Удивителни факти за тялото, които ще ви помогнат да се съсредоточите върху здравето си

Удивителни факти за тялото, които ще ви помогнат да се съсредоточите върху здравето си

Вярвате или не, дори и най-малките детайли от начина ви на живот могат да повлияят на тялото и здравето ви като цяло.

Събрахме 10 невероятни факта за тялото, които могат да ни накарат да преразгледаме навиците си и да подобрим здравето си!

1. Няколко чаши кафе на ден държат лекаря далеч от мен!

Според British Medical Journal пиенето на 2 до 4 чаши кафе на ден е полезно за здравето ни. Съществуващите доказателства свързват консумацията на кафе с положителните резултати за здравето. Умерената консумация на кафе намалява риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания. Кафето ни предпазва и от заболявания като диабет и деменция.

2. Оптимистите живеят по-дълго

Според проучванията оптимистите живеят по-дълго от песимистите. Тъй като са склонни да спортуват повече и да ядат по-здравословни храни, е по-вероятно оптимистите да имат по-здраво тяло, по-здравословно кръвно налягане и по-здравословни нива на холестерол.

Положителното отношение не само ни кара да се чувстваме по-добре в настоящето, но също така може да удължи продължителността на живота. Изследователите също откриха, че оптимистите се възстановяват по-бързо, когато става въпрос за операция или заболяване.

3. Телата ни са направени така, че да получават въглехидрати

Изследователи от университета в Буфало изследвали 46 вида бозайници и открили, че човешките тела всъщност са се развили така, че да могат да приемат повече въглехидрати. Всъщност хората имат повече от ензима амилаза, който разгражда въглехидратите и произвежда енергия, като по този начин захранва телата ни. 

4. LED светлините причиняват силно напрежение в очите

LED светлините са навсякъде в живота ни. Тези светлини обаче застрашават очите ни. Всъщност LED светлините могат да пречат на циркадния ни ритъм - процес, който регулира цикъла сън-будно състояние. LED светлините могат да причинят главоболие, зрителна умора и общ зрителен дискомфорт, което от своя страна увеличава риска от злополуки.

5. Вашето тяло няма полза от диетите

Нещата са много прости: изгаряйте повече калории отколкото приемате и ще свалите излишните килограми. Строгото ограничаване на калориите забавя метаболизма ни, което от своя страна кара телата ни да преминават в "режим на оцеляване", за да пестят енергия. Поради тази причина диетите са изключително вредни за нашето тяло. 

Телата ни са интелигентни и могат да регулират приема на енергия според енергийните разходи. Тоест, трябва да слушаме телата си и да ядем, когато сме гладни, и да спираме, когато вече не сме се нахранили.

6. Работата, стресът и лошият сън карат тялото да остарява по-бързо

Хората, които са стресирани и имат лош сън, са 3 пъти по-склонни да развият сърдечно-съдови заболявания в сравнение с тези, които спят добре и се чувстват спокойни. Телата ни се нуждаят от сън, за да се възстановяват.

7. Научаването на нов език "подновява" мозъка ни

Ползите от владеенето на няколко езика са безспорни. Научаването на чужд език е много по-трудно на зряла възраст, но усилията си заслужават. Освен че е много полезно за работата и развитието ни, владеенето на втори език забавя стареенето на мозъка, дори когато учебният процес започва по-късно в живота.

Владеенето на втори език повишава познавателните ни способности и подобрява вниманието и фокуса ни. Последните проучвания установяват, че владеенето на 2 или повече езика може да предтоврати появата на болестта на Алцхаймер. Учените наблюдават как използването на повече езици увеличава плътността на сивото вещество, което е признак за здрав мозък и как това може да засили бялото вещество - с други думи, комуникацията между невроните.

8. Тялото ни има нужда от кълнове от броколи

Учените смятат, че екстрактът от кълнове от броколи може да помогне за възстановяване на химическия баланс в мозъчните клетки. Този екстракт от кълнове от броколи скоро може да се използва като безопасна добавка за лечение на шизофрения и като превантивна мярка за хора, изложени на риск от развитие на химически дисбаланси в мозъка.

9. Овесената каша ни прави по-щастливи

Напоследък овесената каша става все по-популярна и има причина за това! Освен че е хранителна закуска, овесената каша има благоприятно влияние върху настроението ни.

Овесените ядки са здравословни въглехидрати, които стимулират производството на серотонин. Серотонинът е химикал, отговорен за общото ни благополучие и щастие. Освен това, овесените ядки са много подходящи, ако искате да отслабнете. Те засищат много и съответно ядем по-малко.

10. Хората, които се хранят по-здравословно, има по-добър слух

Подуването на корема, качването на излишни килограми и недостигът на витамини са само част от вредните последици от нездравословното хранене. Но знаехте ли, че нездравословното хранене оказва влияние и върху слуха ни?

Проучванията показват, че количеството и качеството на нашия прием на калории играят важна роля за здравето на слуха ни. Въпреки че понякога това е само временен ефект след обилно хранене, изследователите свързват ежедневната ни диета със загуба на слуха.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!   


3 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay