Екстрактът от ванилия трае вечно и е афродизиак

Ванилено ли ви е днес?

Ванилията е единственото растение от семейството на орхидеите, което се употребява в кулинарията. Освен за всякакъв вид сладкиши, тя се ползва и при приготвянето на морски дарове, търсят я и за кафе, цигари, пури, парфюми, алкохол...

 

Растението представлява много дълга лиана с овални, месести тъмнозелени листа и едри, жълтозелени цветове. Плодовете се берат зелени - на шушулки и се подлагат на ферментация, при което добиват тъмнокафяв цвят, а по повърхността им се образуват кристалчета ванилии с характерния приятен аромат.

 

Чистата ванилия е една от най-скъпите подправки в света – преди нея са само шафранът и кардамонът. На пазара се среща ванилия с различни имена според произхода – мексиканска, която се смята за най-качествена, бурбонска, таитска. Истинската ванилия е несравнимо по-добра от синтетичния продукт. Ако някога сте опитвали истинска ванилия, едва ли повече ще се съгласите да използвате изкуствената.

 

Ванилията е била позната и почитана още от Ацтеките, които правели специална напитка от нея - смес от какаови зърна, ванилия, мед и лют червен пипер, смятана за мощен афродизиак. През 16 век испанците са пренесли ценното растение в Европа. Малко по-късно, през 1602 г., придворният фармацевт на английската кралица Елизабет I открил, че ванилията може да се използва за ароматизиране на печива. След това френските аристократи пък въвели модата да се употребява ароматизиран с ванилия тютюн.

 

В крайна сметка европейците предпочитат да използват зърната, докато в Северна Америка се цени повече есенцията от ванилия. Тя се добива чрез филтрация през алкохол и вода на натрошените зърна, подобно на производството на кафето и е много силна. Точно като хубаво вино, истинският екстракт от ванилия ще зрее с възрастта и ще продължи да се подобрява с течение на времето. Най-уникалното е, че приготвен и съхраняван правилно, той трае вечно.

 

4 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay