Уникални сватбени традиции от цял свят

Уникални сватбени традиции от цял свят

Според проучванията, най-популярните сватбени традиции са младоженецът да има кум, първият танц като съпруг и съпруга и кумската реч. Но освен тези 3 неща, има много други сватбени обичаи, които си струва да проучите и дори да включите във вашата церемония. 

Събрахме 12 сватбени традиции от различни страни по света, които гарантирано ще направят всяка брачна церемония по-цветна и интересна:

1. В Индия и булката, и младоженецът се покриват с паста от куркума точно преди сватбената церемония

Като част от ритуал, наречен haldi, индийските булки и младоженци се покриват с ярко жълта паста от куркума преди сватбата. Пастата включва също масло и вода, а омъжените жени са тези, които я нанасят върху щастливата двойка, за да благословят и защитят двойката. Ярко жълтият цвят на куркумата също се смята, че носи просперитет на брака на двойката.

2. Танц на долара или парите се танцува в много страни, включително САЩ

Танцът с парите е традиционен сватбен танц, който може да се види в много различни култури, включително полска, гръцка, кубинска и мексиканска. Всъщност това е популярна традиция и в България. Тук се нарича танц на булката. В САЩ се нарича танц на долара и може да се види по всякакви начини. На някои места всички мъже танцуват с булката и й дават пари, а в България няма ограничения и с булката танцуват както мъже, така и жени. На някои места по света, булката и младоженецът танцуват, а гостите ги заспиват с банкноти. 

3. В Индонезия булката и младоженецът се къпят във вода от различни цветя

Тази традиция се нарича Сираман и обикновено се провежда няколко дни преди сватбата. Родителите на булката и младоженеца ги къпят отделно с цветна вода, направена от няколко различни растения. Душът на младоженците се прави, за да изчисти духа им и да ги подготви за следващото им пътуване, брака.

4. В Конго младоженците обикновено не се усмихват в сватбения си ден

В Демократична република Конго бракът се счита за сериозен бизнес и булката и младоженецът не се насърчават да се усмихват по време на цялото събитие. Това включва церемонията, приема и дори сватбените снимки. Усмивката би означавала, че двойката не гледа сериозно на брака. 

5. Във Филипините младоженците пускат бели гълъби

На сватбеното тържество филипинските двойки пускат двойка бели гълъби, символизиращи мир, просперитет и щастие в брачния им живот. Гълъбите се държат в красиво украсена клетка преди пускането им на свобода и тази клетка понякога се отваря чрез дърпане на лента. 

6. В Гърция шаферите бръснат младоженеца преди сватбата 

В Гърция кумът, известен като Кумбаро, обикновено бръсне младоженеца сутринта в деня на сватбата. По-късно близките приятели на младоженеца също се присъединяват, за да му помогнат да се облече за големия ден. Приятелките на булката също й помагат да се облече и подготви. 

7. В Гватемала майката на младоженеца чупи камбана

След като младоженците кажат "Да", майката на съпруга пълни керамична камбана с ориз, брашно и други зърна. Преди да позволи на двойката да влезе в къщата, свекървата разбива камбаната, която представлява изобилие и просперитет в брака им.

8. В Чехия се поставя бебе на леглото на младоженците

Преди щастливата двойка да стане семейство, в семейното им легло се слага бебе за плодовитост. След като кажат "Да", също така е обичайно да се обсипват с ориз, грах и леща. Всички тези неща символизират изобилието. 

9. В Япония булката носи интересна шапка

Традиционната шапка се нарича Tsunokakushi и трябва да покрива косата на булката, оформена във висок кок. Шапката е изработена от бяла коприна, която пасва на бялото кимоно на булката. Някои хора вярват, че шапката се носи, за да скрие "рогата" на булката, които символизират ревност и егоизъм, за да може тя да стане нежна съпруга. 

10. В Италия младоженецът прави серенада на булката в нощта преди сватбата

В нощта преди сватбата бъдещият съпруг организира серенада за булката, с помощта на своите шафери. Предполага се, че серенадата е изненада за булката, така че само други членове на семейството могат да знаят кога точно ще се случи.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay