Кебапчето, културата и съвременните будители

Йордан Йовчев, Юлияна Дончева и доц. Георги Лозанов разсъждават по въпроса за будността на народа

Кебапчето, културата и съвременните будители

Будител е "човек, който през целия си живот активно популяризира и извежда в приоритет знанието за националната история и правилната употреба на майчиния език, както и преклонението към родната култура и национален дух".

Нека не мислим, че да си спомним за него един път в годината е достатъчно. Нека повярваме, че съвременната епоха също може да роди будители. И нека наистина се събудим.

С тази цел, колегите ни от iNews.bg са задали по пет "събуждащи" въпроса на някои популярни българи, които можем да определим като съвременни будители, или за които 1 ноември не е просто поредната дата в календара. Избрахме да ви представим мненията на:

b40640fd-91fc-41ca-aac0-53ce15ed5c37Йордан Йовчев, един от най-любимите спортисти на България

Избройте трима будители...
Васил Левски, Христо Ботев, Георги Сава Раковски.

Може ли съвременната епоха да роди будители?
Дали може? Не знам, предполагам, но защо да не може? Всичко е възможно.

От какво трябва да се събудят българите?
Аз мисля, че българите сме буден народ, така че не знам от какво трябва да се събудим. По принцип сме будни, всеки се развива в своята сфера. Специално с будността не мисля, че имаме проблем. 

Вас лично какво Ви държи буден?
Всичко това, което се случва около мен. Но кафето ми помага най-много, да ви кажа.

Докога кебапчето ще е по-важно от културата?
Кебапчето ли? Зависи кой как го възприема. Без култура не може да има и кебапчета, така че не знам дали е по-важно. Кой казва, че е по-важно? Аз не мисля, че е така, а и малко хора мислят така за кебапчето.

970ed7e9-1179-881a-f87e-8d15a3e2c693Интелигентната и красива Юлияна Дончева

Избройте трима будители...
Много са будителите в българската история и три имена са прекалено малко. И все пак - Паисий Хилендарски, Васил Левски, Христо Ботев.

Може ли съвременната епоха да роди будители?
Само от разстоянието на времето можем да преценим ролята на кой наш съвременник е будителска, но смятам, че поколенията след нас ще оценят като будители имена като Радичков, Левчев, Хайтов.

От какво трябва да се събудят българите?
Българите трябва да се събудим от апатията, да се отърсим от усещането, че от нас нищо не зависи, да поощрим националното си самочувствие и отговорност.

Вас лично какво Ви държи будна?
Младите хора на България, които печелят световни награди навън, събуждат моя оптимизъм и ме карат да вярвам, че не всичко още е загубено.

Докога кебапчето ще е по-важно от културата?
Докато ни управляват политици, които откровено определят себе си като "прости", няма как културата да е приоритет. За тях досега културата се изчерпва само с общи снимки със звезди и толкова...

Медийният експерт доц. Георги Лозанов

688891
Избройте трима будители...
Теди Москов, Георги Господинов, Владимир Пенев. Като цяло доста трудно използвам понятието "будители", защото то тръгва от представата за един "заспал" народ, а не е хубаво никой народ, особено българският, да се нарича "заспал". Обикновено свързваме будителите с представата за едни отминали величествени времена, подценявайки съвременната епоха. Трябва да търсим будители и в настоящето.

Може ли съвременната епоха да роди будители?
Да. Съвременната интерактивна епоха е далеч от представата за една общност, която стои пред празна дъска и отделни личности, натоварени със задачата, така да се каже, да "събудят" просветените.  Съвременният човек е медиен човек, който получава много информация, сред която има и значителна доза "боклук", но и много ценни знания.

От какво трябва да се събудят българите?
От склонността да подценяват в името на миналото. Българинът трябва събуди индивидуалните си самочувствие и самооценка, за сметка на колективните. Човек се събужда най-добре, когато сутрин стане и застане пред огледалото. Тогава той е будител сам за себе си, което ми се струва най-честно.

Вас лично какво Ви държи буден?
Преди всичко моето любопитство – към всичко, ставащо наоколо, независимо дали в политическо, в културно или в друго отношение. Аз често се разхождам из София, моя роден град, и я разглеждам, сякаш за първи път стъпвам там. Нагласата да търся непознати визии на познатото. Освен това, вярвам в българските каузи; харесва ми възвишената меланхолия на гражданските инициативи, в които хората продължават да влагат много, въпреки, че те рядко имат успех.

Докога кебапчето ще е по-важно от културата?
Докато не стане част от нея. Знаете ли колко трудно е да се намери истинско българско кебапче като в моето детство? За да яде такова, човек трябва да има висока кулинарна култура, част от цялостното му културно самосъзнание. Кебапчето ще стане по-важно от културата, когато във всяка втора кръчма започнат да се предлагат хубави български кебапчета.

Разсъжденията по тези въпроси на Калин Терзийски, Драга Сапаревска, сценаристът Георги Иванов и други будни българи на XXI век можете да прочетете в обширния материал на iNews.bg

7 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



22
Не е посочен 02.11.2012|14:51
Толкова се радвам като има такива статии за велики хора , някак си осъзнаваме колко сме големи , за да имаме в историята си такива хора ;)
21
Не е посочен 02.11.2012|14:48
Много хубава статия , дано повечето хора да я прочетат , за да разберат все пак кои са народните будители . че имат малко нужда от информация ;)
20
Не е посочен 02.11.2012|13:45
Страхотна статия . Трябва да има такива хора , които да поддържат духа ни жив .
19
Не е посочен 02.11.2012|12:10
Ехх, хареса ми за културата и за кебапчето.
18
Не е посочен 01.11.2012|20:33
Радичков- будител не, ами...!!!
17
Не е посочен 01.11.2012|20:16
Да бе, да! Юлиана Дончева пък ако е будител - на мен можете спокойно трамвай да ми казвате! Започвам да си мисля, че тук става въпрос за изкривяване на думата "будител".
16
Не е посочен 01.11.2012|17:46
отдавна не се гордея, че съм българка
15
Не е посочен 01.11.2012|17:46
какво има да разсъжадват, народът е заспал
14
Не е посочен 01.11.2012|16:14
А, и да отбележа, че децата на снимките са много сладки и наистина те катрат поне за 5 минути да си буден и да си горд българин.
13
Не е посочен 01.11.2012|16:14
Трудничко бих я определила и аз като такава...Тя освен, че се нагоди някак си към политикатаи се хвана с известен търновски "боец", друго нищо особено не е направила.
12
Не е посочен 01.11.2012|16:13
Данчо ме разсмя с тезата си, че кафето може да го събуди. Което не значи, че Данчо не е велик!
11
Не е посочен 01.11.2012|16:12
Не мисля, че за един будител има значение в каква сфера работи той. Нека се разчупи този стереотип. Ако си БУДЕН като човек и имаш някаква съвест, позиция и мнение за нещата в България и искаш да ги изразиш в положителна посока, няма значение за какво се отнася.
10
Не е посочен 01.11.2012|16:11
Много е добре, че все пак наистина у нас не всичко е загубено. Според мен българина трябва да се отърве най-вече от това смазващо ниско самочувствие, което имаме и как постоянно си мислим, че ние сме най-зле. Е не сме бе хора! Има много по-зле от нас, имало и ще има. Каквото сами си го направим, нямам кой да ни го направи.
9
Не е посочен 01.11.2012|16:10
От къде да имат тази мотивация, като на практика нямат никакъв стимул, оставяме на страна финансовия.
8
Не е посочен 01.11.2012|16:09
Хареса ми че все пак има хора, като Лозанов които вярват в съвременните будители, които определено имат много различен лик от техните предшественици...наистина, имаме много информация, която ежедневно поглъщаме, и макар, че има доста боклук в нея, има и много ценни неща, които е добре да знаем и да защитаваме.
7
Не е посочен 01.11.2012|16:08
Страхотно интервю сте направили. Най-много ми харесаха отговорите на Георги Лозанов. Всичко, което казва е абсолютно вярно.
6
Не е посочен 01.11.2012|15:34
Доста интересни отговори, направи ми впечатление позицията на Юлияна Дончева за културата и кебапчето, доста силно политически изявена!
5
Не е посочен 01.11.2012|15:17
Все по-малко са хората, желаещи да бъдат будители, да работят в сферата на културата, образованието и науката, не е далеч момента, в който ще ни останат само спортистите.
4
Не е посочен 01.11.2012|15:15
Статията е много добра! Браво за идеята!
3
Не е посочен 01.11.2012|15:07
За съжаление днес нямаме много такива хора!
2
Не е посочен 01.11.2012|15:05
Извинявайте, ама Юлиана Дончева трудно бих я определи като съвременен будител, по-скоро в тази категория бих поставила младата писателка Теа Денолюбова, или пък певицата Рут Колева..., които с нещата които създава отварят сетивата на младите за красивото, истинското.
1
Не е посочен 01.11.2012|14:53
Статията е много добра!
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay