Колекционерите на детски животи

Смразяващи кръвта убийци е имало и преди. Но дали ние мислим в правилната посока, за да предотвратим трагедиите?

По принцип един такъв колаж с усмихнати детски лица би трябвало да представлява най-щастливата гледка на света. Не и този месец. 

На 14 декември 20-годишният американец Адам Ланза превърна показаните снимки в най-тъжната гледка на света. Той хладнокръвно застреля 20 дечица на по 6 и 7 годинки в начално училище в Кънектикът. Сред жертвите на младия масов убиец попадна и майка му, която е преподавала на същото място, както и директорката и учителки, които са се опитали да защитят учениците си. След това Ланза се самоуби.

Както всеки път, трагедията породи обществена дискусия за необходимостта да се ограничи достъпа до оръжия, до садистични филми, игри и книги. За пореден път мнозина зададоха въпроса: "Накъде отива този свят?"

Само че нито оръжията, нито филмите, игрите и книгите убиват хора. Хората убиват хора. И не убиват от днес. Доказателство за това са следните примери за серийни убийци на деца от различни периоди в историята. Дано те успеят да ни отклонят от безсмислените дебати и да ни насочат към общочовешката същина на проблема.  

Колекционерите на детски животиЕржебет Батори (наричана още "Елизабет Батори", "Кървавата графиня" и "Графиня Дракула")
Макар произходът на Елизабет Батори да е свързан с Трансилвания, тя няма роднинска връзка с Влад Цепеш, от когото Стокър се вдъхновява за прочутия си роман "Дракула". Освен това, Елизабет се ражда през 1560 година - столетие след смъртта на жестокия Влад III. 

Заслугата в наши дни да я наричат "Графиня Дракула" си е изцяло на самата Елизабет. Извършените от нея зверства ѝ носят славата нa серийната убийца с най-много жертви в историята. Tочният им брой не е известен - в края на живота си графинята е наказана заради установени 80 убийства, но според някои свидетели труповете, останали след нея и четиримата съучастници от свитата ѝ, са над 650. След толкова векове е трудно да се установи кое е истина и кое - легенда, но общо взето кървата история на Батори е следната:

Графинята била хубава, изключително нарцистична и никой нищо не ѝ отказвал. Преобличала се по шест пъти дневно и прекарвала часове пред огледалото в съзерцание на легендарната си красота. Използвала какви ли не масла и мазила, за да запази свежия вид на кожата си. Твърди се, че се къпела във вана с кръвта на девици, надявайки се, че по този начин ще остане млада завинаги.

Не можем да бъдем сигурни дали това е вярно. Но е безспорен факт, че Елизабет Батори привличала в замъка си млади девойки, като обещавала на родителите им добре платена работа (за селянките), или да ги научи на светски етикет (за по-знатните момичета). Всички те били заключвани в подземието на замъка, след което били измъчвани до смърт по различни начини. Често се случвало графинята да сменя подгизналите от кръв дрехи на все още живите си жертви и след това да продължава с издевателствата над тях.

Батори била заловена чак в началото на 1611. Тъй като произхождала от знатен род и скандалът щял да опетни репутацията на управляващите, решили да не я съдят и наказват с екзекуция. Вместо това я зазидали в кулата на собствения ѝ замък, оставяйки само малък процеп, през който да ѝ се дава храна. На 21 август 1614 страховитата графиня била намерена мъртва в домашния си затвор.

Колекционерите на детски животиАмелия Дайер - убийцата на бебета 
Знаете ли какво означава "ферма за бебета"? Подобни заведения били разпространени в някои държави по време на късната Викторианска епоха. Хората, които ги управлявали, взимали пари от извънбрачно родили жени (или от такива, които нямали възможност да отгледат децата си) и обещавали да се грижат за тях. Това обаче рядко се случвало.

Както знаем от "Оливър Туист", например, малчуганите във фермите за бебета водели изключително мизерен и нещастен живот. Още по-плашещ бил фактът, че много от съдържателките на такива места си правели следната сметка - ако бебето умре, няма да има разходи по отглеждането му и предоставените от семейството му пари остават чиста печалба. Подобни отвратителни меркантилни стремежи довели до наличието на не една и две серийни убийци на бебета.

Най-известната от тях е англичанката Амелия Дайер. Смята се, че тя е отговорна за смъртта на повече от 400 невръстни дечица, за чието отглеждане е взела пари от майките им. Извършвала е престъпленията си в продължение на две десетилетия, като неколкократно сменяла местоположението си заради породени у властите съмнения относно високата смърност в нейните "ферми". Отвратителната жена оставяла живи само бебетата с най-здравословен външен вид. Представяла ги като "реклама" на родителите, които обмисляли дали да ѝ поверят нежеланото си дете.

Най-накрая Амелия Дайер била заловена през 1896. От Темза изплувал вързоп с мъртво бебе, след това реката била претърсена и от нея извадили още шест малки трупчета. Едното от тях принадлежало на новородената Дорис, чиято майка била съкрушена от необходимостта да се откаже от детето си и възнамерявала по-късно да си го върне. За съжаление обаче, момиченцето вече билo удушено от г-жа Дайер посредством шивашка лента. Смъртта не настъпила веднага: "Харесваше ми да ги гледам с лентата около врата, но скоро издъхваха" - разказва самата убийца.

При претърсването на дома ѝ не намерили трупове, но наоколо се носела ужасната миризма на разложена плът. В крайна сметка Амелия Дайер била осъдена на смърт чрез обесване. Фермите за бебета обаче продължили да съществуват. Като изключим оцелелите сведения за още няколко подобни серийни убийци във Великобритания, намерихме вестникарски публикации и от други държави от началото на XX век. В тях се съобщава за рускинята мадам Кузнецова и шведски тандем от мъж и жена - твърди се, че всеки от тях е причинил смъртта на около 1000 невръстни дечица.

Колекционерите на детски животи  
Джон Уейн Гейси - Клоунът Пого 

Този мъж бил доста популярен и харесван в обществото, в което живеел. Описвали го като забавен човек, който лесно се разбирал с хората. Имал съпруга и две деца, обличал се като "Клоуна Пого", за да развлича малчуганите по рождени дни и благотворителни мероприятия из града. Такава била маската, която показвал пред околните. 

През 1968 година обаче се разбрало, че Гейси многократно принуждавал млади мъже да му правят хомосексуални услуги. Веднъж дори насърчил един от тях да спи с жена му, след което започнал да го изнудва с искания за орален секс. "Клоунът" бил съден за тези злоупотреби, но в крайна сметка го пуснали на свобода с период на пробация. Оженил се повторно, променил местожителството си и тогава започнал с убийствата. Осъществявал ги от 1972 до 1978 година. През 1975 казал на новата си съпруга, че е бисексуален и че повече няма да прави секс с нея.

След като бил заловен, признал за убийството на 33-ма тийнейджъри и млади мъже, които преди това бил насилвал сексуално. 26 от труповете заровил в мазето си, като от време на време сипвал върху тях негасена вар, за да не мирише на разложена плът. Когато мястото вече не стигало, започнал да изхвърля мъртвите тела в близката река. 

След тези признания, Гейси прекарал 14 години в затвора, очаквайки часа на своята екзекуция през 1994.

10-годишната убийца Мери Бел 
Колекционерите на детски животи
Невинно изглеждащото момиче от снимката се слави като един от най-младите серийни убийци в историята. Всъщност Мери успяла да отнеме живота "само" на две деца, но психолозите са категорични, че е щяла да продължи, ако не е била заловена толкова скоро. Удушила първата си жертва, малкият Мартин Браун, след което неколкократно намеквала за "постижението" си с усмивка на уста. Разбира се, всички мислели, че става въпрос за обикновено детско бръщолевене.

Това позволило на Мери скоро да извърши и второто си убийство. Удушила 3-годишния Брайън Хауи, след което изписала с бръснач първата буква от името си на гърдите му и използвала ножица, за да отреже малко коса и да го кастрира частично.

През 1968 година Мери Бел била разкрита и изпратена в поправителен дом за момчета. Когато навършила необходимата възраст, я преместили за известно време в затвор, но след това я пуснали на свобода с нова самоличност. През 1984 Бел родила дъщеря, а днес вече е баба.  

Майката на Мери Бел е била проститутка, която понякога използвала детето си да забавлява клиентите и неколкократно собственоръчно се опитвала да убие Мери.

Според историческите сведения всеки от посочените в този материал убийци е израснал сред жестокост и насилие. Следователно, причината да се случват масови трагедии не се корени в лесния достъп до оръжие, нито до произведения на изкуството със садистично съдържание. Проблемът е в света, родителите и целите общества, които посрещат и възпитават тези хора още от ранна детска възраст.  

41 4
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



48
Не е посочен 21.12.2012|10:53
потресаваща статия !!
47
Не е посочен 21.12.2012|08:36
Хора с болни психики винаги е имало,потресена съм от прочетеното и дано такива престъпления да не се случват повече.
46
Не е посочен 20.12.2012|21:44
Психопатите не са от сега, винаги ги е имало
45
Не е посочен 20.12.2012|11:29
Страховито звучат всички тези истории, особено за момичето престъпник, което обаче е успяло след това да има един нормален живот.
44
Не е посочен 20.12.2012|10:38
Това са хора които няма нищо човешко в тях,те нямат нито мозък нито морал и дори животните са по умни и възпитани отколкото тях.Потресена съм от всички тези хора.
43
Не е посочен 20.12.2012|09:20
То му личи,че е лудо това същество...
42
Не е посочен 19.12.2012|18:46
ако са болни и не знаят
41
Не е посочен 19.12.2012|18:46
страшни изроди
40
Не е посочен 19.12.2012|18:02
и аз мисля, че оправдание няма
39
Не е посочен 19.12.2012|18:02
това що го четох?
38
Не е посочен 19.12.2012|17:29
трудният живот не е оправдания да бъдеш изверг
37
Не е посочен 19.12.2012|17:29
36
Не е посочен 19.12.2012|16:46
Те са го носили в себе си това и е нямало кой да им помогне.
35
Не е посочен 19.12.2012|16:45
Амелия Дайер - убийцата на бебета - направо е ужасно това. Всички те обаче са имали доста труден живот.
34
Не е посочен 19.12.2012|15:56
Не мога да си представя какви неща трябва да са ти се случили, за да отнемеш човешки живот. винаги съм се питала дали убийците се раждат такива!
33
Не е посочен 19.12.2012|15:45
Толкова мънички и невинни дечица...С какво го заслужиха.
32
Не е посочен 19.12.2012|15:29
Господи, подобни материали ме карат да не вярвам в човечеството и че сме способни на нещо добро.
31
Не е посочен 19.12.2012|15:11
Историята с детето убиец ме ужаси най-много!
30
Не е посочен 19.12.2012|13:42
Много ми хареса този по-глобален поглед върху проблема с насилието и жестокостите над хора, тъй като той показва, че самото ни общество по някакъв начин е болно и възпитава хора, за които човешкият живот не е ценност.
29
Не е посочен 19.12.2012|13:36
Изродска работа...
28
Не е посочен 19.12.2012|13:00
Леле,какви изроди са ходили по земята и какви ли ще ходят занапред! направо изтръпнах докато четях, ужасна статия за ужасни хора!
27
Не е посочен 19.12.2012|12:46
Ама че побъркани хора имало, направо настръхнах докато четях, отвратих се :(
26
Не е посочен 19.12.2012|12:33
Е,това е психария вече! Къпела са във вана с кръв! Ей, ти му и изрод! Напълно побъркана работа, абсолютно, на такива хора не трябва изобщо да им се говори,директно с въжето на врата
25
Не е посочен 19.12.2012|12:23
Добре,че излезе такава статия,за да стане ясно,че не филмите са виновни за психарството на хората. Хората убиват хора-да, дано вчерашната тема за филмите "убийци" не се вдига на ново,че си беше смешно чак.
24
Не е посочен 19.12.2012|11:39
Боли ме сърцето като гледат личицата на тези малки ангелчета, които вече не са сред нас, заради един болен мозък, а навярно и заради едно болно общество, което доста неглиже се отнася към хората с психични проблеми. Да, имало е такива хора и в миналото, но всеки път боли, щом се касае за дечица, най-невинните и чисти същества.
23
Не е посочен 19.12.2012|11:37
Горките дечица, много ми е жал за малките американчета, които бяха убити в училището, представям си болката, която са изпитали родителите и близките им. Много ме озадачи историята на серийната убийца Мери Бел, професионален убиец на 10 години, звучи зловещо.
22
Не е посочен 19.12.2012|11:33
10-годишната убийца Мери Бел - това е наистина една покъртителна история, която като я четеш прости ти смразява дъха! Страх ме е само да си представя за какво се ставало въпрос.
21
Не е посочен 19.12.2012|11:20
Елизабет Батори е едно доказателство че трябва да се внимава със супер красивите жени, защото най-често те се оказват луди и опасни.
20
Не е посочен 19.12.2012|11:19
"Проблемът е в света, родителите и целите общества, които посрещат и възпитават тези хора още от ранна детска възраст. ' - мног ми хареса това финално изречение. Точно така е, затова обществата трябва да вземат мерки в тази насока, не бива да се позволява на родители които живеят в мизерия, на проститутки и психично болми да имат деца.
19
Не е посочен 19.12.2012|11:18
"Майката на Мери Бел е била проститутка, която понякога използвала детето си да забавлява клиентите и неколкократно собственоръчно се опитвала да убие Мери. " - ами то с такава майка как да стане нормално детето.
18
Не е посочен 19.12.2012|11:16
Да ви кажа тази Мери Бел изобщо не ми изглежда невинна като я гледам на снимката. Има поглед на типичния психопат.
17
Не е посочен 19.12.2012|11:13
Ехе тази Амелия Дайер. е убила над 400 бебета. Що за изверг си да извършиш подобно нещо?!!!
16
Не е посочен 19.12.2012|11:11
"къпела във вана с кръвта на девици, надявайки се, че по този начин ще остане млада завинаги." - тази обаче мноф сериозно я е боляла главата. така става когато всичко му се угажда и човек не е свикнал на трудности, животът му става скучен и започва да убива рано или късно.
15
Не е посочен 19.12.2012|11:10
Ехе тази Ержебет Батори са я уличили в 80 убийства а кой нае колко повече е извършила. Ужас
14
Не е посочен 19.12.2012|11:08
и аз това казвам :(
13
Не е посочен 19.12.2012|10:51
коментара ми,който искам да каже се нуждае от цензура, сещайте се сами! о.О Останах без думи,особено последното ... леле!
12
Не е посочен 19.12.2012|10:27
потресена съм !!!
11
Не е посочен 19.12.2012|10:13
Опазил ни Бог повече такива зверски престъпления да не се случват никъде по света.
10
Не е посочен 19.12.2012|09:25
Колко болни мозъци има само не е истина. Въобще не ми го побира ума как можеш да посегнеш на друго човешко същество и още по-малко на невинни души като децата.
9
Не е посочен 19.12.2012|09:22
Болен изрод...Добре,че застреля да не тежи на земята този...
8
Не е посочен 18.12.2012|19:19
И най - лошото е, че ако не са били спрени са щели да продължават.
7
Не е посочен 18.12.2012|19:18
Напрово ужасно - на 10 години и вече е най - младата убийца. Неприятни истроии.
6
Не е посочен 18.12.2012|18:53
Трагедията, която се случи в Кънектикът е наистина огромна. Не знам просто всички тези родители, как пнасят тази ужасна болка. Да се надяваме, че децата са нистина на едно поодборо място!!
5
Не е посочен 18.12.2012|18:37
Така е. Всички с психични отклонение просто трябва да се лекуват и дори да се пратят в такива клиники. Опасни са и това стана ясно много скоро със смъртта на тези ангелчета горе от първа снимка...
4
Не е посочен 18.12.2012|18:35
Силна статия. Доста разтърсваща...А колко деца и до ден днешен се водят безследно изчезнали :( Много ми е тъжно. Какви изроди е имало и преди и сега. И сте прави - хората убиват хора. Дори и да им забранят да имат оръжия, пак един изрод ще си намери начин да убива.
3
Не е посочен 18.12.2012|18:34
Ужас просто! Да не дава Господ да се раждат още такива изорди!! А за тези дечица, които сега загинаха по този страшен начин, дано се намират на едно по-светло място с добри хора около тях, а не такива изорди като нас :(
2
Не е посочен 18.12.2012|18:33
Стига бе! тази малката накрая е все още жива и е баба?! Не е ли правила някакви зверства и сега?! доста съмнително психично отклонение има! Баси изродите, не е истина просто! Побиха ме тръпки.
1
Не е посочен 18.12.2012|18:33
стига беее, каквъ тъжен материал
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay