Успешна превенция срещу рака на гърдата!

8 дейности, които помагат в профилактиката срещу коварното заболяване

Успешна превенция срещу рака на гърдата!

Дами, колко често проверявате гърдите си за бучки? Да, и аз така си помислих. А кога последно ходихте на гинеколог? Да, но това е тема на друг разговор. В този смисъл не бива да забравяте, че външната ви красота е отражение на вътрешната. Колкото и грижи да полагате за коса, кожа и нокти – без здраве те остават незабелязани. Профилактика си я отбележете с nota bene. Както всеки месец ходите на фризьор или козметик, така е редно да правите и редовни прегледи, за да локализирате евентуален проблем навреме. Небрежността е порок и води до лоши последици!

Макар че изпратихме октомври - месецът, посветен на рака на гърдата – коварна болест, при която е засегната жлезната тъкан на гърдата, за този проблем не бива да говорим само веднъж в годината. Друг е въпросът доколко обществото е запознато с превенцията срещу рака изобщо. Даже, ако питате нас, никак не е запознато, и поне в училище би било добре да бъде въведен предмет "Здравно образование".

Ракът на гърдата е смятан за най-разпространеният вид рак сред жените и е вторият като причина за смърт сред нежния пол. По данни на Националния раков регистър на България ракът е причина за 12 % от всички смъртни случаи по света. Прогнозите на учените са, че броят им ще нарасне от 6 млн. до 10 млн. през следващите 20 години. Около 20 млн. души по света живеят с диагнозата рак , като се очаква техният брой да достигне 30 млн. до 2020 година.


Успешна превенция срещу рака на гърдата!

И това не е всичко, данните на НСИ за смъртността, причинена от болестта, за 2014 година сочат, че от този свят са си отишли общо 108 952 души, от които 56 630 – мъже и 52 322 жени.

Това, което можем да правим, е профилактика. Грижата за гърдите не опира само дотам да си купите най-скъпия и лъскав сутиен, който, естествено, ще ви убива, гърдите имат нужда от много повече грижи. Тези грижи не са специални, а напротив - те дори ще подобрят общото ви здравословно състояние. Те включват:

1. Избягвайте качването на килограми, особено след менопауза
За всички дами похапването е любимо занимание. И едновременно с това нещото, от което всички бягат. Въпреки изкушението от това, че после може да свалите килограми, когато решите, не пренебрегвайте допустимите за вашата възраст килограми.

2. Хранете се здравословно
За всички е ясно, че един шоколад изглежда по-съблазнително от една ябълка или един банан, но преди да посегнете към изкушението, помислете, че новите ви дънки може да останат в гардероба. Добре би било да избягвате животинските мазнини и да наблегнете на пълнозърнестите храни, колкото и мъчително да звучи.

3. Движение!

Успешна превенция срещу рака на гърдата!

Правете разходки, запишете се на танци, тренирайте някакъв спорт, или чистете. Всичко,което разтяга мускулите ви, ще ви бъде от полза.

4. Не прекалявайте с алкохола!
След работа или през уикенда няма по-хубаво от това да си сипеш чаша качествен алкохол с любим човек. Но поради честото повтаряне на това приятно занимание може да прекалите, без да се усетите. Една чаша вино за сърцето ви на ден е напълно достатъчна.

5. Откажете цигарите
О, да! А как миришат дрехите, косата,кожата, ноктите Ви, когато сте пушили...

6. Продължете кърменето възможно най-дълго
Искаме дебело да подчертаем, че това е строго индивидуално. Има фактори, които може да повлияят и да се наложи да спрете по-рано. Ако имате възможност, го направете, но не прекалявайте.

7. Внимавайте с хормоналната терапия при менопауза
Консултирайте се с вашия личен лекар. Не предприемайте сами нищо, за което само сте чели, тъй като може да си навредите.

8. Редовно преглеждайте гърдите си
Макар и на последна позиция, това е може би най-важното и перманентно действие, което трябва да извършвате.

Осем съвета – числото на безкрайността. Това е нашето скрито послание на фона на мрачните статистики и данни. Животът е една безкрайна борба, но и безкрайно щастие. Борбата срещу рака изобщо трябва да се превърне в национална кауза! А докато това стане, нежната част от обществото не бива да пренебрегва своето здраве, тъй като жените са борци!

Ако тази статия ви е харесала, станете част от страницата на Jenite.bg във Facebook!

5 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay