). Разбира се, светлината няма да бъде насочена директно към очите ви, просто тъмните очила изключват всякакъв риск от неприятни последици. За защита на кожата се нанася охлаждащ гел. След това започва самата процедура – през областта за епилиране прокарват манипулатор, който излъчва проблясъци от мощна светлина. Енергията от светлинния импулс предизвиква нагряване на корена на косъма и неговото постепенно разрушаване. Фоликулите на космите загиват в продължение на определено време (от 1 до 20 денонощия) и космите опадат.

Фотоепилацията е практически безболезнена, но все пак е възможно да се усеща леко пробождане. За да се успокои кожата, след процедурата се използва омекотяващ спрей или крем.

 

След фотоепилация

След всеки сеанс е необходимо да се спазват следните правила:

  • Да не се подлагате на почерняване в продължение на две седмици след процедурата.

  • Да използвате слънцезащитни средства със SPF, не по-нисък от 30.

  • Да се ограничи използването на козметика за лице.

  • Да се ограничат водните процедури и да се откажете от посещенията на сауна, басейн, лежането във вана в течение на 3 дена.

 

В зависимост от салона специалистът може да ви предложи охлаждащ или възстановяващ крем. Той ще ви послужи за ежедневната грижа за кожата след процедурата, за да се предотвратят възможните странични ефекти – отичане на кожата, лющене, парене. При спазване на препоръките, фотоепилацията ще премине безболезнено и ефективно.

 

6 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay