От кухнята на пишман готвача: Кисело мляко

Интересна технология за приготвяне на любимия продукт в домашни условия

От кухнята на пишман готвача: Кисело мляко

Шунка от пилешко месо и пастърма са само част от рецептите, които сме намислили да ви покажем в рамките на рубриката "От кухнята на пишман готвача”. Днес, отново чрез съветите на умелата кулинарна блогърка Яна Имреорова, ще ви представим поредната интересна рецепта.

Знаете ли, че можете сами да контролирате гъстотата и процента масленост на киселото мляко? Това е възможно само ако си го приготвите сами вкъщи. Което, следвайки стриктно подробната рецепта в този материал, се оказва мисия възможна!

Ето и отделните стъпки, чрез които можете да приготвите този любим млечен продукт така, че да отговаря на собствения ви вкус.

1. Прясното мляко се сварява и охлажда до температура 50 градуса. Бабини рецепти гласят, че не трябва да е студено, но и не трябва да е горещо. Полезен трик, който показва дали температурата е подходяща, е да опитате да задържите пръста си в млякото за десет секунди. Ако успеете да издържите, без да усещате изгаряща, а просто приятна топлина - значи всичко е наред.

От кухнята на пишман готвача: Кисело мляко

2. След като сварите млякото, можете да оберете образувалия се каймак. По желание можете да го ползвате по-късно като сметана при приготвянето на сандвичи или баници.

3. Сипете свареното мляко в стъклени буркани и прибавете към всеки буркан по половин чаена лъжичка кисело мляко. Разбъркайте добре.

Тук идва моментът, в който се определя гъстотата на продукта.

От кухнята на пишман готвача: Кисело мляко

Не е необходимо да слагате половин буркан кисело мляко, за да получите голяма гъстота. Всичко зависи от суровината, от самото прясно мляко. Достатъчно е кисело мляко колкото грахово зърно, за да бъде пренесена полезната бактерия, която при висока температура се размножава бързо.

За закваска може да се използва не само домашно, но и кисело мляко от магазина, което може да е различна марка. Можете да използвате дори млека, които имат цели 4.5% масленост. Като че ли точно те придават един сметанов вкус на киселото мляко. Когато се използва продукт с 2% масленост, тогава вкусът на полученото мляко е леко кисел.

От кухнята на пишман готвача: Кисело мляко

4. Покрийте все още топлите буркани с дебело одеяло за следващите няколко часа. Преди това можете да увиете всеки отделен буркан във вестник, с което ще запазите температурата за по-дълго време. Обикновено това се прави вечер. Така на сутринта, вместо прясно мляко, в бурканите вече се намира ценната бяла суровина.

5. Приберете бурканите в хладилника - така те ще бъдат годни за консумиране в продължение на една седмица.

За да следите останалите материали от рубриката "От кухнята на пишман готвача", станете част от страницата на Jenite.bg във Facebook!

7 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay