Съчетанията между сладко и кисело, солено и сладко и т.н. далеч не са най-странните неща, с които можете да се сблъскате в света на кулинарията. Срещат се всякакви рецепти, които използват съвсем неочаквани продукти в осъществяването на уж традиционни рецепти.
Така се получават наистина впечатляващи резултати, на които може да се реагира или с "Как не съм се сетил сам/а?!", или с "Никога не бих опитал подобно нещо!".
Днешната рецепта, представена ни от нашите колеги от Kulinar.bg, определено ни озадачи, но същевременно и безкрайно възбуди любопитството ни. Опитайте я и след това задължително споделете какво е мнението ви за този... конфитюр от бекон.
Необходими продукти:
500 г пушен бекон
4 наситнени скилидки чесън
1 средно голяма глава кромид лук, нарязана на ситно
3 с.л. кафява захар
сос Табаско на вкус
1 ч.ч. кафе
¼ ч.ч. винен оцет
¼ ч.ч. кленов сироп
черен пипер на вкус
вода
Начин на приготвяне:
Запържете бекона в тиган с незалепващо покритие на няколко пъти. Трябва да покафенее хубаво и да стане хрупкав. С помощта на ножица го нарежете на малки парчета.
Запържете лука и чесъна в същата мазнина.
Прехвърлете бекона, чесъна и лука в голяма желязна тенджера и добавете останалите продукти, без водата.
Оставете да къкри около 2 часа, като прибавяте ¼ ч.ч. вода на всеки половин час и разбърквате.
След това охладете хубаво сместа за 15-20 минути и прехвърлете в блендер или кухненски робот. Блендирайте 2-3 минути, може и повече, ако желаете по-еднородна смес.
Затворете в бурканчета, досущ като конфитюр!
Още интересни предложения от Kulinar.bg:
1 | 0 |