По-здравословни ли са кълновете от пълнозърнестите храни?

По-здравословни ли са кълновете от пълнозърнестите храни?

Една от модерните храни днес са кълновете. Вероятно сте ги виждали като част от съставките на различни видове хляб, тортили или дори в съдържанието на макаронените изделия. Но какво са кълновете и дали са по-здравословни от пълнозърнестите храни?

Рекламирани като подкрепящи чревната флора, лесно смилаеми, осигуряващи много хранителни вещества, кълновете сякаш са решение за всеки здравословен проблем. Кълновете са пълнозърнести храни, които се накисват във вода, докато не покълнат. След това се изсушават, за да се спре процесът.

Всички пълнозърнести храни са полезни, независимо дали са покълнали или не. Те съдържат фибри, желязо, фолати и витамини от група В. Покълналите зърна се различават не в производството на зърното, а в неговата обработка.

Какви са ползите за здравето? Имайки предвид високото съдържание на хранителни вещества в тях и че са доста по-лесно смилаеми, кълновете са предпочитана храна. Някои хранителни вещества могат да станат по-биодостъпни чрез процеса на покълване, което означава, че те могат да бъдат по-лесно усвоени от организма. Проучвания показват бионаличността на желязото в кълновете е с 300 процента повече, което е особено важно, защото милиони хора в световен мащаб страдат от дефицит на желязо.

И това не е единственото им предимство. В покълналите храни, като кафяв ориз, пшеница и просо, нивата на протеини, фибри, антиоксиданти и фитохимикали се увеличават многократно.

Имате ли проблем със смилането на зърнени храни? Покълването може да е вашето решение. То е ефективен начин за намаляване на проблемните протеини при глутенова непоносимост, алергии към пшеница. Покълването намалява глутена с 47 процента, което прави покълналите храни подходящи за хора, които не обработват напълно глутена.

При покълването се увеличава и концентрацията на фибри. Те са важни за здравето на червата, включително за елиминиране на проблемите с дебелото черво.

Подходяща храна ли са кълновете за всеки? Експертите не се изказват еднозначно по този въпрос. Някои препоръчват всеки да ги включи в диетата си, а според други с тях трябва да се хранят основно хора, които имат чувствителност към глутен или други алергии. Кълновете са си пълнозърнести храни, консумирайки ги обаче бихте се възползвали от всички витамини и минерали, които се намират в обвивката и вътрешността на семената.

Ако смятате, че пълнозърнестите храни ви причиняват подуване на корема, газове, стомашни спазми, си струва да опитате дали кълновете ще имат подобен ефект върху организма ви.

Когато пазарувате храни с кълновете, следете техните етикети. Кълновете трябва да са първите съставки в списъка с използваните продукти, за да извлечете най-голяма полза от тях.

Независимо дали искате да се храните по-здравословно или просто искате да включите семената в диетата си, кълновете са добър избор.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay