Млади татковци с депресия и тежка ръка

Млади татковци с депресия

Млади татковци с депресия и тежка ръка

Точно както младите майки, така и младите татковци могат да се депресират след раждането на детето. Това е и причината голяма част от тях да удрят децата си, се съобщава в изследване.

 

Учени установили, че 40% от депресираните мъже са шамаросвали децата си, в сравнение с 13% при щастливите татковци.

 

"Това откритие е изключително сериозно, особено като се има предвид, че децата, които проучвахме, са едва на една година", казва доктор Нийл Дейвис, ръководител на изследването.

 

На тази възраст пошляпването може да нарани детето, пък и то е твърде малко, за да разбере връзката между поведението си и наложеното наказание.

 

Проучването е направено върху повече от 1700 млади татковци в 20-те най-големи града в САЩ.

 

"Имало е други изследвания, които са доказвали, че е по-вероятно депресираните майки да удрят децата си, но за първи път се прави проучване върху бащите", заяви Елизабет Гершов, експерт по детско развитие и семейни отношение към Университета в Остин, Тексас.

 

Гершов посочва също, че майките трябва да наблюдават партньорите си и ако забележат, че са депресирани или тъжни, да предложат помощта си.

 

"Родителите, които са депресирани, бързо се нервират. Те нямат търпение да се справят с лошото държание на децата си", допълни тя.

 

Според доклад на Американския медицински институт от 2009 г. повече от 15 милиона американски деца живеят с депресиран родител.

 

Съществуват и изследвания, които свързват пляскането на децата с по-нататъшни проблеми в развитието и агресивни прояви у подрастващите.

 

Много лекари съветват родителите да си почиват по-често и да намират време за себе си, за да се справят успешно със стреса. Те категорично отхвърлят удрянето като възпитателен метод.

 

Но въпреки това през 2008 г. 77% от мъжете и 65% от жените в Америка казват, че смятат, че шамарите са необходимо понякога.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay