Кокосово мляко и кокосова вода- какви са разликите и какви са техните ползи за здравето

Кокосово мляко и кокосова вода- какви са разликите и какви са техните ползи за здравето

Кокосовата вода е много подобна на плазмата на кръвта ни (течността вътре в нашите червени кръвни клетки), според д-р Карл Крушелницки. Освен това кокосовите черупки могат да бъдат изгорени, за да отблъскват комарите, а кокосовото мляко е просто съкровищница от витамини. И има още куп други полезни свойства на кокосовите орехи, които наистина могат да направят живота ни по-добър.

Ето какви са разликите между кокосова вода и кокосово мляко и какви ползи за здравето предлагат: 

Каква е разликата между кокосова вода и кокосово мляко?

Често хората мислят, че кокосовото мляко и кокосовата вода са едно и също нещо. Но в действителност това са напълно различни течности. Кокосовата вода е прозрачната течност вътре в кокоса - ако вземете млад кокосов орех и леко го разклатите, можете да чуете кокосовата вода вътре. Така можете да пробиете кокосовия орех и веднага да изпиете водата от него.

Кокосовото мляко е нещо, което се произвежда от кокосово месо (месестата бяла част на кокоса), което трябва да бъде изрязано, смляно, филтрирано - тогава получавате гъста течност, която е бяла на цвят и подобна на сметана. Кокосовото мляко се използва широко в много национални кухни за приготвяне на супи, основни ястия и напитки. 

Кокосовата вода е чудесна за хидратация 

Кокосовата вода е още по-полезна за утоляване на жаждата ви, отколкото обикновената вода - тя съдържа витамин С, магнезий, калий и натрий. С други думи, кокосовата вода е здравословна, подхранваща и освежаваща алтернатива.

Кокосовата вода може да помогне на кожата 

Тъй като кокосовата вода има противовъзпалителни свойства, локалното й приложение може да помогне за премахване на акне, зачервяване и леки възпаления върху кожата на лицето. Тя овлажнява и тонизира кожата. Ето защо кокосовият екстракт често се добавя към козметичните продукти.

Кокосовата вода е подобна на течността вътре в червените кръвни клетки

Според д-р Крушелницки, кокосовата вода също има много натрий и калий като течността вътре в червените кръвни клетки на човека. Освен това, тя също има много калций и магнезий, което означава, че това е идеалният начин да поддържате тялото си и да увеличите енергията си. Имайте предвид, че консумацията на кокосова вода през деня не трябва да бъде безгранична, особено за хора с бъбречни проблеми.

Кокосовата вода улеснява храносмилането

Ако имате затруднения с храносмилателната система, кокосовата вода може да ви бъде от голяма помощ. Освен витамини, тя съдържа и много фибри, които помагат за нормализиране на чревната дейност и метаболизма, подобряване на имунната система и предотвратяване на запек.

Кокосовата вода намалява кръвното налягане

Тъй като кокосовата вода съдържа много калий, проучванията показват, че тя има ефект върху балансирането на кръвното налягане и потенциално помага за намаляване на риска от образуване на кръвни съсиреци в артериите. 

Кокосовото мляко е противовъзпалително

Проучванията сочат, че кокосовото мляко има антимикробни и противовъзпалителни свойства. Кокосовият екстракт и кокосовото мляко могат да намалят възпалението и подуването при наранявания. Също така може да има впечатляващи резултати за тези, които имат автоимунни възпалителни състояния, като ревматоиден артрит.

Кокосовото мляко може да помогне за предотвратяване на сърдечни заболявания

Кокосовото мляко може да помогне за намаляване на нивата на LDL холестерола (лошия холестерол) в организма, ако се консумира в малки количества редовно - като например, като го добавите към сутрешната си овесена каша. Изследователите откриха, че кокосовото мляко с наситени мазнини може да има положителен ефект върху холестерола, което може да помогне за предотвратяване на сърдечни заболявания, инсулт и високо кръвно налягане.

Кокосовото мляко подпомага здравето на косата и кожата

Ако искате да се грижите за кожата и косата си с помощта на естествени съставки, кокосовото мляко е чудесен избор. Кокосовото мляко е перфектно за суха коса - тъй като е с високо съдържание на мазнини, помага да поддържате скалпа хидратиран и да се отървете от пърхот и сърбеж. Когато се прилага върху кожата, кокосовото мляко я поддържа еластична и гладка.

Кокосовото мляко може да предотврати анемията

Дефицитът на желязо е най-често срещаният дефицит на хранителни вещества сред хората по целия свят - и често причинява анемия. Сред другите витамини, в кокосовото мляко има значително количество желязо - така че само една чаша кокосово мляко с високо съдържание на мазнини доставя на организма почти четвърт от препоръчителния дневен прием на желязо.

Кокосовото мляко може да засили имунната система и да ви даде енергия

Лауриновата киселина, която се съдържа в кокосовото мляко, е широко известна със своите антисептични свойства. Тя се бори с бактерии, вируси и гъбички. Например, според проучване, проведено във Филипините, децата с пневмония се възстановяват по-бързо, като приемат антибиотици и кокосово мляко. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay