Какво ще се случи с тялото ви, ако ядете целина една седмица

Какво ще се случи с тялото ви, ако ядете целина една седмица

Свежите, хрупкави пръчици целина се състоят от почти 95% вода, но когато става въпрос за ефектите върху тялото, тя може да промени живота ви. Може би е време да въведете този зеленчук във вашето меню.

Ето какви са здравословните качества на целината и защо трябва да я консумирате:

  1. Контролирането на теглото ще бъде по-лесно

    Както споменахме, целината се състои предимно от вода, но е богата на витамин К и няколко други чудесни минерали. Въпреки това, за контрол на теглото, най-важното нещо, което трябва да запомните за целината е нейният "отрицателен брой калории". Това означава, че тялото ви изразходва повече калории, за да усвои целина, отколкото целината всъщност съдържа.

  2. Ще кажете "Сбогом" на киселините

    Киселинен рефлукс или киселини в стомаха е състояние, което имат хората с лоши хранителни решения или лоши храносмилателни системи. Но нашият малък зелен приятел може да ви помогне с това! Сокът от целина успокоява киселините веднага, регулирайки киселинността в стомаха. Но трябва да кажем, че това е доста временно решение - ако киселините продължават, трябва да промените начина си на хранене или да отидете на лекар.

  3. Помага при язва

    В проучване, проведено през 2010 г., публикувано от Journal of Pharmaceutical Biology, беше определено, че целината съдържа определен вид екстракт от етанол, който предпазва обгарянето на храносмилателния тракт от язви. Други неща, които съдържа целината, са флавоноидите, танините, летливите масла и алкалоидите, които стимулират производството на защитна слуз в червата.

  4. Противовъзпалителни свойства в действие

    Възпалението в организма е реакция на имунната система към инфекция или дразнене и това не е непременно лошо, тъй като по този начин тялото се предпазва от разпространението на инфекцията. Въпреки това, понякога трябва да регулирате подуването и другите ефекти от него и целината може да ви помогне с него, тъй като има както антиоксидантни, така и противовъзпалителни способности.

  5. Дехидратацията ще бъде предотвратена

    Известно е, че продуктите с високо съдържание на вода поддържат тялото ви пълно с вода, като по този начин предотвратяват дехидратацията. Хранителни продукти, които са богати на водно съдържание са краставици (98%) и разбира се целина (95%).

  6. Храносмилателната система ще получи помощ

    Заедно с високото водно съдържание, целина е богата на фибри. Естествените влакна и фитохимикалите стимулират стените на стомаха и тънките черва, предотвратявайки запек чрез подпомагане на перисталтичния процес. Това кара храната, идваща в тънкото черво, да се храносмила по-добре.

  7. Нивата на кръвното налягане и холестерола ще спаднат

    И накрая, но не на последно място, целината има свойства против холестерола, които помагат да се предотврати високото кръвно налягане чрез основно "почистване" на нивата на холестерола. Целина има релаксиращи свойства, които подобряват потока от калций и калий вътре и извън клетките.

3 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay