Оргазмено раждане - да почувстваш наслада, докато даряваш живот

"Нашето определение е достатъчно широко, за да включи онези, които описват раждането като екстаз и достатъчно конкретно, за да даде глас на тези, които действително преживяват контракциите на оргазма и връхната точка в момента на излизането на бебето"

Оргазмено раждане - да почувстваш наслада, докато даряваш живот

"...след като се отдадох, докато малката ми дъщеричка минаваше през влагалището ми с такъв голям натиск, можех деликатно да усетя контурите ѝ като една дълбока ласка. Преминах през вълни от усещания и треперене, а когато тя се появи в един прилив на облекчение, достигнах един пълноценен връх, нищо по-малко от най-прекрасния оргазъм, който някога бях познала.”

Така започва своята книга "Оргазмено раждане” (изд. "Галера Либрис", 2013, превод Милена Дянкова и Мая Здравкова) акушерката и писателка Елизабет Дейвис. На мнозина този разказ сигурно ще им се стори смущаващ. Ала тъкмо провокацията е пътят към едно естествено раждане, лишено от болка. Раждане, каквото всяко жена заслужава, но за каквото дори не смее да мечтае.


Поради насадения страх от болка в цивилизованите общества, много млади жени изпитват панически ужас от естественото раждане. Масовата нагласа е, че при напредъка на медицината, включващ операции и упойки, подобно усилие не е необходимо.

Ала раждането е естествено събитие в житейския цикъл на жената. Жени, които не са родили естествено, споделят, че сякаш нещо им липсва. Че дори след появата на бебето в живота им те не се чувстват приели пълноценно ролята на майки.

За да може jenite да приемем раждането като природен механизъм, е необходимо да се запознаем с неговата физиология. Елизабет Дейвис дава своето смело и неочаквано обяснение в книгата "Оргазмено раждане” - раждането има сексуален характер. Колкото и странно да звучи това на обществото!

"Как определяме оргазменото раждане? Нашето определение е достатъчно широко, за да включи онези, които описват раждането като екстаз и достатъчно конкретно, за да даде глас на тези, които действително преживяват контракциите на оргазма и връхната точка в момента на излизането на бебето.”

Фактически раждането се "води” от хормона на удоволствието окситоцин - същият, който женското тяло отделя, когато получава оргазъм. Тоест, процесът, при който се появява нов живот, може да се разглежда като естествен механизъм. Природата е задала опцията това преживяване да бъде приятно за жената.

Замислете се как главичката и тялото на бебето минават през влагалището и стимулират всички рецептори за удоволствие, разположени на клитора, ректума, ануса и поддържащите тъкани. Ако раждането се провежда в атмосфера като за правене на любов - с приглушено осветление, предразполагаща към вглъбяване и уединение - то условията за оргазъм са налице. Тази идилия обаче може да се постигне, само ако наоколо няма непознати, не е шумно и родилката се чувства спокойна и подкрепена от близките си.

"...всички бозайници преустановяват раждането, ако биват наблюдавани (това поведение е ясно демонстрирано от мишки в стъклена клетка). При хората хормоналната реакция на липсата на уединение при раждането е освобождаването на адреналин – сега вече знаем, че адреналинът се противопоставя на окситоцина – хормон, отговорен за контракциите на матката и спомагащ за разкритието на шийката. Адреналинът предизвиква стягане и втвърдяване на шийката, така че в активната фаза на раждането, когато шийката следва да бъде мека и отпусната, за да се получи разкритие, е лесно да видим как болката често е част от типичното преживяване при раждането.”

Оргазмено раждане - да почувстваш наслада, докато даряваш живот

Важно е да се отбележи и механизмът на организма за справяне с контракциите. При разкритие над 4 см, когато болката става вече нетърпима, в мозъка се произвежда ендорфин - хормон, който служи за намаляване на болката. Тоест природата отново е помислила как да облекчи донякъде изпитанието, през което минаваме. Ето и какво пише Елизабет Дейвис по темата:

"В първата фаза на раждането (фаза на разкритието, бел.прев.) можем да сравним контракциите с изключително силни менструални спазми, но с едно важно различие – за разлика от спазмите, контракциите идват на вълни, които бавно се усилват, вместо внезапно да ни стегнат. Това ни дава шанс да се отдадем и да се слеем с ритъма. Обърнете внимание на паралела със сексуалната активност. Понякога, когато сексът е много страстен и енергичен, настъпват моменти на дискомфорт и болка, но с релаксация, ритмично дишане или нова поза можем да преминем леко през момента, без да изгубим фокус или стимул, както би се случило, ако се стегнем или се затворим.”

В книгата "Оргазмено раждане” има и съвети за адаптация с новороденото. Те се налагат от често срещаното подсъзнателно усещане за загуба, което изпитват родителите. Особено майката страда по загубеното внимание, с което са я дарявали околните по време на бременността. Нейните негативни усещания са свързани и със загубата на доход, на възможности за уединение и секс с партньора, на комфорт, на приятели, които все още нямат деца. Но това са съвсем естествени неща!

Отговорите на много въпроси, които тормозят току-що родилата жена, са събрани в книгата на Елизабет Дейвис. Тя е своеобразно ръководство за приятно и безболезнено раждане.

Оргазмено раждане - да почувстваш наслада, докато даряваш живот

Самата Елизабет има брутално първо раждане с епизиотомия, за която може да прочетете повече тук. Второто й раждане обаче протича по съвсем различен начин - за да не получи разкъсване, се вглъбява в себе си и съумява да се успокои. В началото на текста пък вече ви споделихме какво точно се случва след това.

"Продължавайки да изучавам физиологията на раждането и сексуалността, се натъкнах на нова информация, обясняваща връзката между раждането и сексуалния екстаз, а аз чувствах все по-силен порив да споделям това познание с други жени. Тогава се запознах с Дебра Паскали-Бонаро, която тъкмо беше в началния етап на проекта си за заснемане на филма "Оргазмено раждане". Международен инструктор на дули и инструктор за подготовка за раждане, тя два пъти безуспешно се бе борила да роди без намеса в болница и накрая беше преживяла оргазмено раждане в самостоятелен родилен център.”

Елизабет разказва, че е срещала много истории за жени, които се затварят в тоалетната на болницата и стоят там до последната минута преди раждането. Просто за тях това е единственото място, на което могат да останат насаме със себе си.

Понякога жените, на които им предстои раждане, избират да слушат музика, за да се откъснат от заобикалящия ги свят. Някои дами споделят, че присъствието на бащата им е помогнало да се изолират от смущаващата околна среда и да се концентрират върху това, което им предстои.

Оргазмено раждане - да почувстваш наслада, докато даряваш живот

В книгата има и няколко разказа на жени, успели да преминат през оргазмено раждане. Една от тях споделя, че би нарекла преживяването "раждане в екстаз”. Нейният съвет към всички бременни е, когато дойде Моментът, да се предадат на контракциите, а не да се съпротивляват с тях. Само напълно отпуснатото тяло може да почувства истинска наслада от факта, че дарява живот.

Друга пък говори за това като за пътешествието на бебето към нов свят. В четивото има и призив към всяка родилка - в най-тежките моменти да мисли за всички жени по света. Всички, които са минали през тайнството на раждането в отминали епохи и в наши дни. Само така женската енергия, събрала цялата болка, но и цялото щастие от раждането, ще помогне на съзнанието да се справи с това предизвикателство.

Може би няма да възприемете тази необикновена теория напълно. Ала се надяваме материалът ни по темата "Оргазмено раждане" да бъде ваша отправна точка, когато ви се наложи да се справяте със страха и болката. И да извървите успешно пътя към лекото, дори приятно, раждане.

За още женски истории и съвети станете част от Jenite.bg във фейсбук!

100 17
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



18
Не е посочен 06.08.2013|09:00
изобщо не е невъзможно! Имам две деца и помня от раждането само върховното удоволствие от момента в който те излезнаха от мен.И винаги съм сравнявала раждането точно с оргазъм!Но сте прави винаги когато го кажа всички ме гледат странно и ме мислят за луда :)
17
Не е посочен 05.08.2013|17:09
Не ми изглежда добра тази идея, може и да има усложнения на психиката след време.
16
Не е посочен 05.08.2013|14:21
Не съм чувал до сега за оргазмено раждане, винаги раждането е съпоставимо с адска и запомняща се болка, но не и с оргазъм.
15
Не е посочен 05.08.2013|12:00
Това ми се вижда наистина невероятно!
14
Не е посочен 02.08.2013|20:56
А колко е нормално да родиш чрез секцио?!!! Според мен не е невъзможно да родиш с оргазъм, дори няколко поредни. Всичко е въпрос на нагласа. Пример: Защо има жени за които аналния секс е извор на удоволствие, а за други най-големия страх че ще ги боли?!
13
Не е посочен 02.08.2013|18:17
Така е и мисля, че повечето жени ще мислят по този начин. Няма да го приемат за нормално.
12
Не е посочен 02.08.2013|18:15
Не знам как мога да раждам и да мисля за подобно нещо. Честно не мога да си го представя.
11
Не е посочен 02.08.2013|17:31
Това е някаква нова модерна измислица, която с времето ще отшуми.
10
Не е посочен 02.08.2013|17:00
Голяма простотия!
9
Не е посочен 02.08.2013|16:40
Сигурно съм супер старомодна и консервативна, но не го намирам за нормално това. Природата си има своите маханизми да направи този процес по-лек, а единственото, което се иска от нас е доколкото можем да останем спокойни.
8
Не е посочен 02.08.2013|15:46
хммм, струва ми се, че ще трябва да прочета повече за това!
7
Не е посочен 02.08.2013|15:16
добре звучи някак си
6
Не е посочен 02.08.2013|15:09
"Ако раждането се провежда в атмосфера като за правене на любов - с приглушено осветление, предразполагаща към вглъбяване и уединение - то условията за оргазъм са налице" - Докато правя секс от това никой живот не зависи, а от раждането зависят двама, не виждам каква жена трябва да си че да си мислиш за подобни неща..
5
Не е посочен 02.08.2013|14:58
Съчетание на полезното с приятното...интересно!
4
Не е посочен 02.08.2013|14:46
доста яко звучи
3
Не е посочен 02.08.2013|14:11
Странно ми звучи и леко налудничаво, на мен лично ми се струва практически невъзможно за реализиране в болнични условия...
2
Не е посочен 02.08.2013|13:24
Честно казано с всички истории, които съм чувала за раждане, това ми е много трудно да го повярвам!
1
Не е посочен 02.08.2013|13:01
Това... не знам дори как да го нарека. Трудно за вярване и леко невъзможно. как да се осамотиш в тази суматоха и ако ти е първо раждане, как да рискуваш да останеш сам.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay