Лара Логан - майка, журналист, жертва

Журналисти на прицел

Лара Логан - майка, журналист, жертва

Кореспондентът на CBS Лара Логан бе пребита и сексуално насилена от цяла тълпа, докато отразяваше тържеството на площада в Кайро по случай слизането от власт на президента на Египет Мубарак.

 

Логан, която е родена в Южна Африка, бе откарана в болница в Щатите и сега се възстановява от тежките фиьически и психически травми. Тя е един от дузината журналисти, които бяха нападнати по време на триседмичните протести в Египет.

 

В изявление CBS казаха, че Логан е отразявала празненството за предаването на американската телевизия CBS "60 minutes” на 11 февруари, когато тя и екипът ѝ са били заобиколени от близо 200 човека тълпа, които са ги били до припадък.

 

"В получилата се лудница, тя е отделена от екипа си. Заобиколена от много хора, става жертва на жесток побой и продължително сексуално насилие, докато група жени и близо 20 военни не я спасяват", потвърждава CBS.

 

Логан е един от най-известните военни кореспонденти за британската телевизия GMTV, за която е отразявала войната в Афганистан през 2001 година и в последствие войната в Ирак и насилствените последици след това. Присъединява се към екипа на CBS през 2002 година.

 

Комисията за защита на журналистите твърди, че поне 52-ма нейни колеги са били нападнати, а 76 хвърлени в затвор по време на размириците в Египет, които доведоха до оттеглянето на Хосни Мубарак като президент, след 30 години на власт. Вече всички затворени са освободени.

 

"Старият режим в Египет дирижира свирепа кампания за спиране на новините на това движение", каза Пол Стайгър – член на борда на Комисията за защита на журналистите и бивш главен редактор на The Wall Street Journal.

 

Изказването си той направи по време на конференция, която има за цел да дискутира годишния доклад на асоциацията, който в конкретния случай работи върху условията за работа на журналистите в над 100 страни. Той потвърди, че през 2010 година 44 журналиста са били убити, а 145 затворени.

 

Броят на смъртните случаи отбеляза рязък спад в сравнение със 71 случая през 2009 година. За пик на трагедиите е отбелязано клането във Филипините, в което 34 журналиста умряха – най-смъртоносното събитие за журналистите до сега.

 

Не е изненада, че случаят с Логан не е първият и за съжаление вероятно няма да бъде и последния. Не сочим с пръст виновните. Ние също сме част от това общество, което очевидно не е направило правилните стъпки, за да бъдат предотвратени подобни човешки и световни кризи.

 

Лара Логън е журналист, посланик на добра воля и човек, който отразява уж човешката радост на едни нечовеци. Тя е майка на 2-годишно момченце.

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay