Храни, които да избягвате, когато сте болни

Храни, които да избягвате, когато сте болни

Когато течащият нос и дразненето в гърлото съпътстват ежедневието ви, едно е сигурно – да си болен е ужасно. Но знаете решението: Пийте много течности и добавете джинджифил в менюто си. И след като скоро се върнете към твърдите храни, се уверете, че те не са преработени или с твърде много захар.

Има обаче здравословни храни, които имат репутацията, че могат да накарат болен човек да се почувства по-зле, защото изострят или удължават симптомите по някакъв начин.

Кои са тези храни и как да ги замените? Прочетете нашите предложения, но имайте предвид, че всеки реагира на храните по различен начин, дори когато е болен.

Когато имате настинка, грип или треска:

Избягвайте спанак. Хистаминът е химическо вещество, произвеждано в организма, чието освобождаване предизвиква симптоми на алергия, но се открива и в много храни. Хистаминът може допълнително да засили умората, често свързана с настинка или грип. Смята се, че спанакът стимулира освобождаването на хистамин. Подобни на спанака са ягодите, доматите и цитрусовите плодове.

Избягвайте ядките. Ядките съдържат важни хранителни вещества, които помагат на организма да се пребори с инфекцията, като цинк и витамин Е. Но може да се въздържате от консумацията им в началните етапи на заболяването, особено ако ви се гади или имате треска.

Тъй като ядките са с високо съдържание на здравословни мазнини, тялото ви ще трябва да работи по-усилено, за да ги усвои. Това може да доведе до разстроен стомах и да отнеме енергията, нужна на тялото, за да се пребори с инфекцията.

Избягвайте броколи. Броколите са много полезни, тъй като съдържат подсилващи имунитета хранителни вещества, като витамин А и С, а и са високо съдържание на фибри, които могат да бъдат трудни за усвояване, когато сте болни. За да избегнете проблеми със стомашно-чревния си тракт, изберете храни, които са с по-ниско съдържание на фибри.

Наблегнете на: Червените чушки, съдържащи мощни антиоксиданти. Те са богати и на витамин С, за който се смята, че съкращава признаците на настинката, а и не са така кисели като цитрусите. Изследвания сочат, че гъбите могат да повишат цитокините в тялото и да помогнат на имунната система да се пребори с инфекцията. Хапвайте още пилешка супа или топъл бульон.

Когато имате главоболие:

Избягвайте отлежали сирена. Хистаминът в сирената може да доведе до разширяване на кръвоносните съдове в мозъка, предизвиквайки главоболие или неговото влошаване.

Избягвайте ферментирали храни. Тираминът, аминокиселина, намираща се във ферментирали храни, като кисело зеле, също може да е причина за главоболие.

Яжте леки меса. Говеждото, пилешкото и други не толкова мазни меса съдържат рибофлавин и коензимQ10, два важни витамина, които поддържат енергията в организма. Снабдете се и с краставици или диня. Яденето на богати на вода храни балансира течностите в организма.

Когато имате кашлица или болки в гърлото:

Избягвайте суровите зеленчуци. Зеленчуците, които са по-твърди, могат да бъдат по-трудни за преглъщане и да дразнят допълнително гърлото ви.

Избягвайте и цитрусите. Те могат да ви дадат нужната доза витамин С, както и електролити и калций, но киселините в тях ще раздразнят гърлото ви.

Яжте яйца. Те са не само лесни за преглъщане, но съдържат витамин Д и цинк, които се борят с бактериите. Хапвайте и мед, който ще успокои гърлото ви.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay