Изобретения на жени, които са променили света към по-добро

Изобретения на жени, които са променили света към по-добро

Жените са свикнали да се справят с трудностите, които срещат на пазара на труда и в ежедневието като цяло, които се дължат на неравенството между половете. Ето защо е интересно да разберем кои важни изобретения, които все още използваме, са разработени от смели жени, които несъмнено са нарушили стандартите на времето, в което са живели и са ни оставили ценно наследство.

Знаете ли, че неща като спринцовки, чистачките за предното стъкло и много други са изобретени от жени? 

1. Чистачки за предното стъкло на колата 

Този незаменим инструмент за осигуряване на добра видимост за шофьорите в дъждовните дни е създаден и патентован от Мери Андерсън през 1903 г., която измисля чистачките, след като й се налага да шофира в силен снеговалеж, осъзнавайки трудността и значението на поддържането на предното стъкло чисто.

2. Филтър за кафе

Мелита Бенц, домакиня, установила, че почистването на платнените филтри за кафе, използвани по онова време, е изключително досадно. Затова тя решила да се опита да измисли нов начин за филтрирането на кафето. След като направила няколко теста, тя решила да вземе тънка чашка и да пробие няколко дупки в нея. Тя взела лист хартия от тетрадката на сина си, филтрирала напитката и резултатът бил невероятен. Мелита регистрирала патента през 1908 г. и скоро след това започнала собствен бизнес. Години по-късно, по време на Първата световна война, компанията се сблъсква с много трудности, но успява да се развие въпреки всичко. Мелита също била загрижена за благосъстоянието на служителите си, затова решила да увеличи дните им за почивка, да намали работното им време, да им даде коледни бонуси и да създаде социален фонд за тях. Днес компанията все още е доста силна и се управлява от членове на семейството.

3. Спринцовката

Американската медицинска сестра Летития Мамфорд Гиър е отговорна за създаването на първата спринцовка с бутало, произведена през 1899 г. Този уред дава възможност на лекарите да правят всичко с една ръка. Без съмнение това било важна иновация в областта на здравеопазването. 

4. Памперси за еднократна употреба 

Марион Донован създава първия памперс за еднократна употреба. Идеята се появила малко след Втората световна война, когато тя била изцяло посветена на семейния си живот и домакинските дейности. С шевна машина и душ завеса тя успяла да създаде първия си прототип. 

5. Съдомиялна 

Джоузефин Кокрайн създава първата съдомиялна машина през 1886 г. Няколко години по-късно тя успява да привлече интереса на предприемачите в ресторантите по време на панаир в Чикаго, но машината придобива истинско значение едва през 50-те години на миналия век, период, когато тя става по-достъпна за потребителите. 

6. Монополи

Дизайнерът Елизабет Дж. Филипс е създателят на Monopoly, известната настолна игра. Първоначално идеята за това е била да се предаде понятието икономика и да се демонстрира колко вредна е капиталистическата система. Играта, която е патентована през 1904 г., се продава, сякаш е проектирана от Чарлз Дароу. За щастие, след като се срещнала с истинския създател, компанията потърсила начин да компенсира Лизи Маги, както тя била наречена.

7. Спасителната лодка

През 1880 г. Мария Бизли разработва спасителната лодка. Това, което тя никога не си е представяла, е, че години по-късно спасителните ѝ лодки ще спасят много хора в най-известното корабокрушение в света: "Титаник".

8. Невидимо стъкло

Кейтърин Бър Блоджет е първата жена, получила докторска степен в областта на физиката в Кеймбридж през 1926 г. Години по-късно тя изобретява стъкло с ниска отразяваща способност (невидимо стъкло), което спомага за подобряването на камерата, микроскопа и технологията на проектора по онова време. Технологията й дори е използвана за заснемане на известния филм "Отнесени от вихъра".

9. Кевлар

Стефани Квалек, която имала докторска степен в областта на химията, е създателят на изключително силните влакна, известни като Кевлар. Това влакно може да бъде до 5 пъти по-силно от стоманата и се използва за изработка на бронежилетки и много други продукти.

10. Безжичната мрежа

Актрисата и изобретател Хеди Ламар разработила в партньорство със своя приятел и композитор Джордж Антхейл технология, известна като предшественик на Wi-Fi. Идеята й позволявала дистанционното управление на торпедите, както и предотвратяването на прихващането им от врагове, чрез промяна на честотата на радиосигналите. Въпреки това, по това време Военноморските сили на САЩ не искат да прилагат изобретението, което започва да се използва много години по-късно. За щастие, в края на 90-те, дуетът получава голяма награда за своето откритие.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay