Безопасни ли са за консумиране боядисаните великденски яйца?

Безопасни ли са за консумиране боядисаните великденски яйца?

Един от отличителните белези на Великден са боядисаните яйца. Въпреки че боядисването на великденски яйца е забавна семейна дейност, може би се чудите дали е безопасно да ги ядете, след като за тях са употребени синтетични оцветители. Тази тема се дискутира всяка година, без да се стига до еднозначен отговор. В края на краищата не можете да ги изхвърлите. Предоставяме ви няколко съвета за безопасност, които трябва да имате предвид:

Първо, трябва да сте сигурни, че използвате безопасна за хранителна боя. Самите вие можете да направите своя собствена такава, изпозлввайки природни продукти. Всичко, от което се нуждаете, е вряла вода, малко оцет и хранителни оцветители като обелки от лук, чак от каркаде, цвекло и още какво ли не.

Безопасни ли са за консумиране боядисаните великденски яйца?

Най-разпространените, но и най-вредни за здравето оцветители, които се съдържат в хранителната боя са тартразин (Е102), азорубин, който се прави от въглищен катран (Е122) и оранжево (Е110). Уверете се, че поне ги изпозлвате само веднъж в годината, по повод Великденските празници.

 Имайте предвид, че те се съдържат в куп сладки издвелия като близалки, бонбони, сухи пасти и руги. Четете списъка със съставките на гърба на опаковките и обърнете внимание какво съдържа избрания от вас продукт.

Освен багрилото, истинският проблем се свежда до това как се съхраняват яйцата. След като са сварени, трябва да ги поставите в хладилника в рамките на два часа и да ги изядете в рамките на седем дниТака че, ако планирате да оставите вашите боядисани великденски яйца на показ като част от вашия великденски декор, не трябва да ги ядете. Те обаче биха били чудесно допълнение към трапезата за великденски обяд - тоест, ако бъдат изядени в рамките на два часа.

Всяка година прекаляваме с брoя на сварените яйца и често се случвa да не успеем да ги изядем навреме. Затова имаме няколко идеи за рецепти, които да ги използвате добре. Можете дa направите разядка с яйца, авокадо и сирене, ккоято да поднесете с домашно изпечен хляб. Яйчената салата е лесен и класически обяд и винаги можете да ги нарежете и да ги поставите в зелена слата с пресен лук, домати, краставици и репички.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay