Трилър шедьовър: Убийства, тайни и разядени човешки души

Шведският криминален роман "Каменоделецът" ще ви преведе през един мрачен свят

Трилър шедьовър: Убийства, тайни и разядени човешки души

"...над развълнуваната морска повърхност се показа призрачно бяла ръка, която сякаш се устреми нагоре към небето… Та това беше дете. Момиче. Косата му бе полепнала по лицето, а устните му синееха като втренчените в небето очи.”

Малката Сара е намерена мъртва в морето. Аутопсията обаче показва, че в дробовете й има сладка сапунена вода - неоспоримо доказателство, че тя не се е удавила вследствие на нещастна случайност. Била е убита жестоко, но от кого? И защо?

Увлекателният шведски криминален роман "Каменоделецът” (изд. "Colibri”) предоставя на читателите възможност да се отправят на вълнуващо, но зловещо пътешествие из тайните на привидно спокойното туристическо градче Фелбака и неговите жители.

Камила Лекберг умело изгражда заплетен сюжет, който проследява разследването на случая и през цялото време държи в напрежение читателите, според които всеки от героите би могъл да бъде заподозрян за бруталното убийство. Паралелно с разкриването на този случай наяве излизат и други дълбоко пазени тайни, от които би настръхнал и най-големият непукист.

Полицаят Патрик Хедстрьом се опитва да разбере истината за смъртта на Сара, но се сблъсква с ужасяващи истории от миналото на личностите, с които разследването го среща. В малкото градче на пръв поглед всички се познават, но всъщност не знаят абсолютно нищичко един за друг. Маските на добронамерени и учтиви граждани, които героите носят, лека-полека се свличат, а разядените им от злоба и завист души излизат наяве и обясняват отблъскващите им действия.

Задачата на Патрик се усложнява от факта, че в малкия град няма непознати. Той трябва да търси убиеца навсякъде - дори в семейството на Шарлот и Никлас, родителите на Сара. Още повече, че Шарлот е приятелка на Ерика, неговата съпруга. А той самият съвсем наскоро е станал баща на малката Мая и му е още по-трудно да подходи с професионализъм към случая и да пренебрегне всички емоции и мисли, които го връхлитат постоянно.

"Тя беше будна. Но очите й се взираха в празното пространство, а тялото й трепереше под одеялото. Без да сваля якето си, Ерика изтича при приятелката си и падна на колене до нея. Остави Мая на пода. Детето явно усети мрачната атмосфера в потъналия в траур дом и притихна.
- О, Шарлот, толкова съжалявам!
Ерика се разплака и обхвана лицето на Шарлот с ръце, но празните очи на приятелката й не потрепнаха.
- През цялото време ли лежи така? - обърна се Ерика към Никлас, който стоеше насред стаята и леко се поклащаше.
Накрая й кимна и уморено разтърка очи.
- От лекарството е. Но щом го спрем, започва да крещи. Като ранено животно.
Ерика отново се обърна към Шарлот и я погали нежно по косата.”

"- Няма я Сара - отрони Шарлот и за първи път извърна очи към Ерика.
Погледът й сякаш я опари, толкова изпепеляваща мъка имаше в него.
- Да, Шарлот. Сара я няма. Но Албин е тук, и Никлас. Трябва да се подкрепяте.
Ерика чуваше думите си и съзнаваше, че говори баналности, но може би това бе единственият начин те да стигнат до съзнанието на Шарлот. Тя обаче сви устни и повтори с горчивина:
- Да се подкрепяме.
Усмивката й приличаше повече на грозна гримаса, а в тона и в начина, по който повтори думите на Ерика, сякаш се криеше някакво послание.”

"Каменоделецът” е от книгите, които се четат на един дъх. Постоянно нещо се случва и същевременно нищо не е ясно. Проследяването на нишките, които се преплитат, за да създадат изпипаната до най-малкия детайл криминална история, представлява незабравимо литературно преживяване дори за по-взискателните любители на книги.

Всички образи постепенно се разгръщат със своите недостатъци и добродетели, а читателите, с помощта на майсторско изграденото повествование, имат възможността да опознаят техния свят. Да разберат какво мислят и чувстват. Както и какво са преживели в миналото.

Романът "Каменоделецът” е четиво, с което времето минава неусетно, а веднъж попаднете ли в запленяващо мрачния му свят, трудно нещо ще може да ви измъкне оттам. Краят му е повече от задоволителен и неминуемо ще ви накара да съжалявате, че приключението ви в света на шведската криминална литература е приключило. Което пък неминуемо ще ви накара да потърсите още някой от трилър шедьоврите на Камила Лекберг.

За още ревюта на книги станете част от Jenite.bg във Facebook!

2 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay