Предоставяме ви една лесна рецепта за постна содена питка, която е идеална за Бъдни вечер и подходяща за начинаещи кулинари:
Необходими продукти:
- 500 г брашно
- 1 ч.л. сода бикарбонат
- 1 с.л. оцет (бял или ябълков)
- 1 с.л. захар
- 1 ч.л. сол
- 300 мл топла вода
- 2 с.л. олио (за тестото) + допълнително за намазване
- Сусам или маково семе за поръсване (по желание)
Начин на приготвяне:
-
Смесване на сухите съставки:
- Пресейте брашното в голяма купа.
- Добавете захарта и солта към брашното и разбъркайте добре.
-
Добавяне на течните съставки:
- В отделна купичка смесете оцета със содата.
- Изсипете го в купата с брашното, добавете и водата и започнете да замесвате тесто.
- Добавете олиото и продължете да месите, докато получите меко и еластично тесто. Ако тестото е твърде сухо, добавете още малко вода; ако е твърде лепкаво, добавете още малко брашно.
- Не забравяйте да добавите паричка, обвита във фолио.
-
Втасване на тестото:
- Покрийте купата с тестото с кърпа и оставете да втаса на топло място за около 30-40 минути, докато леко се надигне. Имайте предвид, че содената питка не бухва особено много, така че не се притеснявайте.
-
Оформяне на питката:
- След като тестото втаса, го премесете леко и го оформете на кръгла питка.
- Поставете питката в намазнена тава или форма за печене.
-
Печене:
- Загрейте фурната на 180°C.
- Намажете питката с малко олио и поръсете със сусам или маково семе, ако желаете.
- Печете питката в предварително загрятата фурна за около 30-35 минути, докато стане златиста и звучи кухо при почукване отдолу.
-
Сервиране:
- Оставете питката да изстине леко преди да я разчупите и сервирате.
0 | 0 |