Чай или кафе? Какво разкрива вашата любима напитка за вас

Чай или кафе? Какво разкрива вашата любима напитка за вас

Чай или кафе? - въпрос почти толкова тежък, колкото "Да бъдеш или да не бъдеш", тъй като тези 2 напитки са най-популярните в света от много дълго време. Но има ли нещо друго зад нашия избор между тях, освен просто вкусът на тези топли напитки?

Ето какво издава любимата ви напитка за вас:

Екстровертите предпочитат чай 

Според резултатите от анкетите, проведени в САЩ от OnePoll, екстровертите и амбивертите (тези в средата на спектъра на интроверт-екстроверт) обикновено са любители на чая, докато интровертите са по-склонни да пият кафе. Проучване, проведено от Андрю П. Смит от университета в Кардиф, стигна до заключението, че кофеинът помага на екстровертите с тяхната работна ефективност, а интровертите се справят по-добре "в безкофеиново състояние".

Любителите на кафе са склонни да поемат рискове 

Едно проучване разкри, че консумацията на кафе е свързана с "търсене на усещания, импулсивност и склонност към поемане на риск", което означава, че феновете на тази популярна напитка са по-склонни да се наслаждават на дейности като екстремни спортове и да жадуват по-често за нови преживявания.

Хората, които предпочитат чай спят по-добре

Резултатите от проучването показват, че тези, които предпочитат чая, имат по-добър сън. В същото време любителите на кафето могат да изпитат някои проблеми с този аспект от живота: те се смятат за спящи леко.

Чай или кафе? Какво разкрива вашата любима напитка за вас

Любителите на чая обичат сладко

Според едно проучване анкетираните, които предпочитат чая, са по-склонни да добавят захар към него, докато пиещите кафе се наслаждават на напитката си чиста, без добавки. 

Феновете на кафето обичат кучета

Оказва се, че в повечето случаи, хората, които обичат кафе, предпочитат кучета, а тези, които са фенове на чая, предпочитат котки. 

Пиещите чай са склонни да бъдат по-креативни

Според едно проучване чаят ни помага да бъдем по-креативни и улеснява извеждането на нови идеи. В същото време, друго проучване установи, че въпреки че няма положително влияние върху креативността, кафето прави уменията ви за решаване на проблеми много по-изострени.

Чай или кафе? Какво разкрива вашата любима напитка за вас

Любителите на кафе са по-стресирани, но по-малко депресирани

Това проучване показва, че колкото повече работа трябва да свършат студентите през семестъра, толкова повече кафе консумират. Като се има предвид, че кофеинът е стимулиращо вещество, това не е случайно. Има обаче и положителна страна на пиенето на кафе: било установено, че сред тези, които го пият често, нивата на депресия са с 32% по-ниски от тези на непиещите кафе.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay