Честит Ден на народните будители!

Честит Ден на народните будители!

На 1 ноември отбелязваме Денят на народните будители. На този празник почитаме делото на българските просветители, книжовници, революционери и свети будители на възраждащия се национален дух, стремеж към образование и книжовност. 

За първи път честване на народните будители става на фестивала в Пловдив през 1909 г. Всепризнат патрон на българското будителство е свети Йоан Рилски, почитан като небесен покровител на българския народ и държава, който в народната памет е образец за себеотдаване, безсребърничество, любов към ближния и Отечеството и към когото народната обич и уважение остава жива през вековете на османско владичество. Почитани са и много други будители, които народът канонизира като светци в своята историческа памет.

По време на комунистическият режим празникът е отменен, но през 1992 г. се възобновява традицията и българите започват да честват 1 ноември отново.

Има много различни мнения относно двата празника, които са един след друг- вчерашния празник Хелоуин и Денят на народните будители. Много "патриоти" упрекват хората, които празнуват небългарския празник, а пренебрегват Денят на народните будители. Ако искате да отбележите този прекрасен български празник, има много начини да го направите. Ето и какви събития ще има в столицата, по случай Деня на народните будители. 

РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – СОФИЯ ще отбележи Деня на народните будители (1 ноември 2018 г.) с тържествена програма. Тя се посвещава на Йорданка Филаретова и 175 години от нейното рождение. Началото е в 11:00 ч. в Централното фоайе на Музея.

На 1 ноември в Музикалния театър от 19 часа ще бъдат връчени националните награди за музикално и танцово изкуство "Кристална лира". Галаконцертът се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата и е част от Календара на културните събития на Столичната община. 

Ако тези събития не ви допадат, можете да посетите някоя библиотека, читалище или паметник на някой от народните будители.

Честит празник, българи! 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay