Разнообразете трапезата за Бъдни вечер

Изненадайте всички на масата с нетипични постни рецепти

Разнообразете трапезата за Бъдни вечер

Чистосърдечно си признаваме, че понякога трапезата на Бъдни вечер ни се вижда възскучна. Не само защото е постна, а защото всяка година се състои от едно и също, приготвено по един и същ начин.

Затова ни се иска този път да внесем малко разнообразие. И изобщо нямаме предвид месо! Не е необходимо всичко да се променя, достатъчен е дори само един акцент. Предлагаме ви няколко идеи за по-различни постни рецепти, които открихме в Kulinar.bg.

Лещени кюфтета
Лещата е класическо решение, когато говорим за постна храна. Тя е евтина, вкусна, "носи" на подправки и почти всеки я обича. Ако искате да я включите в менюто, но сте отегчени от стандартната ѝ форма, ние ви предлагаме една лесна рецепта за лещени кюфтета.

Разнообразете трапезата за Бъдни вечер
Необходими продукти:
1 ч.л. сол
1 щипка млян черен пипер
1 яйце
2 с.л. брашно
1 гл. лук
2 ч.ч. леща
3 с.л. олио
6 бр. печени чушки

Начин на приготвяне:
Измиваме лещата, сваряваме я и хубаво я отцеждаме от водата.

Нарязваме на много ситно лука и печените чушки. За тази рецепта червените са за предпочитане. Смесваме лещата, чушките и лука. Посоляваме и поръсваме с черен пипер. 

Отделно разбиваме едно яйце и го прибавяме постепенно към гореописаната смес. Количеството на брашното и яйцето е такова, че да тя да бъде достатъчно гъста. Загребваме от нея, оформяме кюфтенцата и ги пържим с малко мазнина в незалепващ тиган. Най-лесно се обръщат с шпатула.

Важно! Понякога кюфтенцата се разпадат. Това зависи от гъстотата на сместа, затова изпържете първо само едно и ако се наложи, добавете още брашно. По време на пърженето може да се наложи да се добави още мазнина в тигана.

Сусамени питки
Какво е Бъдни вечер без питки? Сигурно не е на късмет! Ние ви предлагаме да разчупите дори тази част от празничната трапеза. И под "разчупите" наистина имаме предвид да я разделите на части. Просто вместо на една голяма пита, заложете на повечко малки. Така всеки ще има своя собствена.

Ако сте почитатели на късметчетата, сложете по едно (а защо не и по две?) във всяка. Предлагаме ви вкусна рецепта за сусамени питки.

Разнообразете трапезата за Бъдни вечер
Необходими продукти:
500 гр. брашно
1 ч.ч. кисело мляко
1 к.ч. прясно мляко
20 гр. жива мая
1 ч.л. сода бикарбонат
2 яйца
1 с.л. захар
150 гр. сирене
3 с.л. кашкавал
80 гр. масло
2 с.л. сусам
1 яйчен жълтък

Начин на приготвяне:
Маята разтворете в прясното мляко заедно със захарта, а яйцата разбийте с киселото мляко. Прибавете 1 лъжица разтопено масло, втасалата мая, предварително натрошеното сирене и настъргания кашкавал.

Пресейте брашното със содата и го прибавете към гореописаната смес. Получава се меко тесто, което оставете да втаса.

Оформете топки с диаметър около 4-5 см, като във всяка топка сложете малко парче масло. Наредете питките в намаслена тава, намажете с жълтъка, предварително разбит с вода, след това поръсете със сусам.

Печете в умерено силна фурна до готовност на питките.

Морковени топчета
Ако пък искате да пробвате нещо напълно различно, предлагаме ви тези малки топчести хапки от моркови. Звучи неочаквано и определено ще направи впечатление. Освен това имате реален шанс да убедите децата да си хапнат моркови.

Разнообразете трапезата за Бъдни вечер
Необходими продукти:
1 кг моркови

1 ч.ч. захар
200 гр. обикновени бисквити
1 ч.л. канела на прах
1 ч.ч. смлени орехови ядки
1/2 ч.ч. кокосови стърготини

Начин на приготвяне:
Обелете морковите и ги поставете в блендер. Разбийте. След това ги сложете заедно със захарта в тенджера на котлона. Оставете ги за около 15 минути, докато омекнат. Разбърквайте периодично.

Махнете сместа от печката и я оставете да се охлади. През това време натрошете в блендер обикновените бисквити. Добавете ги към морковената смес. Сложете още смлените орехи и канелата. Разбъркайте всичко.

Оформете малки топчета и ги оваляйте в кокосовите стърготини - това е по желание.

Още интересни празнични рецепти можете да видите в Kulinar.bg:

Рисувано руло с коледни мотиви

Коледни пънчета

Снежен човек от сирене

4 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



14
Не е посочен 03.01.2014|18:14
Питки, много обичам да ги правя.
13
Не е посочен 03.01.2014|18:09
Дори и в другите дни са хубави за приготвяне.
12
Не е посочен 17.12.2013|23:00
Много добри идеи, от които ще се възползвам.
11
Не е посочен 17.12.2013|16:46
да и на мен ми се стори доста странно като идея, трябва да се опита. Те морковите поначало си имат леко сладникав вкус.
10
Не е посочен 17.12.2013|16:12
Много вкусни стават кюфтенцата от леща, аз слагам вътре и малко булгур и задължително кимион.
9
Не е посочен 17.12.2013|15:45
Хах, никога не съм ял "лещени кюфтета" .
8
Не е посочен 17.12.2013|15:41
Еха, много интересни рецепти. Особено пък тази с морковите е супер яка, трябва да се пробва.
7
Не е посочен 17.12.2013|15:36
Много вкусни неща сте предложили .
6
Не е посочен 17.12.2013|13:34
има интересни идеи :)
5
Не е посочен 17.12.2013|13:21
и аз се придържам към това да няма никакви животински продукти когато готвя за Бъдни вечер, а подобни хора,които чакат до 00ч. да се наядат с месо са ми абсурдни,толкова не могат да изтърпят един ден да не ядат салами и меса... :) иначе от всичко тези морковени топчета страшно ми харесаха и мисля да направя :)
4
Не е посочен 17.12.2013|13:10
тези сусамени питки изобщо не са подходящи за бъдни вечер, храната трябва да е постна, яйца, мляко, и прочие са забранени :)
3
Не е посочен 17.12.2013|12:48
Най-много ми допаднаха сусамените питки и определено мисля да направя.
2
Не е посочен 17.12.2013|10:55
Много добри празнични съвети, наистина е много скучна трапезата на Бъдни вечер, с нетърпение очаквам да стане 00ч, за да си похапна от коледните кебапчета:)))
1
Не е посочен 17.12.2013|09:12
Интересно предложение, бих пробвала да разнообразя трапезата за Бъдни вечер.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay