Драга Сапаревска: Детски снимки, сякаш излезли от мрачна приказка

Фотограф, който бяга от клишетата и има лесно разпознаваем стил

Драга Сапаревска: Детски снимки, сякаш излезли от мрачна приказка

Преди малко повече от три години - през септември 2011 - ви срещнахме за пръв път с Драга Сапаревска. Тогава я определихме като "грижовна майка и готик икона", но креативната дама и за миг не e спряла да се самоусъвършенства. 

Тъкмо по това време се е появила и страстта й към фотографията. Драга пречупва всички образи през своята леко мрачна призма, която обаче придава красота и необикновено излъчване и на най-обикновената сцена. 

Със сигурност сте виждали някои от нейните кадри. Тя се занимава основно с портретна фотография, а акцент в работата й са бягащите от клишетата детски и сватбени снимки. 

Вижте какво сподели Драга за своята работа в специално интервю за Jenite.bg:

Откога се занимаваш с фотография професионално? Кои бяха първите неща, които снима?

Снимам професионално от 3 години, но не съм се превърнала в занаятчия и се надявам това никога да не стане. Аматьорски снимам децата си от 7 години, а за първи път снимах срещу заплащане една тежка сватба!

Булката сама ме намери и ми гласува огромното доверие да запечатам един от най-важните дни в живота и и ... свежите и и нестандартни идеи. Сватбата беше добър прощъпалник за мен – ангажиментът ми продължи 14 часа на 5-6 локации в София и покрайнините и при разнообразни светлинни условия. След това започнах да снимам професионално и деца – моите любими модели.

Защо специализира тъкмо в портретна фотография? Какви усещания ти носи това изкуство? А какъв вид портретна фотография най-много обичаш да снимаш?
Харесва ми да наблюдавам хората отстрани. Интроверт съм и случайните близки контакти не са за мен. Но пък, за да хвана някакво душевно състояние на модела, ми се налага да преодолея себе си и да създам чувство за доверие и близост. Гледайки хората отстрани, се опитвам да ги видя от най-хубавата им страна и да ги представя така – красиви, одухотворени, малко ексцентрични, понякога ретро-романтични.

Харесва ми да снимам сред природата. Снимайки професионално, се опитвам да съм по-комерсиална, но като цяло стилът ми е "дарк" и "арт". Мисля, че това ме отличава от останалите детски фотографи и по един чудесен за мен начин селектира клиентите ми.

Драга Сапаревска: Детски снимки, сякаш излезли от мрачна приказка

Кой е най-трудният момент, който си преживяла по време на снимки?
Няма да забравя една студийна фотосесия от миналата Коледа, когато техниката ми отказа, а пък родителите искаха на всяка цена да изтръгнат усмивка от 2-месечното си бебе.

Веднъж си бях заключила фокуса по време на сватба и поради стреса не можах да разбера веднага какво се е случило. Опитах се да се обадя на приятели фотографи, но тъкмо си бях сменила джиесема със смартфон и пръстите ми се оказаха изненадващо неловки.

Има и други случки, които не бих нарекла "трудни", а хем забавни, хем стресиращи...

Веднъж снимах в житна нива на Околовръстното и дойде полиция.

Драга Сапаревска: Детски снимки, сякаш излезли от мрачна приказка"52 визии с музика": Пеперуда сред житата или една споделена душа. За приятелството, каквото е само в детските ни спомени.
Инспирацията е прекрасната Mylene Farmer и нейната песен "L'Ame-Stram-Gram".


Друг път снимах мъж модел в готик стайлинг, закачен с белезници на колона в едни развалини, когато се появи охраната и попита: "Вие да не правите пакости?"

Случи се и една лека катастрофа на път за снимки с четири красиви алтернативни моделки в колата ми. След това снимахме все пак.

Като цяло, непрекъснато се случват интересни неща по време на снимки, но тайната е да останеш спокоен и да измислиш как да постигнеш максималното с наличното.

Драга Сапаревска: Детски снимки, сякаш излезли от мрачна приказка

Кое е най-голямото предизвикателство при снимането на хора? Как предразполагаш своите модели?
С възрастни модели се разбирам нормално. Разказвам им вицове, шеги, за да постигна естествена усмивка. Ако са двойка, има и възгласи "Горчиво!". Ако е дама, която си прави лична фотосесия, много внимателно се опитвам да разбера в какъв образ би искала да се види – хората не си правят професионална фотосесия, ако искат да се видят в ежедневен вид.

С деца също се разбирам доста добре, самата аз имам три деца. Харесвам децата – те са мили, диви, сладки, игриви, с големи искрени очи. Предизвикателство са снимките на тийнейджъри.

Как успяваш да задържиш вниманието на децата? Разкажи ни някоя забавна история, случила се по време на "детски” снимки.
Детското внимание не е безгранично, затова съм много бърза. Пея песни, рецитирам, влизам в роля или просто издавам силни звуци или подрънквам с играчки. Случвало се е да снимам кучета - тогава лая.

Миналата есен снимах тематични детски фотосесии с есенни плодове и зеленчуци. Някои дечица започваха спонтанно да се хранят – на гладен стомах изкуство не се прави. Едно бебе похапваше със сълзи на очи лилав лук!

Драга Сапаревска: Детски снимки, сякаш излезли от мрачна приказка

Как успяваш да им обясниш в каква роля трябва да влязат?
Децата обичат да влизат в роля и много добре се идентифицират с приказните герои. Казвам на момиченцата да седнат както сяда русалката Ариел. Понякога един "боговдъхновен" поглед е следствие на репликата ми: "Виж има ли катеричка на дървото". Един надраснал възрастта си мрачен поглед може да се дължи на... ухапване от комар. Друг път децата сами предлагат идея за снимка: "Направи ме на снимката като фея". И аз ... слагам крилца на момиченцата и ги превръщам във феи. Хубава професия, нали?

Кого е по-трудно да снимаш - приятел или напълно непознат? 
Ако субектът ми е твърде близък, е много възможно да не ме вземе на сериозно в ролята ми на фотограф. Моят стил е доминиращ. Имам предварителна представа какво искам да постигна и насочвам моделите. Разбира се, приемам и техни идеи, особено по-нестандартни. Но крайната отговорност за продукта на нашите усилия е моя.

Драга Сапаревска: Детски снимки, сякаш излезли от мрачна приказка

Твоите собствени деца обичат ли да се снимат? Как постъпваш, когато не желаят да застанат пред обектива и да те слушат?
Моите дъщери (на 9 и на 7 години) обичат да се снимат, доколкото разбират, че това ме прави щастлива. И двете са завършени модели, способни да изиграят всякакви роли.

Синът ми (на 4 и половина) започна да им подражава отскоро. И тримата имат интерес към фотографията.

Преди време се случваше да не искат да се снимат – тогава прибягвах до обичайните подкупи с лакомства или пък получавах перфектни намусени снимки. Сега са наясно, че мама е мъкнала тежката раница с фототехниката, роклите и е търсила перфектната светлина с идеята да направи красиви снимки, така че избягват да ме разочароват. Дори дават всичко от себе си, за да приключим бързо. Когато видят готовите снимки искрено си се дивят. Това им дава и някакво самочувствие.

Драга Сапаревска: Детски снимки, сякаш излезли от мрачна приказка"52 визии с музика": Кадър, напомнящ на Unheilig - "Herz aus Eis"

Драга Сапаревска: Детски снимки, сякаш излезли от мрачна приказка

Какво е мнението ти за актовата фотография? Къде е границата между еротиката и пошлостта?
Не съм добре запозната с този жанр. Границата е вътре в гледащия такъв тип фотография – всеки сам преценява, кое е "красиво", "възбуждащо" или пък "прекалено много".

Как успяваш да измислиш различна концепция за всяка сватбена фотосесия? Обсъждаш ли с младоженците предварително идеите си?
Да, обсъждаме всичко на среща преди сватбата. Сватбеният албум си е техен и е само едно издание. Радвам се, когато ме потърсят младоженци с нестандартни идеи. Това ме вдъхновява повече от обичайните заучени положения – "сватбените" места в центъра на София са ограничени на брой, а снимките около тях са доста повтарящи се.

Драга Сапаревска: Детски снимки, сякаш излезли от мрачна приказка

Драга Сапаревска: Детски снимки, сякаш излезли от мрачна приказка

Обичам да снимам следсватбени фотосесии – тогава никой не е под напрежение, не бърза, роклята може да се поизцапа. Наскоро снимах trash the dress фотосесия по случай 10-годишнината от брака на едно прекрасно семейство с 2 дечица. Съпругът рисуваше сърце върху роклята на дамата си, а децата накрая здравата я оцветиха!

Самa ли намираш какво да снимаш, или работиш по предварително уговорени проекти?
Когато имам свободно време, сама се предизвиквам с проекти. Иначе към мен се обръщат хора, които харесват стила ми и заедно измисляме нещо концептуално. Идеите в повечето случаи са от мен.

Драга Сапаревска: Детски снимки, сякаш излезли от мрачна приказка"52 визии с музика": Вдъхновение за този кадър е песента на Marillion - "Childhood's end?"

Разкажи ни малко повече за проекта си "52 визии с музика”.

Идеята на "52 визии с музика" беше всяка седмица в продължение на една година да правя по един портрет на децата си, като темата да е инспирирана от някоя песен, текст, клип.

Исках да направя нещо по-различно от стандартните портрети, защото вече съм правила такива – по-миналата година направих към 80 прилични портрета, които обединих в една книжка за спомен. Назад във времето съм снимала децата ми почти ежедневно.

"52 визии..." към момента е замразен, но не съм се отказала от него. Музикалните ми инспирации са от различни жанрове и групи: от Pink Floyd, през Maryllion и Laibach до модерната Indila. Децата ми влизаха в роля на зомбита по Rob Zombie, на върколаци по Rammstein... Всички кадри са ми коствали много време и усилия.

Драга Сапаревска: Детски снимки, сякаш излезли от мрачна приказкаТази романтична есенна картина се свързва с апокалиптичния шансон на Indila - "Derniere Danse". 

Какво не би снимала за нищо на света?
Не ми е хрумвало да снимам за удоволствие, например, пейзажи и натюрморти, както и макро. Но пък бих посегнала към тях, само за да се науча. Не снимам семейните ни тържества, събитията ни, пътуванията ни, при положение, че 9-годишната ми дъщеря ме отменя успешно с нейната сапунерка. Не съм от фотографите, които винаги носят фотоапарата със себе си, но се е случвало да понеса това бреме, заедно със стайлинг и пропс, ако знам, че отивам на интересно и недостъпно за всеки място.

Какви снимки откровено те дразнят?
Не харесвам снимки, които повтарят дословно чужда идея. Дразнят ме кадри, които са идеално изпипани технически, но не предават емоция, нито будят такава у мен. Не харесвам самоцелни снимки. Както и снимки, които следват дословно модните течения, без да се усеща индивидуалността на автора. Стилът е нещо, което не се учи - или го имаш, или го нямаш. А техниката си можеш цял живот да подобряваш.

Драга Сапаревска: Детски снимки, сякаш излезли от мрачна приказка

Какви качества трябва да притежава наистина добрият фотограф?
Наистина добрите фотографи, които познавам, имат големи технически познания. Непрекъснато опитват нови неща и ги въвеждат като тренд сред останалите фотографи.

С какво се занимаваш през свободното си време?
Почти не ми остава свободно време. Намирам минутки за четене и йога.

Доколко прилагаш постобработка на своите кадри? Къде е границата при употребата на фотошоп?
Винаги прилагам постобработка. За мен границата е доста широка, стига да се получава един естетичски издържан артистичен продукт.

Драга Сапаревска: Детски снимки, сякаш излезли от мрачна приказка

Би ли напусналa България? Ако да - къде би живялa?
Определено бих напуснала България, но без да съм водена от "целесъобразност" и в името на по-добър живот. Аз съм експериментатор и ми се иска да опитам нещо по-различно. Като консуматор на класическо изкуство бих се почувствала добре в добрата стара Европа.

Кое е следващото нещо в списъка ти, което на всяка цена искаш да снимаш?
И следващото, и предишното, и винаги – как растат децата ми.

Посочи трите си любими снимки и разкажи на нашите читатели историите зад тях.

Нямам любими снимки. Но ето три с интересни истории:

"Where the wild roses grow”

Драга Сапаревска: Детски снимки, сякаш излезли от мрачна приказка


С идея за снимката, част от проекта "52 визии с музика", организирах семейна почивка. Набелязах хотел със закрит басейн и минерална вода. В багажа сложих... дълга перука и фотогенична рокля. По време на нощна разходка из непознатия град успях да се сдобия с рози. На следващия ден снимах дъщеря ми, която не можеше да плува. Това беше единствената снимка без физиономия. По късно тази снимка беше разпечатана в огромен размер и изложена в басейна на старата софийска Централна баня!

"Dead girls”

Драга Сапаревска: Детски снимки, сякаш излезли от мрачна приказка


Това е снимка с голяма подготовка. На една поляна струпах пушек машина, генератор, две светкавици на стативи, декори и моите прекрасни зомбита. Като режисьор на епично платно дадох команда "Екшън" и в този момент се разбра, че малкият ми син ненадейно е получил голямо разстройство! Първо се справих с този проблем, после снимах зомбитата на границата на търпението им.

"Пустинното цвете"

Драга Сапаревска: Детски снимки, сякаш излезли от мрачна приказка


Снимахме този кадър по време на кратка лятна ваканция. Взех за всеки случай розовата рокля, защото предполагах, че ще намерим зелен горски фон, а се натъкнахме на каменна кариера. Изпреварихме една лятна буря и успяхме да снимаме.

5 неща, без които не можеш, когато снимаш...

Мога да снимам със и без тези 5 неща, но предпочитам да ги има:

1. Хубава светлина.
2. Модел, който е уверен в себе си от една страна, а от друга е склонен да експериментира.
3. Интересна, нетипична локация.
4. Предварителна концепция, идея, мисъл за кадъра и красотата в него.
5. Технологично време за снимане.

Каква техника използваш?
Марката е Nikon, а останалото нека бъде загадка.

За още интересни интервюта и вдъхновяващи снимки станете част от Jenite.bg във Facebook!

15 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay