Един от най-големите митове на съвременните диети е, че не трябва да съдържат мазнини. По тази причина всякакви продукти "без мазнини" или с "ниско съдържание на мазнини" пълнят рафтовете на магазините.
Истината обаче е, че мазнините са жизнено важни за човешкия организъм точно толкова, колкото протеините и въглехидратите,а някои от тях дори способстват топенето на килограмите.
Нашите колеги от Kulinar.bg разкриват кои мазнини са истински полезни за тялото ви и обезателно трябва да включите в менюто си.
Ядки
Ядките са заредени с куп хранителни вещества, полезни мазнини и протеини. Едни от особено полезните за сърцето мазнини, а именно омега-3 комплекса, се съдържат в почти всички видове ядки. Те са богати и на L-аргинин – киселина, която поддържа имунната система, подобрява функцията на кръвоносните съдове и помага при превенция от сърдечно-съдови заболявания.
Друго предимство на ядките е богатото съдържание на фибри и витамин Е, който е отговорен за имунната защита, както и за здравата и чиста кожа.
Хапвайте ги в смутита, салати, енергийни блокчета или просто като следобедна закуска. Можете да ги консумирате и във вид на ядково мляко.
Зехтин
Зехтинът е чудесен заместител на традиционните мазнини и може да се използва при сотиране, печене и за салатни дресинги. Богат е на мононенасителни мазнини и антиоксиданти като хлорофил, картениоди и витамин Е.
Зехтинът се препоръчва за намаляване на кръвното налягане, регулиране на диабета, облекчаване на астма и артрит. Включването на зехтин в менюто ви помага за поддържането на здравословно тегло.
Авокадо
Авокадото е плод със страхотни хранителни ползи. Съдържа глутатион – силен антиоксидант, който спомага за пречистването и детоксикирането на тялото, премахва тежките метали и бори свободните радикали.
Авокадото е богато на фолиева киселина, която намалява рисковете от инфаркт и сърдечни болести. Някои изследвания сочат, че определени хранителни вещества се усвояват по-лесно от организма, докато се консумират с авокадо!
Хапвайте го на сандвич с малко едрозърнеста горчица и парче домат, на салата, на суров крем с какао и мед или пък под формата на гуакамоле.
Кокосово масло
Кокосовото масло предлага множество здравословни ползи за тялото и има редица приложения. Освен като натурален козметичен продукт, който можете да използвате за почистване и хидратиране на кожата, то е изключително подходящо за всякакъв вид готвене и консумация.
Кокосовото масло има антибактериално, антимикробно и противораково действие. Подобрява храносмилането и усвояването на хранителните вещества. Освен това, полезното масло стимулира функциите на бъбреците и черния дроб и стимулира имунната система. Подобрява метаболизма, енергията и поддържането на теглото.
Семена
Подобно на на ядките, семената са отличен източник на полезни мазнини, фибри, омега-3 мастни киселини и протеини. Снабдяват ни и с важни елементи, като магнезий, селен и цинк.
Струва си да включите в храненето си ленено семе, семена от чия, тиквено семе и слънчогледово семе. Чиятаспада към групата на супер храните, поради невероятно богатото си съдържание на нутриенти като магнезий, фосфор, манган, мед, желязо и цинк.
Поръсвайте си семенца върху салати, пасирайте си на пастети или на масло, добавяйте ги в смуутита. Носят ви само ползи!
Още интересни и полезни статии от Kulinar.bg:
Изкушенията дебнат отвсякъде
Бруталната истина за празните калории
Сок за закуска - новото кафе!
44 | 3 |