Искате ли да пресъздадете буцелатините и тортата, която впечатлява всички, посетили Сицилия? Тези рецепти ще внесат феерично островно настроение във вашата домашна кухня.
Buccellato
Вuccellato е сладкиш, съдържащ богата плънка от тиквен конфитюр, бадеми, орехи, захаросани плодове, мед, стафиди и шоколад, ароматизирани с настъргана портокалова кора и канела. Ключовата съставка на тази плънка са сушените смокини, които и до днес могат да се видят в сицилианската провинция през лятото, оставени на слънце да изсъхнат за приготвяне на зимни сладкарски изделия. Най-често срещаната форма е кръгла като поничка, с декоративни разфасовки, които позволяват да се види вкусната плънка, но се правят и по-малки с размер на хапки .
За тестото:
500 г брашно
275 г масло
175 г (1 чаша) захар
2 супени лъжици Марсала (Италианско ликьорно вино)
3 яйца
1 супена лъжица сол
настъргана кора от 1 портокал
За пълнежа:
250 г сушени смокини
80 г тиквено сладко
100 г печени бадеми
100 г орехови ядки
25 г шам-фъстък
25 г обикновен шоколад
80 мл (3 с. л.) Марсала стафиди
2 ч.л. смляна канела
настъргана кора от 1 портокал
Започнете с тестото: направете кладенче в брашното, изсипете всички съставки и работете първо с вилица и след това на ръка. Оставете настрана малко мляко и използвайте според нуждите, като месите тестото, докато стане еднородно и гладко. Поставете в хладилника.
Накиснете смокините в гореща вода, отцедете, нарежете на ситно с нож и поставете на слаб огън заедно със сладкото и меда, докато се редуцира. Махнете сместа от котлона, добавете останалите съставки заедно със сушените плодове и едро нарязания шоколад. Смесете добре.
Разточете тестото в правоъгълна форма с точилка, поставете пълнежа, който трябва да е в центъра , намажете едната страна на правоъгълника с разбито яйце и затворете тестото около пълнежа, като образувате руло.Набодете го няколко пъти с вилица. Намажете с разбито яйце и печете на 180 ° C до златисто кафяво.
Оставете го да се охлади. Гарнирайте със захаросани плодове.
Торта Савойя
За блатовете на тортата:
6 яйца
70 г (1/3 чаша) захар
35 г мед
70 г (½ чаша) брашно
35 г (¼ чаша) царевично нишесте
За пълнежа:
200 г лешников пралин (пасиран лешник, вода, ванилия и захар)
300 г тъмен шоколад
35 г сладкарска захар
За глазурата:
400 г тъмен шоколад
Разбийте яйцата и захарта, добавете меда, разбъркайте с пресятото брашно и царевично нишесте. Изсипете сместа върху тавичка, с височина до 3 мм и печете на 180 ° C до кафяво. Повторете операцията, докато тестото приключи, като имате предвид, че тортата изисква шест блата. След като изстинат, оформете кръгчета с желания диаметър и оставете настрана.
Разтопете лешникия пралин (лешников мус) с шоколада. Добавете сладкарската захар и оставете да изстине. Сглобете тортата, като разнесете сметаната върху всички блатове, с изключение на последния, след това оставете в хладилника, като използвате форма за торта, за да остане в желаната форма. Направете десерта върху поставка за торта.
Темперирайте шоколада, като накълцате и разтопите 2/3 от него, на водна баня докато достигне температура 45‒50 ° C. Добавете останалия шоколад и разбъркайте. Шоколадът е готов, когато достигне температура от 30‒31 ° C. Изсипете в центъра на тортата и разпределете равномерно с шпатула.
Добър апетит!
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
0 | 0 |