Лесно е да отидете до магазина, за да се снабдите с необходимите зеленчуци, но усещането да ги берете от собствената си кухня е незаменимо. Вижте кои са те:
Пресен лук
Потопете в чаша с вода брадата на лука, която иначе изхвърляте. Поставете го в добре осветена стая.
Чесън
Кълновете му растат естествено от самите скилидки, а вкусът им се доближава наполовина на този на чесъна. Можете да ги добавяте към паста или да овкусявате салати. Когато започне да покълва, го поставете в чаша с вода.
Бок Чой
Това е разновидност на зелето, която идва от Китай. В добре затоплено помещение, поставете краищата на корените във вода. Изчакайте от една до две седмици и след това ги преместете в съд с пръст. Изчакайте докато порасне нова зелка.
Моркови
Или по точно тяхното стебло. Тя може да поникне наново от върховете на морковите. просто трябва да ги отрежете и да ги поставите в плитък съд пълен с вода. Стаята, в която ги съхранявате трябва да е добре осветена. Зеленината на моркова е леко горчива, но ако се смеси с чесън или оцет могат да се добавят в салати.
Босилек
От изрезките му пониква нов босилек. Трябва да са дълги близо 10 сантиметра и да бъдат потопени в чаша с вода. Поставете ги на директна слънчева светлина и изчакайте докато корените пораснат около 5 сантиметра. Сменяйте редовно водата, за да не станат мазни. След това ги прехвърлете в саксийки.
Целина
Използва се долната част на зеленчука като се отрязва и се потапя в плитка чаша с вода. Листата поникват в средата и след 3 дена се поставят в пръст.
Маруля
Отново се отрязва дъното и се потапя в малко вода. След няколко дни ще се появят листа, след което трябва да се прехвърли в пръст. По същия начин можете де пресаждате и зеле.
Кориандър
Поставяте стъблата във вода по обичайния начин. Когато пораснат корените ги сложете в саксия с почва и поставете в добре осветено помещение. Листата ще пораснат напълно след няколко месеца.
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
0 | 0 |