Хемороидите могат да влошат качеството на живот на пациентите

Фармацевтите са най-достъпните специалисти, от които хората често търсят съвет как да се справят със заболяването

Хемороидите могат да влошат качеството на живот на пациентите

Пациентите, които страдат от хемороиди, много често се обръщат първо към фармацевтите, които познават и на които вярват, за да споделят за проблема. Според Мартина Димова, която е фармацевт по образование и работи в  в Пловдив, заболяването не бива да се подценява. Прочетете какви са съветите й по отношение на превенцията и профилактиката на хемороидалната болест. 

Може ли фармацевтът да бъде полезен на пациент, който търси помощ при лечение на хемороиди и как?

Фармацевтите се възприемат като най-достъпните здравни специалисти и доста често пациентите се обръщат към нас за помощ и съвети по различни здравни проблеми. Един от тях са хемороидите -  често срещано заболяване, за което хората се притесняват да говорят и да се консултират с лекар. Затова търсят фармацевта, когото вече познават и на когото могат да имат доверие. Пациентите, които идват при нас са различни - мъже, жени, по-възрастни пациенти или хора със стомашно-чревни заболявания. Често са притеснени, объркани, с изострени симптоми като болка, парене, сърбеж. Те споделят, че ги е срам да коментират здравословния си проблем дори с най-близките си хора. Макар и с притеснение говорят с нас и се интересуват за възможностите за терапия.  Когато пък вече са посетили лекар и дойдат с рецепта, им помагаме с разяснения относно изписаните лекарства. Така че, да, ние фармацевтите, можем да бъдем полезни на пациенти с хемороиди със съвети, информация, насоки за профилактика и  най- вече да им помогнем да разберат колко е важна навременната консултация с лекар.

Какви въпроси най-често ви задават хората, когато идват в аптеката по повод на хемороиди?

Най-често ни питат как да облекчат симптомите като болка, парене и сърбеж. Задават въпроси дали кървенето и болката са опасни и какво трябва да предприемат. Притесняват се дали не е нещо опасно, злокачествено като заболяване и какви са възможностите за лечение. Интересуват се какво могат да прилагат като профилактикa,  а понякога дори не знаят, че става въпрос за хемороиди, не са наясно изобщо с това заболяване и търсят информация от нас.

Българите често предпочитат да се самолекуват, вместо да отидат на преглед при лекар. Какви са вашите впечатления и какви съвети давате на хората, които се обръщат първо към вас за помощ?

Обикновено хората идват в аптеката, когато имат изострени симптоми, опитали са се да облекчат болката и сърбежа с различни методи от народната медицина и природолечението, за които са чували и чели. След като са ги използвали и не са усетили ефект, се обръщат към нас. В такива случаи ги разпитваме дали има кръв в изпражненията, сърбеж, парене и болка, дали става въпрос за външни или вътрешни хемороиди. Ако имат подобни симптоми, ги съветваме да потърсят незабавна консултация със специалист. Докато обаче открият лекар и отидат на преглед, а междувременно страдат от остри хемороидални кризи, ги съветваме да използват венотоници под формата на таблетки. Тези медикаменти повишават венозния тонус и служат като вазопротектори. Увеличават устойчивостта на малките кръвоносни съдове и улесняват "свиването им”, също така имат и противовъзпалителен ефект. С помощта на подобен тип медикаменти хемороидите кървят по-малко, облекчава се сърбежа и болката. След като отмине острата хемороидална криза, съветваме пациентите да продължат с медикаментозното лечение за период от 2 месеца в по-ниски дози. Така намаляваме риска от появата на нови обостряния, особено при хората с фамилна обремененост или при тези, които са изложени и на други рискови фактори за развитието на хемороиди.

Хемороидите могат да влошат качеството на живот на пациентите

Разкажете за някои от най-често срещаните митове и заблуди за хемороидите.

Често, когато хората имат симптоми на възпалени хемороиди, придружени с кървене,  си мислят за най-страшната диагноза - рак. Въпреки че ректалното кървене е често срещан симптом при хемороидите, то може да бъде знак и за други състояния като анални фисури, фистули, полипи, онкологични заболявания, наличие на възпалителен процес. Трябва да се обърне специално внимание, ако кръвта е тъмнокафява. За да са спокойни за здравето си, съветваме пациентите да се консултират с лекар при първа възможност.

Другото често разпространено, но невярно схващане е, че лютото и пикантното предизвикват хемороиди. При консумация на такива храни човек често усеща парене в областта на ануса при изхождане. Нямаме обаче доказателства, че пикантните храни водят до развитие на хемороиди или ги влошават. От изключително значение е хората просто да водят здравословен начин на живот - да избягват преработените мазни и пържени ястия, тесто, захарни изделия. Хубаво е да наблегнат на плодовете, зеленчуците, храните, богати на фибри и да приемат повече вода – поне 1 литър и половина на ден.

Какво според вас е важно за профилактика на хемороидите? Как да се предпазим от развитие на заболяването?

Профилактиката на хемороидите включва подходяща диета - трябва да се приемат повече пълнозърнести храни, зеленчуци, плодове, бобови растения. Задължително е при повишаване на фибрите да се увеличи и приемът на течности. Правилна поза в тоалетната, редовен режим на дефекация, намаляване на времето за изхождане, избягване на напъването са също от значение. Важно е хората да свикнат да носят удобно, нестегнато бельо от естествена материя. Да поддържат добра хигиена - измиване с хладка, а не гореща вода и сапун вместо употреба на тоалетна хартия, която може да раздразни кожата. Да се стремят да осигурят повече движение – разходки или гимнастика. Да избягват продължителното застояване през деня, което води до застой на кръв в малкия таз и долните крайници и се смята за предпоставка за развитие на хемороиди и разширени вени.

Защо според вас е важно хората да са информирани за хемороидалната болест и какво биха си спестили, ако са запознати с важността на превенцията и навременното лечение?

Хемороидите не са състояние, което трябва да бъде подценявано и неглижирано. Става въпрос за бавно прогресиращо заболяване. В напредналите стадии то нарушава трудоспособността,  влошава качеството на живот, създава психически и физически дискомфорт. Основните усложнения в резултат на хемороиди са тромбоза на хемороидалния възел, съпътствана от силна болка, често водеща до обща отпадналост и кръвотечение от хемороидалните възли. В тези случаи лекарската намеса става незабавна и неизбежна. Затова е важно да обърнем специално внимание на темата за хемороидите и да разчупим табуто, че те са нещо срамно. Напротив, херомоидите са заболяване като всяко друго и хората трябва да са информирани за рисковите фактори, за профилактиката, за възможностите за лечение. Не трябва да се притесняват да потърсят помощ от специалист, да споделят повече за състоянието си и да  предприемат навременни мерки за лечение.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay