Скритите съставки в храната, които веганите трябва да избягват на всяка цена

Скритите съставки в храната, които веганите трябва да избягват на всяка цена

Премахването на животинските продукти от диетата ви не е само радост за прасетата, пилетата и кравите – това може да допринесе благоприятно на вашето здраве. Според специалисти е по-вероятно веганите да поддържат здравословно телесно тегло и да имат по-малък риск от развитие на заболявания като диабет, сърдечни заболявания и някои видове рак. Освен това проучване от 2012 г., публикувано в Annals of Nutrition and Metabolism, установява, че вегетарианците може да имат значително по-нисък риск от смъртност в сравнение с техните връстници, които консумират месо.

Някои скрити съставки обаче могат да развалят плана ви за вегански режим и да подкопаят ползите за здравето, свързани с премахването на месо, млечни продукти, яйца и морски дарове. Това е особено проблем за хората, които наблягат с пакетирани сладкиши, сладки газирани напитки, преработени вегански закуски и храни, имитиращи месо.

Не сте сигурни дали вашият любим протеинов бар или замразено ястие на растителна основа пречи на вашето здраве? Ето съставките и хранителните вещества, за които трябва да внимавате.

Преработената храна е проблем, независимо дали е веган или не

Някои вегани разчитат на преработените имитации на месо и закуски без животински продукти, за да допълнят диетата си, но това може да отмени много от ползите за здравето, свързани с веганството. По-конкретно, най-добре е да ограничите преработените храни, когато е възможно, за да намалите риска от сърдечни заболявания, диабет, рак и други състояния.

Свръхпреработените храни са храни, които не могат да бъат намерени в оригиналната си форма и са пълни със захар, сол, нездравословни мазнини (изброени на етикетите като наситени мазнини и трансмазнини.

Дори ако веганските основни продукти като киноа и зеле обикновено са непреработени и без проблемни добавки и хранителни вещества, други, като веган сирене и сладкиши, е също толкова вероятно да съдържат високи нива на захар, сол и нездравословни мазнини, колкото и невеганските им аналози. Независимо от вашата диета, винаги е добра идея да четете етикетите, за да разберете по-добре какво влагате в тялото си.

Пазете се от скритите съставки

Съдържанието на захар, натрий и мазнини ще ви даде обща картина на хранителната стойност на дадена храна, но има и конкретни съставки, които могат да ви ориентират колко обработен и потенциално вреден е продуктът. Освен да внимавате за захарта, не забравяйте да ограничите и приема на изкуствени подсладителиТези подсладители са вредни за микробиома, защото нарушават баланса на добрите чревни бактерии, когато се консумират често. Те обикновено се изброяват под имена като сукралоза, аспартам, ацесулфам К, захарин и неотам. Калиевият бромат, бутилираният хидроксианизол (BHA) и бутилираният хидрокситолуен (BHT) – добавки, открити в много пакетирани вегански храни, не трябва да бъдат включвани във вашата диета.

Въпреки че могат да удължат живота на вашия растителен хляб или замразени безмесни колбаси, консервантите също могат да навредят на вашето здраве. Продуктите, които съдържат много консерванти, най-вероятно са с ниско съдържание на всички други хранителни вещества, от които веганите се нуждаят (протеин, витамин В12, минерали като желязо и т.н.). Някои консерванти включват TBHQ, който може да има отрицателен ефект върху имунитета и карагенан, за който се смята, че е свързан с рак на дебелото черво.


0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay