Топ 10: Най-красивите първи дами в света

Кои съпруги на държавни глави се отличават от останалите?

<p>Кралица Летисия и крал Фелипе VI (Испания) /първата и третият от ляво надясно) в компанията на кралица Рания Абдула и крал Абдула II (Йордания)</p>

Кралица Летисия и крал Фелипе VI (Испания) /първата и третият от ляво надясно) в компанията на кралица Рания Абдула и крал Абдула II (Йордания)

Да бъдеш първа дама не е само престиж, но и огромна отговорност. Съпругата на държавния глава трябва да може умело да се включва в управлението на страната, като се грижи за нейния просперитет в различни сфери, като образование, благотворителност и социален живот.

Днес ще съставим списък на най-красивите първи дами в света, като ще обърнем внимание и на тяхната политическа и професионална дейност. Вижте кои са най-влиятелните и добре изглеждащи нежни половинки на най-могъщите държавни глави в света.

10. Доминика Уатара

Топ 10: Най-красивите първи дами в света

Тя е съпруга на президента на Кот д’Ивоар - Аласан Уатара. Родена е във Френски Алжир през 1953 година, а брачната клетва с настоящия президент сключва през 1991 година. Специфичното при тази двойка е, че Аласан изповядва исляма, а Доминика е християнка. Въпреки това обаче тя не сменя религията си и не приема тази на мъжа си.

Преди да се омъжи за Аласан, Доминика е бизнесдама, както и собственик и изпълнителен директор на различни фирми. След сватбата обаче тя се отдалечава от бизнес средите. За сметка на това през 2012 година бе назначена за ръководител на Националния комитет за борба с трафика на деца и детския труд.

9. Мишел Обама

Топ 10: Най-красивите първи дами в света

За съпругата на американския президент се знае немалко Тя е активна фигура в президентското семейство, като се занимава с различни благотворителни и социални инициативи. Тя е първата чернокожа първа дама в историята на САЩ и една от най-влиятелните жени на планетата.

Мишел завършва Пристънския университет, а има диплома и от училището по право на Харвардския университет. Дълго време работи като адвокат и чрез професията си всъщност се запознава с настоящия си съпруг. Мишел Обама е пример за стил и присъства неведнъж в престижни списъци за най-добре облечени, най-влиятелни и най-вдъхновяващи дами.

8. Силвия Бонго Ондимба

Топ 10: Най-красивите първи дами в света

Тя е съпруга на президента на Габон Али Бонго Ондимба от 1989 година. Родена е във Франция, но само за няколко години семейството ѝ сменя няколко адреса в различни точки на света. Силвия е живяла в Камерун, Тунис и Габон, където всъщност получава и образованието си. През 2009 година съпругът ѝ става президент на Габон, а тя получава титлата "първа дама”.

7. Мехрибан Алиева

Топ 10: Най-красивите първи дами в света

Тя е родена в Баку през 1964 година. Омъжва се за четвъртия президент на Азербайджан - Илхам Алиев, през 1983 година. Създател и главен редактор на културно-историческото списание "Наследство на Азербайджан”, тя е най-влиятелната жена в страната. Освен това тя е начело на фондация "Хейдар Алиев”, която подкрепя редица образователни и благотворителни проекти.

6. Лала Салма

Топ 10: Най-красивите първи дами в света

За къдрокосата чаровница от Мароко сме ви разказвали подробно. Родена е през 1978 година, а детството ѝ е много тежко - майка ѝ почива, когато Салма е едва 3-годишна и се налага да бъде отгледана от баба си. След години красавицата се дипломира като инженер и работи няколко месеца в една от най-големите частни холдингови компании в страната.

Салма се омъжва за краля на Мароко - Мохамед IV, през 2002 година, след като го среща на приятелско събиране през 1999 година. Интересното е, че Лала всъщност не е малкото име на принцесата. Това е титла, която в Мароко се използва за обръщение към благородните дами. Нейното цяло име е Салма Бенани.

5. Джетсун Пема

Топ 10: Най-красивите първи дами в света

Едва 20-годишна тя се омъжва за младия крал на Бутан - Джигме Хесар Намгиал Вангчук, и така взима директно поста кралица. Историята на красавицата от Бутан е наистина зашеметяваща. Тя среща бъдещия си съпруг на семеен пикник, когато е само на 7, а той - на 17 години.

4. Анхелика Ривера

Топ 10: Най-красивите първи дами в света

Тя е мексиканска певица, актриса и модел. Преди да се омъжи за 57-ия президент на Мексико - Енрике Пеня Нието, с когото се запознава чрез роля в сериал, тя има 4-годишен брак с продуцента Хосе Алберто Кастро. Двамата се развеждат през 2008 година, а от брака си имат три деца. 2010 е годината, в която Анхелика и Енрике стават съпруг и съпруга, като по това време той е губернатор на щата Мексико.

Топ 10: Най-красивите първи дами в света

3. Асма Асад

Топ 10: Най-красивите първи дами в света

Съпругата на един от най-жестоките президенти в наши дни - Башар Асад, е дете на сирийци, родено във Великобритания и получило образованието си там. За кратко преследва кариера в банковите среди, преди да се премести да живее в Сирия и да се омъжи за Асад. Това се случва през 2000 година.

2. Летисия Ортис

Топ 10: Най-красивите първи дами в светаИспанското кралско семейство. Кралица Летисия е в средата

Кралицата на Испания е родена на 15 септември 1972 в семейството на журналист. Завършва бакалавърска и магистърска степен по Журналистика в един от най-старите и престижни университети в Мадрид. Тя гради успешна кариера в сферата си на образование и през 2004 се омъжва за Фелипе VI, който наследява кралската корона след абдикацията на баща си Хуан карлос I през 2014 година.

1. Рания Абдула

Топ 10: Най-красивите първи дами в света

Тя се омъжва за Абдула II бин ал-Хусейн през 1993 година, когато той все още е само престолонаследник на Йордания. Днес тя е кралица на близкоизточната държава и към нея се обръщат с обръщението "Ваше Величество”.

Родена е през 1970 година в семейството на педиатър. Завършва "бизнес администрация” в Кайро, след което работи в няколко големи международни банки. Тя е била и представител на компанията Apple в йорданската столица Аман. През 2011 година Harpers & Queen я обявява за най-красивата първа дама в света.

Рания е известна и с активната си политическа позиция. Тя се бори за правата на жените и защитата на палестинската общност, а освен това участва в различни инициативи, свързани с проблемите на здравеопазването, образованието и междукултурния диалог. Модният гуру Джорджо Армани признава, че Рания Абдуса е музата на живота му.

Aко тази статия ви е харесала, станете част от страницата на Jenite.bg във Facebook!

15 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay