Шампионка по фигурно пързаляне: Теди, на 13

Макар и само на 13 години, има вече зад гърба си впечатляващ брой участия в състезания и шоута и богата колекция от медали – 71

Шампионка по фигурно пързаляне: Теди, на 13

Теодора (Теди) Маркова е новата шампионка на България по фигурно пързаляне в категорията 3-ти клас момичета от завършилото в началото на декември Държавно първенство на България в Зимния дворец в София.

Макар и само на 13 години, има вече зад гърба си впечатляващ брой участия в състезания и шоута и богата колекция от медали – 71, от които 25 златни, 25 сребърни, 15 бронзови и 6 пютерни медала. Една малка част от тях (2 златни и 1 сребърен) са от България, но повечето са от САЩ, където Теди живее понастоящем с родителите си. Това разказва за Econ.bg нейната леля - Анелия Дамянова.

Теди е възпитаничка на спортен клуб "Ледени искри" с главен треньор Емануела Илинова. Именно Еми, както всички наричат треньорката, запалила преди 7 години у Теди любовта към този спорт. Еми умее да печели децата за фигурното пързаляне и, което е още по-важно, умее да ги задържи в този спорт за постоянно, независимо от всички трудности и препятствия. При нея всички – деца, родители, баби и дядовци, треньорка и хореографка – са едно голямо и много задружно семейство.

Що се отнася до Теди, тя запазва в сърцето си любовта към красивия спорт, запалена първоначално от Еми, и я отнася в САЩ, където родителите й отиват на работа в системата държавни университети на щата Кънектикът. Там Теди попада първо на треньорка по синхронно фигурно пързаляне, Дона Митчел, и веднага се записва в отбора.

Шест поредни сезона Теди е член на Тeam Millennium от Beginner до Juvenile нива. Синхронното фигурно пързаляне не само допринася за индивидуалното развитие на Теди като фигуристка, но й дава и много повече – удоволствието от това да си част от отбор, да знаеш, че другите разчитат на теб и че ти можеш да разчиташ на приятелките си в отбора, щастието да играеш пред пълни зали още от малка. Да, пред пълни зали, защото синхронното в САЩ е доста масов спорт, има 14 различни нива в зависимост от спортните умения и възрастта (от 5-6 до 70+ години), всеки отбор е с по 8 до 20 фигуристи, така че дори само най-близките роднини на състезателите са достатъчни, за да напълнят залите.

Мечтата на Теди, която от този сезон се състезава само индивидуално е един ден, след години, да помогне на Еми да тренират отбор по синхронно пързаляне в България за участие в олимпиада. Сега Теди вече се подготвя за това поприще – през този сезон тя помага един час седмично на малките момиченца от Team Millennium, които сега започват да се учат.

Случайно или не, в САЩ Теди има късмета да живее в щат, който през 90-те години на миналия век събира светила на световното фигурно пързаляне. Екатерина Гордеева и покойният Сергей Гринков, Иля Кулик, Виктор Петренко, Оксана Баюл – това са само част от имената на олимпийски и световни шампиони, повлекли крак в привличането на руски и украински състезатели и специалисти по фигурно пързаляне зад океана. Пързалката в Newington, града, в който Теди живее, учи и тренира, е била "домашна” пързалка за великата Татяна Тарасова, за Николай Морозов, Алексей Ягудин, Мики Андо и куп други знаменитости.

Теди обаче първоначално работи главно с американски треньори. Треньорката й от синхронния отбор Дона Митчел веднага разбира, че у нея има талант, който може да блести индивидуално. Две години шлифова предимно пързалянето й – още до 11-годишна възраст Теди покрива всички тестове по пързаляне на Американската федерация, включително този за жени, а вече има зад гърба си и 10 теста по танци на лед, всичките изкарани със суперлативни оценки и коментари от съдиите.

След това Дона я завежда в Бостън, при брат си Марк Митчел и при Питър Йохансон – безспорно едни от най-авторитетните американски треньори по фигурно пързаляне в последните години. Теди трябва да пътува след училище, по два часа само в едната посока, за да взема уроци от големите специалисти. За съжаление, служебните ангажименти на родителите й позволяват това да става само два пъти седмично, което е крайно недостатъчно. Умората от дългите пътувания също си казва думата. А да се мисли за местене на цялото семейство в Бостън изглежда доста прибързано и необосновано решение на този етап.

Затова след година Теди и родителите ѝ преценяват, че е по-разумно да изберат треньор в Кънектикът и да върнат тренировките изцяло на пързалката в Newington, която е само на 3 минути от училището и дома. Избират Сергей Вайпан – голям украински специалист, роден в Одеса, възпитаник на Галина Змиевская, от поколението на олимпийския шампион Виктор Петренко, останал в сянката му, но може би точно затова носещ в себе си амбицията като треньор да постигне много. Родителите на Теди харесват Сергей най-вече защото начинът, по който той работи, им напомня много за великата Нешка Робева. При Сергей тренировките винаги трябва да са на 100 процента. Неговото верую е, че, за да стане нещо без грешка на състезание, преди това, на тренировките то трябва да е правено хиляди пъти без грешка.

Прочетете цялата вълнуваща история на младата дама, която жъне огрони успехи в САЩ, само в Econ.bg

17 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



9
Не е посочен 17.01.2013|11:54
Изключително ми е приятно да чета за такива надарени деца. Браво, Пожелавам още много успехи успехи и световни признания на Теди.
8
Не е посочен 14.01.2013|17:43
Браво на това дете, браво и на родителите й, че са я насърчили!
7
Не е посочен 14.01.2013|12:24
Само на 13 години, а колко много успехи има това момиче браво, за което. Да продължава в същия дух с успехите.
6
Не е посочен 14.01.2013|11:46
Това дете го чака бляскава кариера и пожелавам много успехи за напред.
5
Не е посочен 14.01.2013|11:34
Това е много вдъхновявашо дете. Желая й много успехи!
4
Не е посочен 14.01.2013|10:26
Искрено пожелавам успех на това малко момиче в този доста тежък, но много красив спорт, в който за съжаление съдиите и пристрастните им оценки са решаващи.
3
Не е посочен 14.01.2013|10:13
Има адски голямо бъдеще това момиче, ако попадне под нужните треньорски ръце, може да постигне много, както сама, така и в националния отбор след време.
2
Не е посочен 14.01.2013|10:08
Време беше за нова надежда в този спорт,след София Пенкова не сме имали някой ,на чиито успехи да се радваме.
1
Не е посочен 14.01.2013|08:38
Толкова е малка, а има такива успехи, браво на момичето. Честно казано, възхищавам й се! Браво и на семейството, което я подкрепя всячески.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay