Късометражни кино-бижута с източен привкус за неделя вечер

Късометражно предизвикателство "Кино Изток"

Ако фестивалът "Цветята на Корана" не ви е достатъчен или пък имате слабост към късометражното кино, то има какво да ви предложим за края на седмицата. На 23 януари, неделя, с начален час 19.30 започва късометражна програма "Кино Изток", включваща 5 филма с дължина между 14 и 25 минути. Мястото е Dada Cultural Bar на ул. Бенковски №10, до ъгъла с "Московска", а входът е 5 лв.

 

Филмите ще бъдат прожектирани с български и английски субтитри. Два от тях идват от южната ни съседка Турция, а останалите са от Великобритания, Ливан-Германия и Тунис. По ред на номерата ще видим:

 

Велосипед – Bicycle
/2010/, Турция, реж. Серхат Карааслан
Фират и баща му всеки ден се ровят из сметището, за да оцелеят. Най-голямата мечта на хлапето е да си има велосипед. Един ден сред боклуците Фират открива велосипед, но само с едно колело.
Награди и номинации:
МФФ "Златен портокал” Анталия – Специална награда; МФФ "Йълмаз Гюней” – Награда за най-добър филм; Фестивал на турския филм в Бостън – Награда за най-добър късометражен филм и награда на публиката; МФФ Триест – Официална селекция.

Берлин-Бейрут – Berlin-Beirut
/2004/, Ливан-Германия, реж. Мирна Маакарон
Ливанската режисьорка Мирна Маакарон, която живее в Берлин прави съпоставка между живота в Бейрут и Берлин. С много хумор и забавни моменти тя разкрива положителните и отрицателните страни на това да живееш в Европа и в Близкия Изток.
Награди и номинации:
МФФ Берлин – Наградата "Берлин днес”; МФФ Хамбург – Наградата на "Джеймисън”; МФФ Лайпциг – Наградата на "Дискавъри”; МФФ Евора – Награда за най-добър филм.

Тръни и коприна – Thorns and Silk
/2009/, Великобритания, реж. Паулина Терво
Четири истории за четири палестински жени, които упражняват професии, които никак не са разпространени сред дамите в арабския свят – фотограф, таксиметров шофьор, механик и полицай.

По границата – Borderline
/2007/, Тунис, реж. Соня Шамки
Саадиа работи като домашна помощница, а Мухтар е пазач на строеж. Един ден те срещат погледите си в автобуса и между тях пламва искрата на любовта. Но как ще погледне Мухтар съпругата си в очите отсега нататък?

Сънища в безвремие – Dreams of Lost Time
/2007/, Турция, реж. Файсал Сойсал
Една жена иска да спре времето, за да се отърве от спомените си и да се върне в първите си чисти мигове. Тя преминава от сън в сън в търсене на детството си.
Награди и номинации:
МФФ Истанбул – най-добър късометражен филм; МФФ "Мармара” Истанбул – най-добър филм, награда за операторско майсторство; МФФ Техеран – Почетна награда.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay