Получавате ли достатъчно витамин D3? Ето какво трябва да знаете

Кажете "Здравей" на слънчевия витамин

Получавате ли достатъчно витамин D3? Ето какво трябва да знаете

Зимата идва. Но само защото се подготвяте да кажете "Сбогом" на слънчевите лъчи за няколко месеца, не означава, че трябва да се сбогувате и с витамин D, известен като "слънчевият витамин".

Всъщност, съществуват 5 различни вида витамин D, които са важни за костите, намаляват умората и според ново проучване намаляват тежестта на астмата. Но с какво е специален витамин D3?

Въпреки че съществуват 5 вида витамин D, тялото използва предимно растителен витамин D2 и витамин D3, който се намира в животинските продукти. Докато и двете форми трябва да преминат през преобразуване в тялото, за да бъдат абсорбирани, витамин D3 го прави много по-ефективно. D3 е единственият витамин, който може да се синтезира от тялото чрез директна слънчева светлина върху кожата. Всъщност тялото може да произвежда достатъчно витамин D с по-малко от 10 минути незащитено излагане на слънце на ден. Всъщност, според едно изследване от 2017 г. на Университетът в Съри, витамин D3 е два пъти по-ефективен от D2  при повишаване на нивото на витамина в тялото.

Ето какво още трябва да знаете за така наречения "слънчев витамин"

Какво прави?

Когато витамин D3 се метаболизира в активна форма в организма, той може да се използва за подпомагане на създаването на фосфор и калций в кръвния поток. Чрез укрепването на костите, витамин D3  спомага за предпазване от фрактури и остеопороза. Освен за здрави кости, този витамин се грижи и за разстройствата на настроението, като депресия, също така мускулна слабост, астма и профилактика на рака.

Къде се намира?

За разлика от витамин D2, който се намира в растенията, D3 може да се открие само в животински продукти. Храните, богати на витамин D3 са риба, яйца, мляко, хляб и сокове.

Как да разберете дали се нуждаете от по-голямо количество витамин D3?

Има нарастваща "епидемия" на дефицит на витамин D3. Тъй като не е ясно точно колко синтезира тялото ви, се препоръчва да приемате 600 единици витамин D дневно. Дефицитът на витамин D3 може да доведе до костни фрактури, които най-често се случват в бедрата, краката и таза. Това може да доведе до силна болка по време на тренировка или ходене. За щастие, можете лесно да изследвате количеството на витамин D в организма си, чрез кръвен тест. Консултирайте се с вашия лекар, ако смятате, че имате нужда от такъв тест. 


Станете част от Jenite.bg във Facebook!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay