7 полезни свойства на банановата кора

7 полезни свойства на банановата кора

Бананите са един от най-здравословните плодове, които можете да ядете, заради богатството на протеини, фибри, витамини А, В6 и С, калий, манган, магнезий, фолат, рибофлавин, ниацин и желязо. Те са отлична закуска и лесно се усвояват. Бананите са вкусни, но се съчетават успешно със зърнени храни, плодови салати и дори сладолед.

Но днес не сме тук, за да говорим за бананови плодове, и по-скоро за кожата им. Като цяло банановите кори всъщност са годни за консумация и предлагат пълен асортимент от допълнителни ползи за здравето.

Оказва се, че хората използват бананови кори, за да подобрят храносмилането, понижават холестерола и лекуват често срещаните кожни проблеми.

Можете както да ядете банановата кора, така и да я приложите локално, за да видите ползите.

Едно е сигурно: ще спрете да хвърляте тези скъпоценни кори в кошчето, след като откриете всички невероятни неща, които могат да направят. Предимство №5 може искрено да подобри всичко в живота ви!

1. Спрете сърбежа

Те успешно облекчават болезнения и разсейващ сърбеж от ухапвания от насекоми. Масажирането на възпалените участъци с вътрешността на бананова кора може да даде моментални резултати. Това лекарство би действало и върху кожни обриви, причинени от отровен бръшлян или отровен дъб.

Науката не е установила защо работи, но не можем да оспорим резултатите. Хората, които са го опитвали, съобщават, че едно приложение облекчава сърбежа през целия ден.

2. Предотвратява запек

Не обичаме да говорим за това много, но пропускането на ежедневно изхождане може да бъде много неудобно. Един от най-добрите начини да бъдете редовни е да си осигурите достатъчно фибри в диетата. Самият плод на банана съдържа добро количество фибри, кората съдържа много повече!

Яденето на кората с плода или добавянето ѝ към пюре е лесен начин да си гарантирате редовно ходене до тоалетната. Ако ви е трудно да изядете цялата кора, можете да я нарежете много тънко и просто да я добавите към друго ястие.

3. Избелете зъбите си

Има много скъпи начини за избелване на зъбите и много от тях използват агресивни избелващи средства, вредни за емайла. Това уврежда зъбите и може да предизвика чувствителност. Банановата кора може да избели зъбите по естествен и нежен начин, благодарение на съдържанието на калий.

Не е нужно дори да я дъвчете, а по-скоро да търкате с вътрешността зъбите ежедневно поне две седмици. Резултатите трябва да започнат да се появяват след няколко натърквания.

4. Подобрете здравето на кожата си

Банановата кора има антиоксиданти, които са полезни за вашата кожа. За да намалите появата на фини линии и бръчки, просто разтрийте бананова кора директно върху кожата и оставете лепкавите остатъци за около 30 минути, преди да измиете лицето си. За пълна хидратация направете кората на паста, добавете яйчен жълтък, разбъркайте и разпределете сместа равномерно по лицето и шията. Оставете за 5 минути, след което изплакнете. Същото лечение е добро и при псориазис, екзема и пъпки.

5. По-добър сън

Триптофанът е вещество, което повишава качеството на съня. Серотонинът помага да се чувствате добре и да се отпуснете. Банановата кора съдържа добро количество и от двете. Например, поглъщането на кора от банан преди лягане може да ви осигури здрав и продуктивен сън през нощта. Серотонинът в банановата кора също може да поддържа настроението ви през целия ден.

6. Подобряване на здравето на очите

Елементът от банановата кора, който особено помага на очите, се нарича лутеин. Това е мощен антиоксидант, който неутрализира вредните свободни радикали и да предпазва очите от UV лъчите. Доказано е, че адекватният дневен прием на лутеин намалява риска от развитие на катаракта или макулна дегенерация с възрастта.

7. Намаляване на холестерола

За пореден път фибрите действат, намалявайки нивото на холестерола ви, което е от съществено значение за поддържането на здраво сърце. Банановата кора има много повече разтворими фибри от самия плод, така че използването на кората е ценна възможност да увеличите приема на фибри.

Разтворимите фибри намаляват усвояването на холестерола в кръвта ви, като действат в червата ви. В резултат на това холестеролът преминава от тялото ви в отпадъците, а не в артериите ви.

Възможно е да използвате бананова кора след ядене на плодовете, но има няколко неща, които трябва да имате предвид. Първото е, че въпреки че обикновено не мием бананите преди да ги ядем, ако ще ядете кората, важно е първо да я изплакнете. Бананите се пръскат с пестициди по време на техния растежен цикъл. Можете да поставите кората в сокоизстисквачка или да я смесите в плодово пюре.

Автор: Десислава Михалева

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

5 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay