Трябва ли да подменяме матрака си през няколко години?

Трябва ли да подменяме матрака си през няколко години?

Матраците са едно от онези неща, на които обикновено не обръщаме внимание и не инвестираме в тях. Но според едно проучване прекарваме почти половината от живота си, лежащи в леглата си. И като се има предвид това време, трябва да започнем да мислим това колко е важно да спим на подходящ матрак - особено след като леглата играят огромна роля за нашето здраве.

Ето защо матракът всъщност е нещо, в което трябва да се инвестира.

Матраците имат ограничен живот

Според експерти, типичният матрак има среден живот от 8 години. Но действителната цифра може да бъде по-висока или по-ниска, в зависимост от материала и качеството на продукта. "Латексовите" матраци обикновено се предлагат с 20 до 25 години гаранция. Междувременно, качествената "мемори пяна" може да издържи 10-15 години при правилна грижа. "Хибридните” матраци имат по-ниска издръжливост и обикновено се нуждаят от смяна след 6 години. "Водните легла" живеят от 5 до 10 години.

Износеният матрак може да наруши добрия нощен сън и да повлияе на вашето здраве

С течение на времето формата на матрака се променя и показва признаци на износване. Например, може да сте забелязали, че при стара възглавница има провисване в центъра или в частта, където е концентрирана тежестта.
Когато матраците започнат да губят своите поддържащи способности, те могат да причинят дискомфорт и да нарушат съня ви. Освен че се чувствате уморени и сприхави на следващия ден, лошото качество на съня може да доведе и до здравословни проблеми, включително затлъстяване и сърдечни заболявания.

Лошият матрак също може да причини мускулна скованост и болка в тялото. Ако откриете, че се събуждате и усещате болка около врата и раменете (и сте сигурни, че не е от нараняване), вашият матрак може да е виновникът.

Матраците са убежище за дървеници и алергени

Проучване установява, че матраците имат най-високата концентрация на прахови акари сред всички домакински предмети и тези бактерии се размножават бързо с течение на времето. Мухълът и насекомите, които са намерили убежище в пяната на матрака, също могат да предизвикат алергии или да влошат симптомите на астма. Експертите съветват, че ако забележите, че алергичните ви реакции се влошават, това може да е знак, че имате нужда от нов матрак.

Леглото ви вдига прекалено много шум

Ако едно обикновено завъртане води до скърцане, това означава, че матракът ви не е в добро състояние. Шумът е знак, че той е изгубил своята издръжливост и не реагира толкова ефективно на натиск и движение. Друго нещо, за което трябва да внимавате, за да определите дали матракът ви трябва да си отиде, е дали можете да усетите движението на партньора си върху леглото. Това може да означава, че пяната вече е загубила способността си да намалява преноса на движение или да минимизира въздействието на движенията.

Как да увеличите живота на матрака си

Завъртайте го на всеки 3-6 месеца, така че да се износва еднакво от двете страни. Следвайте инструкциите за почистване, предоставени от производителя. Отворете прозорците на спалнята си за по-добра вентилация и проветрявайте редовно матрака си. Почистването на възглавницата на леглото може също да помогне за намаляване на алергените и праховите акари.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay