Козуначените кифлички са любими домашни сладости, които изискват по-скоео желание, отколкото опит, за да бъдат приготвени.
Необходими продукти за 60 броя:
600 г брашно
½ ч. л. сол
5 с. л. захар
20 г мая
2 яйца
100 г меко масло
250 мл прясно мляко
1 с. л. настъргана лимонова кора
локум, орехи и мармалад за пълнеж
захар, сусам и мак за поръсване
Начин на приготвяне:
1. Маята се разтваря в малко вода, прибавя се лъжица от брашното, разбърква се и се оставя да втаса.
2. Брашното се пресява, в центъра се прави кладенче и в него се слагат втасалата мая, маслото, солта, яйцата, разбити със захарта и прясното мляко. Оформя се меко тесто, което се меси, докато стане еластично и престане да лепне. Оставя се да втаса на топло в купа, намазана с олио, за около 2 часа.
3. Тестото се премесва, разделя се на 8 топчета и всяко се разточва на кръг върху намазана с олио повърхност. Всеки кръг се нарязва на 8 триъгълника. В основата на всеки триъгълник се слага по парченце локум или лъжичка мармалад с орех. Завиват се на кифлички, намазват се с разбито яйце, оставят се да втасат около 30 мин. След това се поръсват със захар, сусам или мак и се слагат да се пекат на 190°С, докато се зачервят.
17 | 0 |