Трябва ли да съхранявате фъстъченото масло в хладилника?

Трябва ли да съхранявате фъстъченото масло в хладилника?

Фъстъченото масло ви държи сити с часове и задоволява вашите здравословни нужди от мазнини, но не е необичайно да се чувствате неспокойни по отношение на начина, по който го съхранявате. Някои етикети посочват, че продуктът трябва да бъде в хладилник, но след това ядковото масло се втвърдява до неизползваема текстура. Други етикети са по-малко ясни, поради което е възможно да се чудите как да го съхранявате.

Дали да хапвате фъстъченото масло охладено не зависи от вида на ползваната ядка, а от метода, по който е приготвено. И е особено важно дали маслото е натурално или не. Естествените фъстъчени масла, най-лесният начин да направите това разграничение, без да четете етикета, е да проверите дали има слой масло отгоре, обикновено се препоръчва те да се съхраняват в хладилник. Не искате този слой мазнина да граняса и да съсипе аромата на вашето фъстъчено масло.

Ако сте закупили ненатурално тип "смесено" фъстъчено масло, съхраняването му на тъмно и сухо място е приемливо. За максимална свежест бихме ви препоръчали да охлаждате натуралните фъстъчени масла преди употреба, тъй като самото масло може да се изпари ако е изложено на топли и горещи температури.

Според експерти по безопасност на храните има причина за охлаждането на храната преди употреба. Защото поддържането на храните охладени при подходящи температури е един от най-добрите начини за предотвратяване или забавяне на растежа на бактериите. Има стабилизатори, използвани в ненатуралните масла от ядки, които удължават срока на годност и ги правят безопасни за съхранение извън хладилника за дълги периоди от време. Естественото масло обаче обикновено не съдържа стабилизатора и съществува риск маслото да се развали, ако се остави на стайна температура за повече от три или четири седмици. Гранясалото масло има ужасен мирис, но като цяло не представлява някакви сериозни рискове за здравето.

Вземете под внимание вкуса и текстурата. Ако поставите естественото масло в хладилника, ще забележите, че обикновено то се втвърдява и става почти невъзможно да се намаже върху филия. Така че ако се стремите към по-гладка, по-разнасяща се текстура, можете да запазите естественото масло на хладно и сухо място.

Температурата също е важна. На вкус няма разлика между маслата, които се съхраняват в хладилника и в килера. По-скоро това, което ги различава е температурата. Ако не харесвате фъстъченото масло студено, няма проблем да го извадите няколко минути преди консумация от хладилника.

Правилната консумация е от значение. Избягвайте да оставяте в буркачето лъжичка, с която многократно да си хапвате. Яденето от една и съща лъжица би могло да разпространи бактерии и влага, които биха накарали маслото да се развали по-бързо.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay