Колоритът на една ромска сватба

Танци-манци, бирени фъстъци и красиви чернооки момичета

Колоритът на една ромска сватба

Намираме се в с. Шкорпиловци, на 40 км южно от Варна. Какво имаме тук: спокойствие, красива природа, най-дългата плажна ивица на Българското Черноморие. Дълга и непренаселена.

Какво нямаме тук: улици с безбожно много звуци, хора, сергии, хора, заведения, хора, викачи пред заведенията.

Интересно е да се спомене още, че селото е кръстено на братята Херман, Карел и Владислав Шкорпил. Тримата изследователи, родени в някогашна Австро-Унгария и дошли по наши земи непосредствено след Освобождението, са почитани като създатели на българската археологическа наука и музейно дело. Карел Шкорпил е официално признат и за откривател на първата ни столица Плиска.

След този кратък културен урок, преминаваме към следващия, който ще бъде и основна тема на настоящия разказ. Става въпрос за една по-различна култура. Особено колоритна.

В края на първия ден от почивката се приготвяме да посрещнем приятна вечер с много звезди и малко шум. Изведнъж ни връхлита предчувствието, че шумът няма да бъде чак толкова малко. В далечината се чува какофония от клаксони в стил абитуриентски бал. Малко по-късно започва и музиката. Балкански ритми, от най-бруталните, примесени с гласа на "DJ". По всичко личи, че и той е от бруталните.

Не може да е кръчма, нито дискотека. Нали точно затова избрахме Шкорпиловци – да проверим какво ли е да си на море, без нощем в стаята ти да нахлува глъчката от близките заведения. Понякога обаче не е нужно наоколо да има твърде много ресторанти, дискотеки и барове, за да не можеш да заспиш. Нужно е само да уцелиш датите, в които се провежда ромска сватба. Както във всяко друго българско село, и в Шкорпиловци си имат ромска махала.

Съдейки по музиката и репликите на DJ-я в микрофона, точно тази сватба не е за изпускане. Виждали сме как протичат ромските бракосъчетания във Филиповци: маси се изкарват пред блоковете, празнуващите три дни и три нощи танцуват по улицата, като си водят с тях и целия оркестър. Имаме впечатления и от ромските сватби в някои села: по-заможните семейства наемат ресторант в близкия град, по-бедните гуляят с български безалкохолни и български алкохол в сладкарницата "на центъра" на селото.

Ромите от различни краища на България си имат различни специфики в обичаите. Как ли изглежда една ромска сватба по Северното Черноморие?

Колоритът на една ромска сватба
Любопитството бързо надвива желанието ни за спокойствие. Въпреки предупрежденията на нашите домакини ("Опасно е да ходите там две момичета!"), грабваме фотоапаратите и тръгваме по посока на балканските ритми. Вървим дълго по тъмната уличка. Но си струва! Гледката, пред която се изправяме, надминава всичките ни очаквания за интересна ромска сватба.

На средата на улицата е издигната сцена, украсена с розови и бели балони. Пред сцената – дървена маса, върху която са наредени бутилки, кенчета с бира и пластмасови чинийки. Повечето чинийки съдържат бирени фъстъци.

В пространството пред сцената и масата се е събрала голяма група правостоящи роми. От лявата им страна, седнали на земята в редици, са се наредили бабите от махалата. Обсъждат разпалено случващото се, а щом забележат насочен към тях обектив, мигновено вдигат ръце и се залавят да извършват отривисти движения в такт с музиката. Усмихват се широко - така, че снимките да запечатат всичките им налични и липсващи зъби. 

Колоритът на една ромска сватба
Отдясно на тълпата са спретнати няколко сергийки с джунджурии, предимно светещи пръчици – като на панаир.

Разбира се, най-впечатляващата дейност се разиграва на сцената. Там са младоженците. Булката е облечена в огромна лилава рокля, от шията ѝ се спуска дълъг ланец с едри златни халки. В случай, че човек бъде налегнат от непреодолимото желание да се сдобие със същия тоалет за своята сватба, лесно може да се ориентира откъде да поръча – към сцената е прикачен голям банер с името на булчинския салон.

Младоженецът е заложил на доста по-небрежен стайлинг. Издокарал се е с дънкова риза, закрепил е слънчеви очила над челото. И булката, и новият ѝ съпруг, са украсени с гирлянди от банкноти в различни валути. Който мине покрай тях, закача към гирляндите още пари.

Колоритът на една ромска сватба
На сцената са качени и малки момиченца, облечени в пищни лъскави рокли. Владеят до съвършенство техниките на кючека. Но като оставим настрана кичозните тоалети и движения, прави впечаление колко са красиви тези сладки ромски девойчета.

Колоритът на една ромска сватба
Трябва да отбележим, че ромите се отнасят подчертано гостоприемно към нашето присъствие без покана. Дърпат ни да "играем" заедно с тях, булката ни маха да се качим при нея на сцената, театрално ни се сърдят, ако пропуснем да снимаме някого. След това позират усмихнати, за да можем да поправим грешката. 

Към мен се приближава мургава дама. Носи бутилка пиня колада и ми подава пластмасова чашка, в която е сипала малко от бялата течност. Нямам голямо желание да се възползвам от предложението, но тъй като знам колко обидчиви са ромите, отпивам една глътка. Минута по-късно установявам, че жената продължава да черпи гостите със същата чашка. Колко ли устни са се докоснали до нея преди моите? Какво да се прави – щом искаш да се възползваш от привилегията да присъстваш на толкова колоритно ромско тържество, трябва да се прежалиш и да пиеш от общия пластмасов бокал. Изживяването си струва, така че не съжалявам.

Колоритът на една ромска сватба
Вниманието към нас започва да става твърде голямо. Време е да тръгваме. "Не си отивайте, булката ще сменя още рокли!", подшушва ми съучастнически един чичко с мустаци. Усмихвам се и си мисля, че на човек му стига да види една такава рокля в живота си.  

Благодарим на ромите от с. Шкорпиловци за доброто отношение, с което ни посрещнаха на своята сватба! Надяваме се, че и за вас е било интересно да научите как изглежда едно такова мероприятие.

Ако искате да продължаваме да ви разказваме за всичко, което привлича вниманието ни в този шарен свят, можете да се присъедините към Jenite.bg във Facebook!

Колоритът на една ромска сватба
Колоритът на една ромска сватба

33 9
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



4
Не е посочен 15.07.2014|20:13
Направо ме потресоха ... ужасни са
3
Не е посочен 15.07.2014|20:13
Направо са ужасни , не знам къде видяхте красивите девойки
2
Не е посочен 15.07.2014|17:14
Страхотия,направо,културата им е голяма смесица.
1
Не е посочен 15.07.2014|17:11
Уф...шок и ужас направо.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay