Четирите най-важни посоки в развитието на детето

Детето става човек

Четирите най-важни посоки в развитието на детето

Развитието на децата може да се дефинира в няколко категории. За да може детето ви да израсне като пълноценна личност, която да намери своето място в съвременното общество, трябва да следите просперитета му в тези четири посоки на развитие.

 

Физическо

Още от рождението си, детето започва да придобива физическа сила постепенно и се учи да използва мускулите си. То придобива координация посредством рисуване, сглобяване на конструктори и други действия, които му помагат да развие уменията си. Всеки здрав човек е преминал през тази последователност, за да се сдобие с основни физически компетенции. Това води до здраво тяло, а то съответно има значение за останалите умения на един човек, дори като четене и писане.

 

Психическо

Когато детето се роди, то притежава мозък, който е готов да се учи. Той би могъл да бъде сравнен с чисто нов компютър – има страхотен потенциал за развитие, в зависимост от това какво "слагаме" в него. Характерна черта за психическото развитие е повишената ефективност на заниманията с детето, когато се започне отрано. Всеки родител носи огромна отговорност за ефективното обучение на своите наследници. Това е изключително трудна задача, тъй като едно дете много лесно може да тръгне в погрешна посока по време на житейския си път. Неправилното психическо развитие може да доведе до проблеми, даващи своето отражение в реалния живот на детето – то може да развие комплекси, дори отклонения.

 

Социално

На първо място, детето се самоопознава и придобива усещане за себе си, и чак след това се припознава като част от семейството. То наблюдава останалите деца и иска да се забавлява с тях. Стадиите на това забавление – детето си играе само; после близо до другите, но не с тях; след това с другите, споделяйки своите играчки – се наблюдават по различно време и възникват с опита. Малкият човек се учи да работи в екип с останалите и се опитва да разрешава конфликти по мирен начин. Опитайте да се забавлявате с вашето дете, но заедно, така че да събудите принадлежността му към общност. Имайте предвид, че това умение ще даде резултат, когато детето ви порасне и се стреми към успех в живота. Така че поставете основите на неговата стабилност в обществото още сега.

 

Емоционално

По време на растежа си, бебетата научават, че не са център на Вселената и са зависими от околните. Също така развиват доверие и съответно недоверие към останалите. В по-късен етап, когато започнат да ходят на училище, те се нагаждат към тази среда и стават все по-независими от своите родители. Започват да участват в занимания със съучениците си, решават конфликти посредством думите, научават се да изслушват хората. Всичко това е свързано с развиване на умението за контрол над емоциите. Самоувереността им се увеличава и им става ясно, че е нормално да се допускат грешки. Вашата роля е от особено значение за правилното им емоционално развитие – не се опитвайте да ги контролирате подрастващите. Бъдете техни приятели, иначе ще загубите всякаква връзка с тях. Може да помогнете на детето си да израсне емоционално, като го окуражавате и вярвате в способностите му. Всеки човек трябва да вярва в себе си и да се харесва – само така ще постигне успех във всички сфери на своя живот.



0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay