Чистосърдечно си признаваме, че понякога трапезата на Бъдни вечер ни се вижда възскучна. Не само защото е постна, а защото всяка година се състои от едно и също, приготвено по един и същ начин.
Затова ни се иска този път да внесем малко разнообразие. И изобщо нямаме предвид месо! Не е необходимо всичко да се променя, достатъчен е дори само един акцент. Предлагаме ви няколко идеи за по-различни постни рецепти, които открихме в Kulinar.bg.
Лещени кюфтета
Лещата е класическо решение, когато говорим за постна храна. Тя е евтина, вкусна, "носи" на подправки и почти всеки я обича. Ако искате да я включите в менюто, но сте отегчени от стандартната ѝ форма, ние ви предлагаме една лесна рецепта за лещени кюфтета.
Необходими продукти:
1 ч.л. сол
1 щипка млян черен пипер
1 яйце
2 с.л. брашно
1 гл. лук
2 ч.ч. леща
3 с.л. олио
6 бр. печени чушки
Начин на приготвяне:
Измиваме лещата, сваряваме я и хубаво я отцеждаме от водата.
Нарязваме на много ситно лука и печените чушки. За тази рецепта червените са за предпочитане. Смесваме лещата, чушките и лука. Посоляваме и поръсваме с черен пипер.
Отделно разбиваме едно яйце и го прибавяме постепенно към гореописаната смес. Количеството на брашното и яйцето е такова, че да тя да бъде достатъчно гъста. Загребваме от нея, оформяме кюфтенцата и ги пържим с малко мазнина в незалепващ тиган. Най-лесно се обръщат с шпатула.
Важно! Понякога кюфтенцата се разпадат. Това зависи от гъстотата на сместа, затова изпържете първо само едно и ако се наложи, добавете още брашно. По време на пърженето може да се наложи да се добави още мазнина в тигана.
Сусамени питки
Какво е Бъдни вечер без питки? Сигурно не е на късмет! Ние ви предлагаме да разчупите дори тази част от празничната трапеза. И под "разчупите" наистина имаме предвид да я разделите на части. Просто вместо на една голяма пита, заложете на повечко малки. Така всеки ще има своя собствена.
Ако сте почитатели на късметчетата, сложете по едно (а защо не и по две?) във всяка. Предлагаме ви вкусна рецепта за сусамени питки.
Необходими продукти:
500 гр. брашно
1 ч.ч. кисело мляко
1 к.ч. прясно мляко
20 гр. жива мая
1 ч.л. сода бикарбонат
2 яйца
1 с.л. захар
150 гр. сирене
3 с.л. кашкавал
80 гр. масло
2 с.л. сусам
1 яйчен жълтък
Начин на приготвяне:
Маята разтворете в прясното мляко заедно със захарта, а яйцата разбийте с киселото мляко. Прибавете 1 лъжица разтопено масло, втасалата мая, предварително натрошеното сирене и настъргания кашкавал.
Пресейте брашното със содата и го прибавете към гореописаната смес. Получава се меко тесто, което оставете да втаса.
Оформете топки с диаметър около 4-5 см, като във всяка топка сложете малко парче масло. Наредете питките в намаслена тава, намажете с жълтъка, предварително разбит с вода, след това поръсете със сусам.
Печете в умерено силна фурна до готовност на питките.
Морковени топчета
Ако пък искате да пробвате нещо напълно различно, предлагаме ви тези малки топчести хапки от моркови. Звучи неочаквано и определено ще направи впечатление. Освен това имате реален шанс да убедите децата да си хапнат моркови.
Необходими продукти:
1 кг моркови
1 ч.ч. захар
200 гр. обикновени бисквити
1 ч.л. канела на прах
1 ч.ч. смлени орехови ядки
1/2 ч.ч. кокосови стърготини
Начин на приготвяне:
Обелете морковите и ги поставете в блендер. Разбийте. След това ги сложете заедно със захарта в тенджера на котлона. Оставете ги за около 15 минути, докато омекнат. Разбърквайте периодично.
Махнете сместа от печката и я оставете да се охлади. През това време натрошете в блендер обикновените бисквити. Добавете ги към морковената смес. Сложете още смлените орехи и канелата. Разбъркайте всичко.
Оформете малки топчета и ги оваляйте в кокосовите стърготини - това е по желание.
Още интересни празнични рецепти можете да видите в Kulinar.bg:
Рисувано руло с коледни мотиви
Коледни пънчета
Снежен човек от сирене
4 | 1 |