Изпринти шоколада

Технологиите стават все по-вкусни

Изпринти шоколада

Феновете на шоколада скоро ще могат да се развихрят върху любимия си вкус. Трябва да благодарим на британските учен от университета в Ексетер, които са приели съвсем сериозно страстта на голяма част от човечеството към шоколада и са измислили 3D принтер. Да, правилно разбирате – принтер за шоколад, с който ще можем да си правим каквито искаме форми от най-вкусното нещо на света.

Колкото и странно да звучи на пръв поглед, принтерът работи на принципа на нормалния такъв – само че вместо мастило или пластмаса, се използва вкусна смес от какао и захар.


Ръководителят на проекта Лянг Хао разказва, че всъщност за създаването на странната джаджа не е било използвано нищо кой знае колко нетрадиционно, а по-скоро ценна е била идеята. Машината, която ще ни позволи да си изобретим сами шоколадови фигурки работи на много прост принцип – започва с тънък лист шоколад, след което формата се променя чрез наслагване. И воала, имаме уникален шоколад, който можем да изядем с най-голямо удоволствие. И после да си направим друг!

"Да сътворите нещо уникално от шоколад е много просто – като да използвате 2D лист, за да направите 3D рисунка върху него.", казва Хао. И добавя, че веднага след като машината приключи работа, сладкото произведение се втвърдява.

Това е първата крачка към едно много вкусно технологично бъдеще, убедени са изобретателите на принтера. Въпреки че той все още е прототип, неговото серийно производство се очаква скоро да стане факт, тъй като към шоколадовата новост имат интерес от много големи компании.

Ние се чудим какви ли нови кулинарни техники ще провокира този необикновен уред и, честно казано, нямаме търпение да разберем каква ще бъде неговата цена.

 

5 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay