Зимният период определено не е времето, в което ни се хапват най-вече салати. Най-малкото защото искаме нещо сгряващо, което да "стопли" силите ни, сякаш смразени от ледения вятър.
След обилното хапване по празниците е време за малко разтоварване. Но все пак не забравяйте, че това не означава да се обречете на глад. Вместо това заложете на питателна храна, която да подсили организма ви и да ви предпази от болестите през зимните месеци.
По този повод нашите колеги от Kulinar.bg предлагат и 5 рецепти за здравословни ястия, носещи по-малко от 400 калории на организма.
Веган грахова супа (370 грама/254 ккал)
Необходими продукти:
450 г грах
5 стръка селъри
1 глава кромид лук
2 скилидки чесън
8 ч.ч. зеленчуков бульон
1 сладък картоф
1 ч.л. сол
1 щипка млян черен пипер
Начин на приготвяне:
Измийте и подсушете зеления грах.
Сложете селърито, граха, лука, чесъна и бульона в голяма тенджера с капак. Оставете тенджерата с открехнат капак върху котлон, включен на средна степен, за да заври течността.
Разбърквайте периодично и гответе за около 2 часа. Прибавете картофа, нарязан на кубчета, и гответе за още 20-30 минути, или докато граха омекне и супата започне да придобива кремообразен вид.
Поръсете със сол и пипер на вкус.
Салата със зеле и киноа (300 г/348 ккал)
Необходими продукти:
1 ½ ч.ч. вода
1/2 ч.ч. киноа
4 с.л. зехтин
450 г бяло зеле
1 консерва нахут
100 г зелени маслини
1 лимон
1/2 ч.ч. пресен копър
1 ч.л. сол
1 щипка млян черен пипер
4 с.л. цедено кисело мляко
Начин на приготвяне:
Сложете водата да заври в средно голяма тенджера на средна температура. Сложете киноа и малко сол. Разбъркайте и оставете отново да заври. Намалете степента на котлона, покрийте и задушете за 15 минути.
След това махнете капака, увеличете котлона и гответе, докато водата се изпари, а киноата се изсуши и стане мека. Разбърквайте отвреме навреме, за да не залепне.
Загрейте 1 ½ лъжица зехтин в голям тиган, сложете половината зеле с малко сол и гответе, разбърквайки постоянно, докато зелето омекне и леко покафенее.
Прехвърлете в купа и повторете това с останалото зеле.
Сложете останалия зехтин и го загрейте. Върнете сотираното зеле в тигана заедно с киноата и увеличете температурата. Разбърквайте и гответе за 8 минути, докато киноата се изпече и стане хрупкава. Махнете от котлона.
Добавете нахута, маслините и сока и кората на лимона и разбъркайте. Поръсете със сол, пипер и наситнения копър. Сервирайте всяка чиния с лъжица цедено кисело мляко.
Останалите идеи за вечеря под 400 калории може да откриете в статията на Kulinar.bg.
3 | 0 |