Вероятно най-известният, най-популярният тропически плод, името му вероятно произлиза от арабската дума за пръст – банан.
Има редица разновидности, включително червени банани (които имат жълто-розов цвят) и малки захарни банани, които са дълги около 8 сантиметра. Най-често продаваният вид в Обединеното кралство е Кавендиш – по-дългите видове произлизат от Латинска Америка, тъй като там ги берат най-късно, а по-малките от Карибите, където се берат по-рано.
Всички видове банани са изключително хранителни плодове – богати са на калий, рибофлавин, ниацин и фибри, а бързият енергиен тласък, дължащ се на високите нива на захар, означава, че те са страхотна закуска.
Плодът може да бъде намерен в търговската мрежа през цялата година.
Избирайте най-добрия плод! За да можете да го хапнете веднага, избирайте банани с плътен жълт цвят със зелено оцветени краища, те могат да узреят при стайна температура. Бананите, които са зелени навсякъде, са неузрели и не могат да се ядат.
Как може да го приготвяте? Бананът е универсален плод. Можете да го ядете в сурово състояние, печен, пържен, в най-различни сладкиши и смутита.
Съхранявайте бананите в купа. Поставянето на бананите в хладилника ще предизвика по-бързото им разваляне, а и всичко останало в хладилника ще замирише на банан.
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
Последвайте Jenite.bg в Instagram!
0 | 1 |