Искате да спрете да преяждате, но да се чувствате сити? Ето как

Искате да спрете да преяждате, но да се чувствате сити? Ето как

Наистина ни харесва, когато науката потвърждава нещо, което искаме да бъде истина. В този случай, това е свързано с любимото на много хора авокадо и как добавянето му към храната (и премахване на някои въглехидрати) може да ви помогне да се чувствате по-сити и удовлетворени, без допълнителни калории.

Изследването, публикувано в Nutrients от Технологичния институт на Илинойс, беше доста просто. В него имаше 31 възрастни с наднормено тегло, които ядат или храна с ниско съдържание на мазнини, с 76% въглехидрати, 14% мазнини и общо 680 калории; или храна с високо съдържание на мазнини, която има същите количества калории и мазнини, но намалява въглехидратите, така че мазнините да са по-висок процент. При тези храни с високо съдържание на мазнини, пациентите ядат половината от авокадото, което е около 40% мазнина и 51% въглехидрати; или цялото авокадо- 43% мазнини и 50% въглехидрати. Участниците в изследването консумирали или храна с високо съдържание на въглехидрати или с високо съдържание на мазнини, след което били помолени да оценят ситостта си. Също така е била изследвана кръвта им за хормоните, свързани с глада.

Участниците последователно казвали, че храненето с високо съдържание на мазнини - или с половината, или с цялото авокадо - като цяло е по-удовлетворяващо и ги оставя по-малко гладни. След това кръвните проби. Изследователите търсят аминокиселини, които ви карат да се чувствате по-сити и ги открили в пробите на хората, които са консумирали повече мазнини. От друга страна, те открили по-високи нива на инсулин при хората, които консумирали повече въглехидрати- които могат да повишат апетита и да причинят преяждане.

Въпреки, че изследването не се фокусира върху загубата на тегло, е лесно да се види как мазнините, които ви правят по-сити, могат да помогнат за тази цел - и как авокадото, като популярна и вкусна форма на мазнини, е особено чудесен вариант. Мазнината е макроелемент, който се усвоява по-трудно от тялото. Вашето тяло се нуждае от повече време, за да разгради и метаболизира мазнините, в сравнение с макронутриентите като въглехидрати или захар, и колкото повече време този процес отнема, толкова по-дълго ще се чувствате сити и удовлетворени. Ако наистина слушате тялото си и се фокусирате върху храненето само когато сте гладни, тогава храните с високо съдържание на мазнини могат да ви предпазят от преяждане.

Това означава, че те също могат да бъдат средство за намаляване на теглото - до известна степен. Всички мазнини ще ви помогнат да ограничите преяждането, но наситените мазнини - видът, който се съдържа в маслото, млечните продукти и животинските протеини - също са с високо съдържание на холестерол, което може да ви изложи на риск от сърдечни заболявания; те трябва да съставляват само около 10% от дневния ви хранителен прием. Трябва да мислим не само за преяждането, но и за бъдещото здраве, както и за разпространението или превенцията на хронични заболявания.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay