Хората, които се изчервяват са по-щедри и надеждни

Хората, които се изчервяват са по-щедри и надеждни

Някои хора се чувстват неудобно, когато се изчервяват, защото вярват, че тази реакция на тялото им ги кара да изглеждат плахи и несигурни. Но действителността е много по-различна, защото изчервяването може да ни накара да изглеждаме по-искрени и надеждни.

Ето защо изчервяването не е признак на слабост:

Хората са единствените, които се изчервяват

Хората са единственият вид, за който се знае, че се изчервява, според констатациите на Дарвин. След като наблюдавал жестовете на маймуните, докато провежда изследванията си за еволюцията - той определя тази реакция като "най-особената и най-човешката от всички реакции", което вероятно се случва поради механизма за социална защита, който хората създават срещу чувства като вина или срам.  
Това ви прави по-привлекателни за противоположния пол
Истината е, че въпреки че може да бъде механизъм за социална защита, който издава нашия дискомфорт, ние сме по-привлекателни, когато бузите ни започват да стават розови. Този жест отразява малко уязвимост и именно поради тази причина той създава усещане за интимност, което е привлекателно за противоположния пол. В допълнение, това ни кара да изглеждаме сияещи, затова, когато слагаме грим, ние нанасяме руж, който всъщност имитира изчервяването.
Хората, които се изчервяват, са по-надеждни
Според проучване, публикувано в Journal of Personality and Social Psychology, хората, които лесно се изчервяват, са хора, за които се смята, че са надеждни и по-щедри, в сравнение с тези, които не реагират по същия начин. Изследователите от това изследване също така твърдят, че други форми на умерено изразяване на смущение и социална уязвимост са истински признаци на доброта, тъй като не е възможно тези реакции да се възпроизведат нарочно.
Други жестове, които разкриват нашето емоционално състояние
В поредица от експерименти, 60 студенти били записани на видеозаписи, докато разказват неудобни истории. Резултатите показват, че зачервяването генерира доверие в другите хора и затова не трябва да се опитваме да го скрием. 
Защо се изчервяваме, когато се чувстваме неловко
Нашето лице става червено, защото когато сме в неудобна ситуация, тялото отделя адреналин, което причинява зачервяване на кожата, тъй като увеличава притока на кръв към кръвоносните съдове. Този процес е свързан с нашата нервна система и по тази причина не можем да го контролираме. Можем също така да почувстваме нашия сърдечен ритъм по-ускорен, дишането ни да стане по-учестено, а някои хора дори започват да се изпотяват.
Когато става въпрос за изчервяване, не е възможно да лъжеш
Изчервяването е нещо, което ние, хората, не можем да избегнем. Това е набор от неволни телесни функции, които се отприщват, когато сме в ситуация, която ни смущава, макар и не винаги по неприятен начин. Но винаги показва, че нещо е важно за нас и че ако сме направили нещо нередно, имаме желание да го поправим. Поради това тази реакция е свързана с честността. Така че, ако видите партньора си да се изчерви, трябва да вярвате в това, което казва.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay