Дроб сарма с булгур

И пролетно допълнение в лицето на тиквичките

Дроб сарма с булгур

Необичайното представяне на традиционната дроб сарма обогатява познатия ѝ вкус със свежестта и полезните свойства на пролетните тиквички.

Необходими продукти за 4 порции:
500 г агнешки дреболии
1 ч. ч. арабски булгур
2 с. л. зехтин
1 с. л. масло
1 връзка пресен лук, ситно нарязан
1 морков, ситно нарязан
3 с. л. джоджен, ситно нарязан
3 с. л. магданоз, ситно нарязан
3 с. л. копър, ситно нарязан
4 тиквички, по желание
сол, пипер и лимонов сок на вкус

за заливката:

2 яйца
200 г заквасена сметана
100 г настърган овчи кашкавал
 
Начин на приготвяне
1. Дреболиите се измиват, заливат се с 2 л студена вода и се слагат да заврят. Ако има черен дроб, той се отделя и се нарязва на кубчета. Докато дреболиите се варят, пяната се от повърхността се обира периодично. Посоляват се с 1 с. л. сол и се оставят да се доварят на тих огън, докато омекнат. Нарязват се на ситно. Бульонът се запазва.

2. Черният дроб се слага в 1 с. л. загрят зехтин на силен огън. Разбърква се, докато леко се зачерви.

3. Булгурът се измива в цедка и се залива с 2 ч. ч. от запазения и прецеден врящ бульон. Покрива се плътно с капак и се оставя за 20 мин.

4. Ако дроб сармата ще се пълни в тиквички, те се нарязват на пънчета с дебелина 5 см. Издълбават се така, че да се получат чашки. Вътрешността се нарязва на ситно.

5. В дълбок тиган се слагат да се сгорещят маслото и зехтинът. Слага се лукът и се разбърква на умерен огън 4-5 мин. Добавя се нарязаната вътрешност на тиквичките и морковът. Разбърква се 4-5 мин. Слагат нарязаните дреболии и черният дроб. Огънят се засилва и се разбъркват 3-4 мин. Добавят се булгурът и зелените подправки. Разбърква се. Подправя се с пипер и лимонов сок на вкус.

6. Яйцата се разбиват със сметаната. Добавя се настърганият кашкавал.

7. Тиквичките се посоляват, намазват се със зехтин и се слагат да се запекат 15 мин. на 200˚С. Напълват се със сместа и се заливат с по 1 с. л. от заливката. Запичат се още 10 мин. или докато се зачервят. Може цялата дроб сарма да се сипе в тавичка и да се покрие със заливката. Пече се около 30 мин. или докато се зачерви.

Участвайте в играта на Jenite.bg и сп. Меню! Прочетете общите условия и отговорете на въпроса в статията "На кого е кашкавалът?"

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



27
Не е посочен 26.04.2012|15:42
с друго месо може,но с агнешко аз няма да ям
26
Не е посочен 26.04.2012|10:23
ау,ужас,никак не звучи добре
25
Не е посочен 26.04.2012|10:03
мразя агнешко!
24
Не е посочен 25.04.2012|17:26
Не бих яла такова.
23
Не е посочен 25.04.2012|17:08
Тиквичките най си ги обичам пържени, на грила или на фурна с копър, че сън и мляко.
22
Не е посочен 25.04.2012|15:41
изглежда вкусно
21
Не е посочен 25.04.2012|15:28
Много обичам тиквички!
20
Не е посочен 25.04.2012|15:11
Това е много интересно ще взема да се пробвам да го направя!
19
Не е посочен 25.04.2012|15:09
Супер изглежда на снимката!
18
Не е посочен 25.04.2012|15:02
Доста апетитно изглежда
17
Не е посочен 25.04.2012|14:52
Странна рецепта е това!
16
Не е посочен 25.04.2012|14:15
изглежда уникално вкусно!
15
Не е посочен 25.04.2012|14:14
все още са 3лв тиквичките :)
14
Не е посочен 25.04.2012|13:45
екзотично ястие
13
Не е посочен 25.04.2012|12:09
Харесва ми как е подредено.
12
Не е посочен 25.04.2012|11:50
само заради агнешкото не ми харесва
11
Не е посочен 25.04.2012|11:45
Как ще му хапнем :)
10
Не е посочен 25.04.2012|11:39
Изглежда доста добре :)
9
Не е посочен 25.04.2012|11:36
Яйца със сметана - неочаквано добра комбинация...
8
Не е посочен 25.04.2012|11:33
Изглежда много апетитно - ще го сготвя по натам :)
7
Не е посочен 25.04.2012|11:32
Как ми се приядоха тиквичкки :)
6
Не е посочен 25.04.2012|11:31
Още май е рано за тиквички - не мислите ли?
5
Не е посочен 25.04.2012|11:20
Това ще ми хареса :)
4
Не е посочен 25.04.2012|11:18
Това няма да си го сложа в устата!
3
Не е посочен 25.04.2012|11:14
не ми харесва тази рецепта!
2
Не е посочен 25.04.2012|11:12
това няма как да ме наяде ;)
1
Не е посочен 25.04.2012|11:01
това определено няма да мога да го направя :)
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay