6 практики за хранене, чрез които ще се чувствате по-щастливи и доволни

6 практики за хранене, чрез които ще се чувствате по-щастливи и доволни

Един лесен начин да подобрите връзката си с храната и да започнете да оценявате храната си повече, е да практикувате умното хранене. Вместо да поставяте акцента върху това, какво да ядете, за да подобрите своето здраве, станете по-наясно как да ядете.

Ето как да се храните по-здравословно, да предотвратявате емоционалното хранене и да направите храната по-удовлетворяваща. Ето някои начини, по които можете да практикувате внимателно хранене всеки път, когато ядете:

1. Любовувайте се на начина, по който изглежда вашата храна

Когато ядете здравословни храни, обърнете специално внимание на живите нюанси, приятните цветови шарки на вашата чиния и как изглеждат интересните текстури в устата ви. Намерете радост в това как ярка и енергична храната ви кара да се чувствате, когато я гледате, знаейки, че с всяка хапка ще се чувствате също толкова светли и пълни с енергия.

2. Яжте сезонно

Почитайки Майката Природа, като ядете храни, които са сезонни, ще ви свърже със света около вас. Сезонните храни също така имат по-добър вкус, затова се наслаждавайте на всяка лъжица, затваряйте очите си и си представяйте щастливите фермери, полетата и топлото слънце, където е отглеждана вашата храна.

3. Практикувайте благодарност

Преди всяко едно хранене, отделете минута или две, за да изразите своята благодарност. Това може да бъде благословия, която казвате на глас или в съзнанието си. Да бъдете благодарни развива чувства на благодарност и щастие и ви помага да признаете храната, която вашата храна осигурява, както физически, така и емоционално.

4. Забавете темпото

Яжте бавно и наистина вкусвайте вашата храна. Използването на пръчици или по-малко господстваща ръка, за да ядете, ще ви помогне да отделяте повече време за ядене. Това ви помага да избегнете преяждането, което може да предотврати подуване на корема, а също така прави храненето ви по-задоволително.

5. Седнете

Трябва винаги да ядете седнали, за да се насладите наистина на храната. Това спира безсмисленото бързане. Забравете за работа или телевизия, докато се храните. Трябва да сте седнали и цялото ви внимание да е насочено към храненето. 

6. Използвайте скалата на глада

Част от умното хранене е да ядете само когато сте наистина гладни. Как да разберете? Използвайте скалата на глада. Това е скала от едно до десет, като 1 е когато сте най-гладни, пет е напълно неутрално (не сте гладни и изобщо не сте преяли) и 10 е когато сте наистина преяли. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay